Το «φάντασμα» του Αγρινίου
Γράφει ο Κων/νος Χονδρός
Το παλιό νοσοκομείο συνεχώς «στοιχειώνει» και «ερημοποιεί» την περιοχή περιμετρικά του κτηρίου.Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη διεκδίκησης του παλιού νοσοκομείου από το Υπουργείο Υγείας.
Εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης κυριαρχούν στο παλιό νοσοκομείο Αγρινίου, το οποίο μπορεί να βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της πόλης, αλλά μετατρέπεται σιγά – σιγά σε μια εστία μόλυνσης και παραβατικότητας.
Τον Ιούλιο του 2013 οι εγκαταστάσεις του παλιού νοσοκομείου άρχισαν να ερημώνουν, αφού τον μήνα εκείνο έγινε η μεταφορά στο υπερσύγχρονο κτήριο, στο οποίο η υγεία, όπως δείχνουν τα ρεπορτάζ είναι αυτή που πάσχει και καλά δε γίνεται. Οι εγκαταστάσεις του παλιού νοσοκομείου ήταν σε κατάσταση τέτοια που άνετα και άμεσα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε χρήση.
Με την σημερινή επικρατούσα κατάσταση τίθεται το ερώτημα αν θα υπάρξει ποτέ αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου και αν διεκδικήθηκε ουσιαστικά, η παραχώρηση του μεγαλύτερου μέρους του στον δήμο Αγρινίου, από το υπουργείο Υγείας όπου και ανήκει.
Οι νεότερες εγκαταστάσεις που υπάρχουν στον χώρο εκείνο είναι κληροδότημα του Σπ. Τσικνιά. Στην διαθήκη του γίνεται ξεκάθαρη η επιθυμία του, ώστε το κληροδότημά του να χρησιμοποιηθεί για νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η αλλαγή της διαθήκης.
Στον αντίποδα βέβαια, τα υπόλοιπα κτήρια θα έπρεπε να έχουν διεκδικηθεί και να έχει δοθεί μια σαφή τουλάχιστον εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι έτσι ώστε να αποκτήσει «δικαίωμα» ο δήμος, ώστε να είχε αποφευχθεί η σημερινή κατάσταση.
Σήμερα, στα αθέατα σημεία του κτηρίου απουσιάζουν εντελώς οι πόρτες, καθώς και πολλά παράθυρα. Στο εσωτερικό του τα ξηλωμένα καλώδια , οι σπασμένες πόρτες, τα αναποδογυρισμένα έπιπλα, τα συνθήματα στους τοίχους, τα σκουπίδια στους έρημους διαδρόμους, τα πεταγμένα έπιπλά ανάμεσα στα μηχανήματα, τα ξηλωμένα πλακάκια, οι κατά ένα ανεξήγητο λόγο ξηλωμένες και συγκεντρωμένες πόρτες και παράθυρα σε διάφορα σημεία εντός και εκτός νοσοκομείου, τα γεμάτα υγρασία ταβάνια που σιγά – σιγά καταρρέουν, αλλά ακόμη και το ξεριζωμένο δέντρο στον προαύλιο χώρο συνθέτουν το σκηνικό της απογοήτευσης που φαντάζει μη αναστρέψιμο.
Από την απαξίωση και τις εικόνες καταστροφής που κυριαρχούν στο κτήριο, δεν γλίτωσε ούτε το πορτρέτο του δωρητή Σπύρου Τσικνιά, το οποίο βεβηλώθηκε, αφού ξαφνικά απέκτησε «μουστάκι» μαζί με «γυαλιά» και «σκουλαρίκι».
Η κατάσταση που υπάρχει στο παλιό νοσοκομείο πρέπει να κινητοποιήσει, τόσο τον δήμο, όσο και όλους τους βουλευτές του νομού και με κοινή δράση και κοινό συντονισμό να διεκδικηθεί η παραχώρηση από το υπουργείο Υγείας.
Την συγκεκριμένη μάλιστα στιγμή, η εξέλιξη του θέματος μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον περισσότερο «εύκολη», αφού τα ηνία του υπουργείου τα έχει ένας Αιτ/νάνας. Επιπλέων, ο νέος Υπουργός Υγείας είναι γνώστης της κατάστασης, συνεπώς εάν «κάποιοι» το επιθυμούν μπορούν να «τρέξουν» καλύτερα και πιο γρήγορα το θέμα.
Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η επανάληψη της ιστορίας του παλιού νοσοκομείου Μεσολογγίου, αλλά αυτή την φορά στο Αγρίνιο. Δηλαδή, κάθε προσπάθεια του δήμου να πέφτει στο κενό και η τραγική εικόνα να διαιωνίζεται, όπως γίνεται και με το παλιό κτήριο στο Μεσολόγγι, για το οποίο ενδιαφέρονται πολλοί, γνωρίζουν περισσότεροι, έχουν επισκεφτεί υπουργοί και έχουν δεσμευτεί για την συντήρησή του και την αξιοποίησή του, αλλά η εικόνα του και μόνο «τρομάζει».
Παράλληλα, υπάρχει και αγωνία από τους περίοικους του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε φύλακές του. Ουκ ολίγες φορές, οι κάτοικοι πέριξ αυτού έχουν προλάβει κλοπές, αλλά και «επιχειρήσεις σκούπας» στα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία και υλικά του νοσοκομείου τα οποία είναι βορά στις ορέξεις του καθενός.
Υπάρχει έκδηλη η ανησυχία από τους κατοίκους της περιοχής για την εξέλιξη του θέματος, αφού μέσα από την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου εξαρτάται άμεσα και η αναβάθμιση της περιοχής, η οποία ξαφνικά ερήμωσε, ενώ κατ επέκταση η κατάσταση αυτή έριξε στον Καιάδα τις επιχειρήσεις γύρω του.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου