Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Χιόνια και κρύο σε όλη την Ελλάδα – ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και έντονη χιονόπτωση σε όλη την επικράτεια, ακόμα και στην Αττική, επεφύλασσε το σκηνικό του καιρού από το πρωί.
Η πρόγνωση της EMY για σήμερα περιλαμβάνει πυκνές χιονοπτώσεις κατά τόπους ακόμα και σε πεδινές περιοχές, καθώς και θυελλώδεις βοριάδες 7-9 μποφόρ στο Αιγαίο και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.
Τι να προσέχουν οι οδηγοί στις μετακινήσεις λόγω κακοκαιρίας

Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται η χρήση τους, λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων.
Σχετικά με τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι:
Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή τον πάγο και να κινήσει το όχημα.
Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο, όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά όσο και στο οδόστρωμα.
Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
Κατά τη χρήση τους, οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές, διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς.
Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα, όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ/ ανά ώρα.
Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων, οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν.
Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες».
Προβλήματα στους δρόμους και διακοπή κυκλοφορίας
Από το 22 χλμ της λεωφόρου Πάρνηθος προς το καζίνο, σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Επίσης στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Ν. Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού νοσοκομείου Πεντέλης 414 έως τη διασταύρωση Αγ. Πέτρου έχει διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων λόγω χιονόπτωσης.
Χιόνια και στον Άγιο Πέτρο
Λευκό τοπίο θα αντικρύσει κανείς και στα σύνορα του Διονύσου με την Νέα Μάκρη, στην περιοχή του Αγίου Πέτρου.
Δείτε τις φωτογραφίες που μας έστειλε αναγνώστης του enikos.gr:

Λευκό τοπίο και η Ιστιαία
Έντονη χιονόπτωση από νωρίς το πρωί και στην Βόρεια Εύβοια και συγκεκριμένα στην Ιστιαία. Δείτε την φωτογραφία που μας έστειλε αναγνώστης του enikos.gr.
Χιόνια και στη Μαγνησία
Έντονη χιονόπτωση από νωρίς το πρωί τόσο στο Πήλιο όσο και σε αρκετές περιοχές της Μαγνησίας, με νιφάδες χιονιού να πέφτουν ακόμα και μέσα στον Βόλο.
Σε Σκιάθο, Σκόπελο, Χάνια, Μακρυνίτσα, Μηλιές, Βυζίτσα, Τσαγκαράδα, Αργαλαστή, Μακρυράχη και άλλες περιοχές, ο καιρός φόρεσε τα γιορτινά του, χωρίς ευτυχώς να έχουν σημειωθεί προβλήματα στις μετακινήσεις, αφού όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.
Σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη του Νομού Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία συντονίζει τις υπηρεσίες, η Πολιτική Προστασία βρίσκεται υπ' ατμόν, με τις αλατιέρες να ρίχνουν από χθες αλάτι στους δρόμους και δεκάδες μηχανήματα να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Ξύπνημα στους -9 βαθμούς Κελσίου στο Μέτσοβο
Στο Μέτσοβο καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία τις πρώτες πρωινές ώρες, με το θερμόμετρο να κάνει βουτιά και να δείχνει -9 βαθμούς Κελσίου. Στο Κερασοβο Ιωαννίνων ξύπνησαν στους -6°C, στην Άρτα στους -3, και στα Γιάννενα στους -4.
Εν τω μεταξύ, χιονίζει στα χιονοδρομικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής, καθώς το χιόνι έχει φτάσει στα 30 εκ. στο Σέλι, στα 40 εκ. στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊκακτσαλάν, στα 50 εκ. στο Πισοδέρι της Φλώρινας, αλλά και στα 80 εκ. στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.
Σε λειτουργία για χιονοδρομία βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα του Καϊμακτσαλάν, του Πισοδερίου και της Βασιλίτσας, καθώς και το baby στο Χ.Κ.Φαλακρού. Σε λειτουργία για βόλτα οι εναέριοι στα χιονοδρομικά κέντρα του Περτουλίου και του Ελατοχωρίου. Στο χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδιών γίνεται παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων τεχνητού χιονιού λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ γίνονται και διεργασίες διάστρωσης στις πίστες χιονοδρομιών.
Με αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση στα χιονοδρομικά κέντρα του Καϊμακτσαλάν και της Βασιλίτσας.

Στα λευκά η Αιδηψός
Το χιόνι έχει αρχίσει να πέφτει από νωρίς σε αρκετές περιοχές της χώρας
Η Αιδηψός φόρεσε τα… λευκά της όπως φαίνεται και από την φωτογραφία που μας έστειλε αναγνώστης του enikos.gr
Δείτε την φωτογραφία:
Χιονίζει και στη Φθιώτιδα
Στο πόδι η Πολιτική Προστασία σε όλη τη Στερεά, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους δρόμους μέχρι και την Πρωτοχρονιά, στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού, αλλά και μέσα στην πόλη της Λαμίας.
Ασθενή χιονόπτωση έχουμε από νωρίς το πρωί σε διάφορες περιοχές της Φθιώτιδας, ενώ λίγο μετά τις 8:00΄ οι πρώτες νυφάδες έκαναν την εμφάνισή τους και μέσα στη Λαμία, κυρίως στα βόρεια προάστια της πόλης.
Στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού οι αλατιέρες έχουν πιάσει ήδη δουλειά, ενώ οι οδηγοί θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα από το 9ο έως το 16ο χλμ, όπου η χιονόπτωση είναι πιο έντονη.
Στο εθνικό δίκτυο από τις 7:00΄ το πρωί έχουμε ασθενή χιονόπτωση στο ύψος του Μαρτίνου, αλλά και στην ανατολική Φθιώτιδα από τη Στυλίδα και μετά.
Και εδώ τα μηχανήματα είναι ετοιμοπόλεμα, για να παρέμβουν, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Τις επόμενες ώρες και μέχρι το πρωί της Τετάρτης, τα φαινόμενα θα ενταθούν και πολλές περιοχές της Φθιώτιδας θα ντυθούν στα λευκά.
Στη Λαμία θα το στρώσει για τα καλά και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς, μέχρι και την Πρωτοχρονιά, αφού οι δρόμοι, λόγω παγετού, θα κρύβουν πολλές παγίδες, κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Σε ημιορεινές περιοχές του νομού, το χιόνι θα ξεπεράσει τους 30 πόντους, ενώ δύσκολη θα είναι η πρόσβαση στα ορεινά χωριά της Φθιώτιδας.
Αρκετό χιόνι θα πέσει και στην ανατολική Φθιώτιδα και, ειδικότερα, στις πιο ορεινές περιοχές, στο κομμάτι μετά τις Ράχες, προς Σπαρτιά, Μύλοι και Πελασγία.
Μην ξεχάσετε τις αλυσίδες
Αλυσίδες θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι οδηγοί που θα κινηθούν προς Δομοκό, Μπράλο, Καρπενήσι, καθώς, επίσης και στην εθνική οδό, αφού αναμένεται να χιονίσει στο Μαρτίνο, αλλά και στους Αγίους Θεοδώρους, για όσους ταξιδέψουν προς Βόλο.
Από το μεσημέρι της Τετάρτης, οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια του νομού όπου και εκεί θα σταματήσουν το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς.
Παγετός θα σημειωθεί το πρωί της Πρωτοχρονιάς που κατά τόπους στα βορειότερα τμήματα του νομού θα είναι ισχυρός.

Χιονίζει στην Τρίπολη
Αν και οι μετεωρολόγοι υπολόγιζαν ότι τα χιόνια θα ξεκινήσουν το μεσημέρι, τελικά οι πρώτες νιφάδες άρχισαν να πέφτουν γύρω στις 8.30 το πρωί της Τρίτης στην Τρίπολη.
Το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει σχεδόν το σύνολο της Αρκαδίας, με χιόνια παντού και αναμένεται να διαρκέσει ως και την Πέμπτη.
Δείτε το βίντεο:

Στα λευκά η Χαλκιδική
Από νωρίς το πρωί ισχυρή χιονόπτωση πλήττει το νομό Χαλκιδικής σημειώνεται από νωρίς το πρωί, με τον μηχανισμό της πολιτικής προστασίας να βρίσκεται επί ποδός και να παρεμβαίνει -μεταξύ άλλων- στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
Η έντονη χιονόπτωση πλήττει τις περιοχές από τη Γαλάτιστα μέχρι και το βόρειο τμήμα του νομού, αλλά και τη χερσόνησο της Κασσάνδρας.
"Χιονίζει σε όλο το νομό. Όλα είναι άσπρα" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής Χαράλαμπος Στεργιάδης.
Σημείωσε δε, ότι η θερμοκρασία παραμένει στους -7 βαθμούς Κελσίου στον Πολύγυρο.

Χιονισμένο τοπίο η Βαρυμπόμπη - ΦΩΤΟ
Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες χιονιού και στη Βαρυμπόμπη, όπως φαίνεται από τη φωτογραφία αναγνώστριας του enikos.gr.

Το "έστρωσε" στην Πεντέλη - ΒΙΝΤΕΟ
Πυκνό χιόνι πέφτει από το πρωί στην Αττική και, κυρίως, στα βόρεια προάστια. Ήδη, στην Πεντέλη το "έστρωσε" για τα καλά.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα καθιστούν δύσκολη τη μετακίνηση των οδηγών, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες βγήκαν ήδη στους δρόμους και έπιασαν δουλειά.
Δείτε το βίντεο από το Star:

Δείτε σε ποια χιονοδρομικά χιονίζει
Παγετός επικρατεί από νωρίς το πρωί στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, με κύριο χαρακτηριστικό τις θερμοκρασίες υπό του μηδενός στα αστικά κέντρα, αλλά και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χιονίζει στα χιονοδρομικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής, καθώς το χιόνι έχει φτάσει στα 30 εκ. στο Σέλι, στα 40 εκ. στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊκακτσαλάν, στα 50 εκ. στο Πισοδέρι της Φλώρινας, αλλά και στα 80 εκ. στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.
Σε λειτουργία για χιονοδρομία βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα του Καϊμακτσαλάν, του Πισοδερίου και της Βασιλίτσας, καθώς και το baby στο Χ.Κ.Φαλακρού. Σε λειτουργία για βόλτα οι εναέριοι στα χιονοδρομικά κέντρα του Περτουλίου και του Ελατοχωρίου. Στο χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδιών γίνεται παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων τεχνητού χιονιού, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ γίνονται και διεργασίες διάστρωσης στις πίστες χιονοδρομιών.
Με αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση στα χιονοδρομικά κέντρα του Καϊμακτσαλάν και της Βασιλίτσας.
Xιονίζει στην λεωφόρο Κηφισίας 
Χιονίζει στην λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος του Αμαρουσίου, ωστόσο η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται ομαλά. 
Δείτε το βίντεο:

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αντε να δούμε άσπρη μέρα

Read more: Go to TOP and Bottom