Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΔΝΤ: Υπήρξε συνάντηση Τόμσεν - Βαρουφάκη,αλλά δεν έγινε συζήτηση για το χρέος


Δεν έχει υπάρξει επαφή με τις ελληνικές αρχές για την αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου διαχείρισης του χρέους, αναφέρει σε λιτή ανακοίνωση του εκπρόσωπος του Ταμείου, απαντώντας ουσιαστικά στα δημοσιεύματα περί έναρξης συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΝΤ.

«Υπάρχει συμφωνημένο πλαίσιο διαχείρισης του χρέους βάσει του τρέχοντος προγράμματος. Δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση με τις ελληνικές αρχές περί αλλαγής αυτού του πλαισίου» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Ταμείου. Υπενθυμίζεται ότι το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016.

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες η εκπρόσωπος του Ταμείου επέμενε ότι το ΔΝΤ δεν είχε καμία ΕΠΑΦΗ με την ελληνική κυβέρνηση.

Στις 9.55 ώρα Ουάσιγκτον η ίδια εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο κ. Τόμσεν και ο κ. Βαρουφάκης συναντήθηκαν στο Παρίσι. 

Συγκεκριμένα:
“Ο υπουργός Οικονομικών Ελλάδα Γιάνης Βαρουφάκης και ο
διευθυντής τουΕυρωπαϊκού Τμήματος Poul Thomsen συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο για ναγνωριστούν και να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα“.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ: Με τον Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν συναντήθηκε στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπως επιβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο.

«Η συνάντηση ήταν φιλική και απέβλεπε στη γνωριμία των δύο ανδρών δεδομένων των νέων αρμοδιοτήτων τους» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, που εξεδόθη αμέσως μετά την αποκάλυψη της συνάντησης συτής από κυβερντηική πηγή στο Reuters, καθώς και την ανάρτηση του αρθρογράφου των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ότι δύο αξιόπιστες πηγές του μετέφεραν ότι ο κ. Βαρουφάκης είδε τον Πολ Τόμσεν την Κυριακή στο Παρίσι.
Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος του Ταμείου. δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει εισέλθει σε συζητήσεις με την Αθήνα για πιθανές αλλαγές στο πλαίσιο διαχείρισης του χρέους.
«Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο για τη διαχείριση του χρέους στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Δεν έχει υπάρξει συζήτηση με τις ελληνικές αρχές για αλλαγή σε αυτό το πλαίσιο», είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Επίσης στην αποκάλυψη πως η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με το σχέδιο ανταλλαγής κρατικού χρέους με ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης, προχώρησε, μέσω της ιταλικής «La Repubblica» ο κ. Βαρουφάκης.
Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση στην Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα επιλυθεί και σημειώνει ότι έλαβε θετικά μηνύματα κατά τις επαφές που είχε με τραπεζίτες στο Λονδίνο, την Δευτέρα.
Διευκρινίζει ότι το χρέος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξυπηρετηθεί στο ακέραιο και μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια.
Σε ό,τι αφορά το ποσοστό του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλες χώρες, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα προτείνει την αντικατάσταση με νέα ομόλογα με επιτόκια αγοράς, υπό έναν όρο: «Θα ξαναρχίσουμε την καθολική αποπληρωμή όταν ξεκινήσει και πάλι, στην Ελλάδα, μια ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη».
Σημειώνει ότι έχει αρχίσει η διαπραγμάτευση και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σημείωσε ότι «δεν κατανοεί για ποιο λόγο δεν θα έπρεπε να δεχθεί την πρόταση, αφού έχει ακολουθηθεί ήδη παρόμοιος δρόμος».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα in.gr, η σπουδή του Ταμείου να ξεκαθαρίσει την κατάσταση προς αποφυγή περερμηνειών δεν οφείλεται τόσο στη δημοσιοποίηση της συνάντησης του Τόμσεν με τον Βαρουφάκη, αλλά στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις προτάσεις της σχετικώς με την ελάφρυνση του χρέους.

Ενδεικτικό είναι ότι αμέσως μετά την παράθεση της ανακοίνωσης του ΔΝΤ, το Reuters αναφέρεται ακριβώς σε αυτή τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη ότι ήδη ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ σχετικά με το σχέδιο ανταλλαγής των υπάρχοντων ομολόγων με ομόλογα που συνδέονται με ρήτρες ανάπτυξης.

Η άμεση αντίδραση του Ταμείου αποδεικνύει επίσης τη σοβαρότητα του ελληνικού θέματος που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και των αγορών και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί προκειμένου να μην διαταραχθούν ευθραυστες ισορροπίες όπως αυτή της σχέσης του ΔΝΤ με την ΕΕ και την Κομισιόν.

Πάντως η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη συνάντηση Τόμσεν-Βαροφυάκη μιλούσε απλώς για μια φιλική συνάντηση γνωριμίας των δύο ανδρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom