Η κακοκαιρία έχει αρχίσει να προκαλεί προβλήματα στη χώρα, με τη δυνατή βροχή να δημιουργεί εικόνες που προκαλούν ανησυχία. Στην Κίμωλο, δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, με μεγάλες ποσότητες νερού να κατεβαίνουν με ορμή, όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορούν στα social media.
Η 48ωρη κακοκαιρία τύπου Π φαίνεται να εξελίσσεται με ήπια ένταση μέχρι στιγμής με έντονα συννεφιασμένο καιρό και βροχές. Η θερμοκρασία διατηρείται σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα. Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας σήμερα είναι τα νησιά του Ιουνίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η δυτική και νότια Πελοπόννησος, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Ωστόσο, από αύριο το σκηνικό φαίνεται να αλλάζει σημαντικά, ενώ σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, τη Δευτέρα, ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα.
Κίμωλος: Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια
Εικόνες από την Κίμωλο κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν την ένταση της βροχόπτωσης.
Στα βίντεο φαίνονται ορμητικά νερά να κυλούν στους δρόμους του νησιού, δημιουργώντας εικόνες που θυμίζουν χειμάρρους.
Η μεγάλη ποσότητα νερού δυσκολεύει τις μετακινήσεις και προκαλεί ανησυχία για το ενδεχόμενο να εμφανιστούν νέα προβλήματα, εάν συνεχιστούν οι ισχυρές βροχές.


Δείτε εδώ live εικόνα από την κακοκαιρία στην Μύκονο.
Δύσκολη κατάσταση και στα Λευκά Όρη
Η κακοκαιρία επηρεάζει και την Κρήτη, με δύσκολες συνθήκες να επικρατούν στα Λευκά Όρη.
Ο έντονος καιρός κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνες τις μετακινήσεις στις ορεινές περιοχές, όπου οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν μέσα σε λίγα λεπτά.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, κυρίως από όσους βρίσκονται στο βουνό ή σχεδιάζουν να κινηθούν σε ορεινές διαδρομές.
Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας
Γιατί η κακοκαιρία ονομάστηκε «Agneta»
Το όνομα «Agneta» δόθηκε από τους Ιταλούς μετεωρολόγους, όπως εξήγησε ο Θοδωρής Κολυδάς.
Το βαρομετρικό σύστημα σχηματίστηκε στο Τυρρηνικό Πέλαγος και γι’ αυτό η ονομασία του προήλθε από την Ιταλία.
Πρόκειται για την πρώτη ονομασμένη κακοκαιρία της σεζόν στην περιοχή, η οποία αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο την Ελλάδα την Τρίτη.
Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, η κακοκαιρία μπαίνει από τη Δευτέρα στην πιο δύσκολη φάση της.
Το πρώτο χαμηλό βαρομετρικό, που έφερε ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι, αναμένεται να εξασθενήσει, όμως στη συνέχεια θα ακολουθήσει το νέο σύστημα που σχηματίστηκε στην Ιταλία.
Η «Agneta» αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας την Τρίτη, φέρνοντας νέα επιδείνωση του καιρού.
Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε σημεία όπου συγκεντρώνεται πολύ νερό και να μην επιχειρούν να περάσουν από πλημμυρισμένους δρόμους.
Το επικαιροποιήμενο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε το Σάββατο 31-10-2026 με α.α. 16/2026, επικαιροποιείται σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.
Άστατος καιρός προβλέπεται για σήμερα Κυριακή (01-11-2026) και τουλάχιστον μέχρι και τη Δευτέρα (02-11-2026) κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια καθώς και την ανατολική νησιωτική χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ υπάρχει πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Σήμερα Κυριακή (01-11-2026)
α. Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία έως αργά τη νύχτα.
β. Στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου έως αργά τη νύχτα.
γ. Στα Δωδεκάνησα.
Αύριο Δευτέρα (02-11-2026)
α. Στα νησιά του Ιονίου, από τις μεσημβρινές ώρες.
β. Στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια
Πελοπόννησο, κυρίως στα θαλάσσια παραθαλάσσια, από το απόγευμα.
γ. Στα Δωδεκάνησα, κατά διαστήματα, έως αργά τη νύχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου