Προκάλεσαν ζημιά ύψους, περίπου, 28 εκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο
Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από δέκα χρόνια ποινικής διερεύνησης μέχρι να εκδοθεί καταδικαστική απόφαση για 7 εφοριακούς που φέρονται να προκάλεσαν ζημιά ύψους, περίπου, 28 εκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο κατά το φορολογικό έλεγχο της εταιρείας «STET Ελλάς Τηλεπικοινωνίες ΑΕΒΕ» (σημερινή Wind).
Συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, που εκδίκασε την υπόθεση κατόπιν αναίρεσης του Αρείου Πάγου κατά προηγούμενης απαλλακτικής απόφασης, επέβαλε, τη Δευτέρα το απόγευμα, κάθειρξη 10 ετών στον καθένα στους 7 εφοριακούς, κρίνοντάς τους ένοχους για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.
Καταδικασθέντες είναι ο πρώην προϊστάμενος του Εθνικού Ελεγκτικού Κέντρου (ΕΘΕΚ) καθώς και έξι ακόμα ελεγκτές – εφοριακοί, οι οποίοι φέρονται να «ελάττωσαν εν γνώσει τους κατά τον προσδιορισμό των φόρων την περιουσία του Δημοσίου και για ωφέλεια της εταιρείας ( της «STET Ελλάς Τηλεπικοινωνίες ΑΕΒΕ») και κατ' επέκταση των μετόχων αυτής» περίπου κατά το ποσό των 27.879.000 ευρώ (9,5 δισ. δρχ. κατά προσέγγιση).Το δικαστήριο ανεστειλε την εκτέλεση της ποινής των καταδικασθέντων μέχρι τη δευτεροβάθμια δίκη τους,με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής που διαμένουν.
Η υπόθεση ξεκίνησε στα τέλη του 2000. Τότε ο καταδικασθείς πρώην προϊστάμενος του ΕΘΕΚ - αρμόδιος για τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος των υπαγομένων στο Κέντρο Επιχειρήσεων και επιφορτισμένος με τη σύνταξη εκθέσεων ελέγχου φορολογουμένων επιχειρήσεων - έδωσε εντολή να ελεγχθούν τα εισοδήματα της εταιρείας «STET Ελλάς Τηλεπικοινωνίες ΑΕΒΕ» για την περίοδο 1998-1999.
Οι φόροι που έπρεπε να καταβάλει η εταιρεία για την προαναφερόμενη περίοδο υπολογίστηκαν αρχικά στα περίπου 12,5 δισ. δρχ. (36 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, οι καταδικασθέντες φέρονται να καταλόγισαν, τελικά, στην STET φόρους που προσέγγιζαν μόλις τα 8 εκατ. ευρώ (2,8 δισ. δρχ.)
Το σκάνδαλο και τις πράξεις των επτά εφοριακών κατήγγειλε στη Δικαιοσύνη η Αλίκη Κυριακάκη, η οποία, όπως είχε αναφέρει το directnews.gr (διαβάστε εδώ), ήταν η ελέγκτρια φορολογικού εισοδήματος που είχε αναλάβει αρχικά τον έλεγχο και στη συνέχεια είχε καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.
Έτσι, άρχισε ένας πολυετής δικαστικός "μαραθώνιος", που έφθασε δύο φορές στο ποινικό ακροατήριο και κατέληξε σε ισάριθμες αθωώσεις των εμπλεκόμένων.
Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε και τις δύο φορές τις απαλλακτικές κρίσεις του Τριμελούς Εφετείου με πιό πρόσφατη την απόφαση υπ' αριθμ 1285/2011 του Στ' Ποινικού Τμήματος με την οποία διέταξε να εκδικαστεί ξανά η υπόθεση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων «λόγω έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας».
Έτσι, η δίκη που κατέληξε στην έκδοση καταδικαστικής απόφασης για τους εφοριακούς ήταν η τρίτη κατά σειρά εκδίκαση της υπόθεσης.
Μετά την καταδικαστική κρίση, ο δικηγόρος της Αλίκης Κυριακάκη, Γιάννης Απατσίδης, δήλωσε:
«Το αποτέλεσμα της δίκης δικαιώνει τη εντολέα μου, το δικαστικό σώμα, γενικότερα τους θεσμούς στην Ελλάδα.
Σε μια χώρα διεφθαρμένη, αλλοτριωμένη, με τον πολίτη να αμφισβητεί τις αρχές και τη Δικαιοσύνη, το σημερινό αποτέλεσμα είναι ενδεικτικό και ίσως έναυσμα για περισσότερη διαφάνεια στους τομείς διοίκησης και Δικαιοσύνης.
Πρέπει να σημειώσω, όμως, ότι η σημερινή καταδικαστική απόφαση ήρθε μετά από δύο αθωωτικές αποφάσεις, που προσέβαλε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η συνεισφορά της οποίας ήταν η μέγιστη.»
από directNEWS.gr
1 σχόλιο:
Ονόματα ωρέ λεβέντες δεν έχουν
οι δημόσιο επίορκοι;
Δημοσίευση σχολίου