Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Αυτός (ο Αρης), αυτή (η Νάνσυ) και τα μυστήρια (της εξαφάνισης στις ΗΠΑ)



Πλήθος ερωτημάτων προκύπτει από τη στάση και τη συμπεριφορά του Αρη Σπηλιωτόπουλου, κυρίως κατά τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά την πολιτική δραστηριότητά του τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής.

Ο πάλαι ποτέ λαλίστατος βουλευτής και πρώην υπουργός έχει επιλέξει να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο, με ελάχιστες παρεμβάσεις, μικρή συμμετοχή στις εξελισσόμενες διαδικασίες και με περιορισμένο το ενδιαφέρον του για τα καυτά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Τελευταίο διπλό κρούσμα, η αδικαιολόγητη απουσία του από τη Βουλή σε δύο πολύ κρίσιμες ψηφοφορίες για την κυβέρνηση, για τον Προϋπολογισμό το προηγούμενο Σάββατο και για τους αυτοκινητοδρόμους την Τετάρτη. Εκμεταλλευόμενος την προ δέκα ημερών επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου εκπροσώπησε τη Βουλή στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο κ. Σπηλιωτόπουλος προτίμησε να μην επιστρέψει όταν έληγε η άδεια που είχε εξασφαλίσει από το Σώμα, την προηγούμενη Παρασκευή (μία ημέρα πριν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού), αλλά να παρατείνει με δική του πρωτοβουλία την εκεί παραμονή του, αφού προγραμματίζει να γυρίσει στην Αθήνα εντός της εβδομάδας.

Αποτέλεσμα, η κυβερνητική πλειοψηφία να μετρά μία απώλεια -χωρίς κόστος, όπως αποδείχθηκε-, καθώς παρά την επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής λέγοντας ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε «ναι» αυτή η ψήφος δεν μέτρησε στο τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Τις επόμενες ημέρες ο κ. Σπηλιωτόπουλος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση όσον αφορά την απουσία του, εντείνοντας έτσι τα ερωτήματα. Η στάση του πρώην υπουργού φέρεται ότι έχει ενοχλήσει τη Συγγρού, που επισήμως πάντως τον καλύπτει, ενώ τη δυσφορία τους στο πρόσωπό του εκφράζουν και συνάδελφοί του βουλευτές. «Δεν γίνεται εμείς να σηκώνουμε το βάρος των δύσκολων αποφάσεων και αυτός να κάνει τα ταξιδάκια του εδώ κι εκεί» τονίζει χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών.

«Κάτι τον απασχολεί»


Το τελευταίο διάστημα, πάντως, άνθρωποι που διατηρούν επαφές μαζί του λένε ότι βλέπουν έναν «διαφορετικό Αρη» από αυτόν που είχαν συνηθίσει στο παρελθόν. Είναι προβληματισμένος, κλεισμένος στον εαυτό του, «σαν να τον απασχολεί κάτι». Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, με ένα απ’ αυτά να τον θέλει αγχωμένο από τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα που τον δείχνουν πολύ χαμηλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της Β’ Αθηνών.

Ο κώδωνας του κινδύνου είχε χτυπήσει από τις περσινές βουλευτικές εκλογές, όταν εξελέξη όγδοος από πρώτος που ήταν στην αμέσως προηγούμενη διαδικασία. Στην ανασφάλεια που έχει για την τύχη του στην Β’ Αθηνών αποδίδουν ορισμένοι και την ερώτηση που είχε κάνει πριν από περίπου δύο μήνες στη Βουλή προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια (η υποψηφιότητα του οποίου πιθανολογείται στην ίδια εκλογική περιφέρεια κατά τις επόμενες εκλογές) για τις διαρροές στοιχείων σχετικά με τις παρακολουθήσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής από την ΕΥΠ και την προστασία των μαρτύρων.

Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, είχε ζητήσει τη διενέργεια ΕΔΕ για τις διαρροές «για να δούμε εάν υπάρχουν κάποιοι στην ΕΥΠ που καταπατούν τον όρκο τους». Κάποιοι άλλοι συνδέουν τη συγκεκριμένη ερώτηση με τις υπόνοιες που φέρεται ότι εκφράζει -κατά τρόπο αρκετά ευφάνταστο, πάντως- σε συνομιλητές του ο πρώην υπουργός ότι είναι και αυτός θύμα παρακολουθήσεων. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ενταχθεί και άρθρο που ανάρτησε ο κ. Σπηλιωτόπουλος στην ιστοσελίδα του στις 29 Οκτωβρίου με τίτλο «Η διασφάλιση της ιδιωτικότητας πιο επίκαιρη τώρα παρά ποτέ».

Εκτός από την αγωνία για την τύχη του ως βουλευτής, ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν έχει πια και ζωτικό χώρο για να κινηθεί πολιτικά. Ουσιαστικά, έχει περιέλθει σε απομόνωση από όλες τις εσωκομματικές πτέρυγες και αυτό φαίνεται ότι έχει επαυξήσει την πολιτική «μελαγχολία» του. Ετσι, κατ' άλλους, η διπλή απουσία του από τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή υποδηλώνει μια τάση αναχωρητισμού εκ μέρους του νέου σε ηλικία βουλευτή, ο οποίος βλέπει τις πολιτικές φιλοδοξίες του να σβήνουν πρόωρα. Επίσης, κάποιοι υποστηρίζουν ότι επιχείρησε με τον τρόπο αυτό να στείλει ένα ύστατο «διαπραγματευτικό» μήνυμα προς το Μαξίμου, ποντάροντας στο γεγονός της μικρής πλειοψηφίας που διαθέτει η παρούσα συγκυβέρνηση στη Βουλή.

Οσον αφορά την προσωπική του ζωή, ο 46χρονος πρώην υπουργός δείχνει να απολαμβάνει τη σχέση του με την εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια σύντροφό του, εφοπλίστρια Νάνσυ Λεονάρδου. Οι κοινές δημόσιες εμφανίσεις τους έχουν πληθύνει, κυκλοφορούν και φωτογραφίζονται μαζί χωρίς πρόβλημα τόσο στην Αθήνα (με έμφαση στο Κολωνάκι και στη Γλυφάδα) όσο και σε νησιά και καλοκαιρινά θέρετρα, όπου απόλαυσαν τις διακοπές τους.

Εχασε και δύο πολύτιμους συνεργάτες του

Στο κακό κλίμα ήρθαν να προστεθούν και οι αποχωρήσεις πριν από λίγο καιρό από το πολιτικό γραφείο του δύο στενών συνεργατών του, του επί πολλά χρόνια διευθυντή του γραφείου Θανάση Κοτταρά και του Γιώργου Καραγιάννη, προκαλώντας έκπληξη εξαιτίας των ισχυρών δεσμών που αυτοί διατηρούσαν με τον βουλευτή.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος μπορεί να μην έχει έντονη δραστηριότητα στη Βουλή και στα ΜΜΕ, ωστόσο τελευταία επιχειρεί να αξιοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δύο από τις τελευταίες παρεμβάσεις του ήταν αυτή μέσω του facebook, με την οποία τάχθηκε κατά των πλειστηριασμών, καθώς και άλλη μία, μέσω twitter, κατά της τρόικας, τονίζοντας: «Οσο και αν μας εκβιάζουν, περιθώρια για άλλα μέτρα δεν υπάρχουν».

Φίλιππος Πανταζής
δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom