Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Mυστική έκθεση για το μνημόνιο - Στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου οι τελικές αποφάσεις


Aν και τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέκριναν την παροχή προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής-Enhanced Conditions Credit Line-ECCL, όπως αποκαλείται τεχνικά, και τη δίμηνη παράταση του μνημονίου, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Το εάν η χώρα μας μπορεί να εγκαταλείψει το μνημόνιο και να ενταχθεί στο καθεστώς του ECCL θα αποτυπωθεί σε μυστική έκθεση της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΣτη συγκεκριμένη σύσκεψη στα τέλη Ιανουαρίου θα αποφασιστεί εάν η Ελλάδα πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις για να λάβει εν τέλει την προληπτική πιστοληπτική γραμμή. Το εάν η χώρα μας μπορεί να εγκαταλείψει το μνημόνιο και να ενταχθεί στο καθεστώς του ECCL θα αποτυπωθεί σε ειδική-μυστική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τι θα εξαρτηθεί η λήψη της πιστοληπτικής γραμμής; Από το εάν η ελληνική οικονομία μπορεί να βγει στις αγορές, εάν το τραπεζικό σύστημα παραμένει υγιές, όπως και εάν το χρέος είναι βιώσιμο, παράμετροι που θα περιγράφει η ειδική έκθεση.

Και σύμφωνα με όσα επισημαίνουν όσοι παρακολουθούν τη σχετική διαδικασία, όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η ελληνική οικονομία το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Και αυτό επειδή σήμερα η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει τις προϋποθέσεις για να λάβει την προληπτική γραμμή ρευστότητας, αλλά οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν σε περίπου ένα μήνα, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



Εάν, τελικά, αποφασιστεί η χορήγηση ECCL, τότε θα ορίζονται στο πλαίσιο μνημονίου κατανόησης (memorandum of understanding) οι όροι που θα σχετίζονται με την παροχή της χρηματοδότησης μέσω της πιστοληπτικής γραμμής.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του ECCL είναι να μην «ξεμείνει» η ελληνική οικονομία από ρευστότητα, ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από την πολιτική κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η χώρα τον Ιανουάριο. 

http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom