Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Κίνδυνος θάνατος τα μαγκάλια στον 21ο αιώνα - Τι πρέπει να γνωρίζετε


Στη χώρα μας δυστυχώς μετράμε ακόμα και σήμερα νεκρούς από αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν από μαγκάλια!Είναι άνθρωποι που μη έχοντας άλλο τρόπο να μην ξεπαγιάσουν καταφεύγουν στο μαγκάλι,που τις περισσότερες φορές μάλιστα είναι αυτοσχέδιο.

Η 13χρονη που έχασε χτες τη ζωή της από το μαγκάλι στην Ξηροκρήνη της Θεσσαλονίκης δεν είναι το πρώτο θύμα της οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας στο να ανάβουν μαγκάλια προκειμένου να ζεσταθούν.

Ολοι θυμόμαστε την περσινή τραγωδία της Λάρισας,στις 28 Φεβρουαρίου του 2013,όπου δύο φοιτητές πέθαναν από αναθυμιάσεις μέσα στο σπίτι τους στη συνοικία της Φιλιππούπολης από ξεχασμένο μαγκάλι.

Αγνωστό τελείως στο ευρύ κοινό είναι ακόμα ένα θύμα,Αλβανικής κταγωγής,τον Απρίλιο του 2011,σε κοινοτικό διαμέρισμά του Αγρινίου και πάλι από μαγκάλι!

Τα μαγκάλια εκλύουν μονοξείδιο του άνθρακα,το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο κι ήταν πάντα επικίνδυνα,αλλά στις μέρες μας εισέτι περισσότερο καθότι οι χρήστες αγνοούν τη λειτουργία τους,αφού από τις δεκαετίες του '60 και του '70 έπαψαν να χρησιμοποιούνται.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα μαγκάλια;Τι πρέπει να γνωρίζετε και ποια τα συμπτώματα από την εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα;

Οπως δήλωσε στο Newsit o Διευθυντής της 1ης Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και Διδάκτωρ Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σωτήρης Αδαμίδης "το μονοξείδιο του άνθρακα είναι πολύ επικίνδυνο γιατί ούτε μυρίζει,ούτε έχει χρώμα"!

Αρα οποιοσδήποτε ανάψει μια πηγή θερμότητας (ισχύει και για τα τζάκια) που δεν έχει καλή καύση και αυξηθούν οι συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα είναι εκτεθειμένος κατά τη διάρκεια κυρίως του ύπνου ή αν είναι μεθυσμένος και έχει μειωμένα αντανακλαστικά.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι πονοκέφαλος και ζαλάδα. Μπορεί επίσης κάποιος να έχει εμετούς ή να έχει μια ελαφρά σύγχυση και όσο αυξάνονται οι συγκεντρώσεις του μονοξειδίου στο αίμα του μπορεί το άτομο να οδηγηθεί ακόμη και στο θάνατο.

Γι΄αυτό και σε όλες τις πηγές που μπορεί να παραχθεί το μονοξείδιο του άνθρακα, όπως ξυλόσομπα που δεν δουλεύει καλά ιδιαίτερα σε χώρο με μικρό εμβαδόν,ένα μαγκάλι,ή ένα τζάκι πρέπει να αφήνουμε ένα παράθυρο ανοιχτό.

Γιατί το μονοξείδιο του άνθρακα οδηγεί ακόμη και στο θάνατο

Σε μικρό χρονικό διάστημα το μονοξείδιο μπαίνει μέσω της αναπνευστικής οδού στο αίμα μας και υποκαθιστά την οξυαιμοσφαιρίνη. Η οξυαιμοσφαιρίνη παίρνει από τους πνεύμονες καθαρό οξυγόνο το οποίο το πάει στους ιστούς και έτσι πάει στον εγκέφαλο, έτσι πάει στην καρδιά, έτσι πάει σε όλα τα όργανα και τα κύτταρα. Οταν λοιπόν η οξυαιμοσφαιρίνη αρχίζει να αντικαθιστά στη σύνδεσή της το οξυγόνο με το μονοξείδιο του άνθρακα, δε μπορεί να λειτουργήσει το αναπνευστικό σύστημα σωστά. Είναι το ίδιο, σαν κάνει κανείς μια οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια" είπε τέλος ο γιατρός.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt o Διδάκτωρ Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,κύριος  Σωτήρης Αδαμίδης...

Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή! Οσοι δεν έχουν άλλο τρόπο να ζεσταθούν και καταφεύγουν στο να χρησιμοποιούν μαγκάλια πρέπει να αφήνουν ένα παράθυρο ανοιχτό και ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να αφήνουν το μαγκάλι να καίει ενώ κοιμούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom