Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Από τις 12 Δεκεμβρίου κατασχέσεις εξπρές - Βάζουν χέρι στις καταθέσεις


του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ
a.klossas@eleftherotypia.net

Πρόσβαση σε εκατομμύρια τραπεζικούς λογαριασμούς, με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, αλλά και δυνατότητα για κατασχέσεις-εξπρές, μέσω ενός απλού email, αποκτά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) από τις 12 Δεκεμβρίου, όταν και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών και το ηλεκτρονικό κατασχετήριο.

Το σύστημα παρακολούθησης τραπεζικών λογαριασμών θα δίνει τη
δυνατότητα σε μια επιλεγμένη ομάδα διαπιστευμένων ελεγκτών να έχουν πρόσβαση εντός 24 ωρών στα πλήρη τραπεζικά στοιχεία, ώστε να αποκτούν online πρόσβαση και να παρακολουθούν στις οθόνες των υπολογιστών τους το ύψος των καταθέσεων και την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών, με στόχο τον άμεσο εντοπισμό της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος.

Οι εξειδικευμένοι ελεγκτές μέσω ηλεκτρονικού αιτήματος θα ζητούν από τις τράπεζες να απαντήσουν εντός 24 ωρών, εάν συγκεκριμένο ΑΦΜ, φυσικού ή νομικού προσώπου, είναι πελάτης τους και τι είδους λογαριασμό διατηρεί.

Η εισαγωγή και διαβίβαση θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής δικτυακής εφαρμογής που αναπτύσσεται για το σκοπό αυτό από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και θα προσφέρεται μέσω των υποδομών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ελεγκτές, αξιοποιώντας το νέο μητρώο καταθετών, θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν σε ποιες τράπεζες έχει λογαριασμό ο ελεγχόμενος, το υπόλοιπο του λογαριασμού και τις κινήσεις που έκανε και, παράλληλα, να παρακολουθούν τη διαδρομή του χρήματος έως την κατάληξή του, με στόχο να εντοπίσουν ύποπτες συναλλαγές.

Από ΣΔΟΕ μέχρι εισαγγελέας

Στο Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών θα έχει πρόσβαση το σύνολο των υπηρεσιών των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών, το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία, ο Οικονομικός Εισαγγελέας, ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς και η Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα με το σπάσιμο του τραπεζικού απορρήτου, με διαδικασίες-εξπρές θα γίνονται και οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Οι τράπεζες πλέον είναι υποχρεωμένες εντός 10 ημερών από την ώρα που θα παραλάβουν το ηλεκτρονικό κατασχετήριο να καταθέσουν το κατασχεθέν ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη στον ειδικό λογαριασμό που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Η διαδικασία θα αφορά εντολές-κατασχετήρια για δέσμευση λογαριασμών ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων) εις χείρας τρίτων και θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από τη ΓΓΔΕ προς τις τράπεζες, από Δευτέρα έως Παρασκευή 8 το πρωί με 2 το μεσημέρι.

Η συνήθης πρακτική του Δημοσίου να εισπράττει εύκολα και γρήγορα, αλλά να πληρώνει με καθυστέρηση, θα ισχύσει και τώρα, καθώς σε περίπτωση απόδοσης στο Δημόσιο ποσών που υπερκαλύπτουν το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ή σε περίπτωση που το χρέος έχει εξοφληθεί, το υπερβάλλον ποσό επιστρέφεται στους φορολογουμένους μέσω της ΔΟΥ. Δηλαδή ουρές, καθυστέρηση, γραφειοκρατία και ταλαιπωρία για αυτά που κατέσχεσε «κατά λάθος» το Δημόσιο.

Οι μικροκαταθέτες

Ωστόσο, η αυτόματη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς έχει ανησυχήσει τους μικροκαταθέτες που έχουν χρέη προς το Δημόσιο. Τα φαινόμενα που είχαν εμφανιστεί με τις τυφλές κατασχέσεις από τις τράπεζες μέσα σε 24 ώρες μετά την κατάθεση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, έχουν θορυβήσει χιλιάδες φορολογουμένους που χρωστούν στο Δημόσιο.

Στο εξής κάθε λογαριασμός υποχρεωτικά θα συνδέεται με το το ΑΦΜ του δικαιούχου. Γι' αυτό εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου κάθε πελάτης πιστωτικού ιδρύματος και ιδρύματος πληρωμής που δεν διαθέτει ΑΦΜ οφείλει να τον γνωστοποιεί σε αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom