Τον Ιούνιο του 2010 ο Γιάννης Ιωάννου έφτιαξε το σκίτσο που βλέπετε σατιρίζοντας την πρώτη αλλαγή του ασφαλιστικού αμέσως μετά την ψήφιση του πρώτου μνημονίου.Πέρσι (2011) το άλλαξαν ξανά προς το χειρότερο και τώρα,όπως γράφει το Εθνος,προσανατολίζονται σε τρίτη μεταρρύθμιση φέρνοντας τα πάνω κάτω για να ικανοποιήσουν τ' αφεντικά τους που διψάνε για αίμα εργαζομένων(όσων υπάρχουν ακόμα)!
Θα το φέρουν από 'δω θα το πάνε από κει ώστε σε λίγα χρόνια να μη δικαιούται κανένας σύνταξη κι ας έχει καταβάλει στην ώρα τους τις εισφορές του.
Δεν καταλαβαίνουν οι πανάθλιοι πως όταν γίνει η έκρηξη δεν θα μπορέσουν να σώσουν τα τομάρια τους;Τα πάντα έχουν τα όρια τους και το βαρέλι πάτο κύριοι!
Ζείδωρον
Ερχονται ανατροπές στις συντάξεις
Θα το φέρουν από 'δω θα το πάνε από κει ώστε σε λίγα χρόνια να μη δικαιούται κανένας σύνταξη κι ας έχει καταβάλει στην ώρα τους τις εισφορές του.
Δεν καταλαβαίνουν οι πανάθλιοι πως όταν γίνει η έκρηξη δεν θα μπορέσουν να σώσουν τα τομάρια τους;Τα πάντα έχουν τα όρια τους και το βαρέλι πάτο κύριοι!
Ζείδωρον
Ερχονται ανατροπές στις συντάξεις
Νέα σενάρια επισπεύδουν για το 2013 τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Επηρεάζεται το σύνολο των ασφαλισμένων που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου του 1983 με υιοθέτηση «νέου Ασφαλιστικού»
Ανατροπές στον υπολογισμό των συντάξεων φέρνουν τα νέα σενάρια, τα οποία, εάν επιβεβαιωθούν, επισπεύδουν για το 2013 τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Το φλέγον ζήτημα πρόκειται να τεθεί κατά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών σήμερα Δευτέρα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ασκεί πιέσεις προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι στα ασφαλιστικά ταμεία. Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζεται το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν οι αλλαγές νωρίτερα από το 2015.
Καθοριστικής σημασίας, επίσης, αναμένεται να είναι και η συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση.
Εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, αυτοί που αναμένεται να επηρεαστούν είναι κατά κύριο λόγο όσοι θέλουν να αποχωρήσουν με 35ετία. Συγκεκριμένα, από το 2011 ξεκίνησε η σταδιακή αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και του ορίου ηλικίας, ώστε σταδιακά το 2015 η έξοδος να γίνεται με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 60 ετών (το όριο ηλικίας πάει στα 65).
Εναλλακτικά οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν το σύνολο των ασφαλισμένων στα Ταμεία και αφορούν όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1-1-83 και δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά για το ΙΚΑ οι ανατροπές αγγίζουν τους προ 1983 ασφαλισμένους που δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το έτος 2010.
Πρακτικά σημαίνει ότι στην περίπτωση που το μέτρο εφαρμοστεί το 2013 και όχι το 2015, όπως αρχικά είχε υπολογιστεί, η έξοδος θα γίνεται μόνο με 40 έτη δουλειάς σε ηλικία 60 ετών.
Οι αλλαγές αυτές ενδεχομένως να μην επηρεάσουν τις μητέρες που βγαίνουν με το ειδικό καθεστώς ανηλίκων, καθώς έτσι κι αλλιώς από το 2013 ολοκληρωνόταν η αύξηση των ορίων ηλικίας και η έξοδος γινόταν στα 65.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει κατά πόσο οι αλλαγές αγγίζουν και τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά, για τους οποίους ο ισχύον νόμος προβλέπει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο ακόμα και μέχρι το 2017.
Επομένως η άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας θα οδηγήσει σε δραματικές ανατροπές στο συνταξιοδοτικό τους καθεστώς.
Τρόπος υπολογισμού
Νέα μείωση των συντάξεων θα φέρει η άμεση αλλαγή στο τρόπο υπολογισμού, η οποία αρχικά επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το 2015.
Νέα μείωση των συντάξεων θα φέρει η άμεση αλλαγή στο τρόπο υπολογισμού, η οποία αρχικά επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το 2015.
Με βάση το ισχύον πλαίσιο τα χρόνια που θα είχαν διανυθεί έως 31-12-2014 επρόκειτο να υπολογιστούν με το παλιό καθεστώς. Ωστόσο από την 1-1-2015 καθιερώνεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα Ταμεία, ο οποίος θα ισχύει για τα χρόνια μετά το 2015.
Συγκεκριμένα η σύνταξη θα υπολογίζεται ως εξής:
- Θα δίνεται η βασική σύνταξη, η οποία θα είναι ένα ενιαίο ποσό για όλους τους ασφαλισμένους (με βάση το αρχικό σενάριο 360 ευρώ).
- Θα δίνεται επίσης αναλογική σύνταξη, η οποία θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης που θα έχει ο κάθε εργαζόμενος (δηλαδή όσα περισσότερα έτη τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα παίρνει).
Μεγάλοι χαμένοι από το μέτρο θα είναι όσοι θα έχουν λίγα έτη ασφάλισης π.χ. από 15-25 χρόνια. Οι μόνοι που φαίνεται να διασωθούν από τις μειώσεις είναι όσοι έχουν πάνω από 35 έτη ασφάλισης.
Η επίσπευση αυτού του μέτρου αναμένεται επομένως να φέρει νέες μειώσεις στο εισόδημα των συνταξιούχων.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων αφορά και τις επικουρικές συντάξεις. Το «ψαλίδι» θα είναι διπλό. Μάλιστα τα επικουρικά ταμεία κάθε τρίμηνο θα μπορούν να κάνουν μελέτες και να αναπροσαρμόζουν τις συντάξεις ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του Ταμείου. Δηλαδή όπου θα υπάρχουν ελλείμματα, θα είναι διαρκείς οι μειώσεις.
Ιδιωτικός τομέας
«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τις συλλογικές συμβάσεις μετά τη συνάντηση κυβέρνησης - τρόικας
«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τις συλλογικές συμβάσεις μετά τη συνάντηση κυβέρνησης - τρόικας
Μόλις ολοκληρωθούν οι συναντήσεις με την κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να «κλειδώσουν» τις αποφάσεις τους σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό άλλωστε τόνισαν στο προεδρείο της ΓΣΕΕ στη χθεσινή τους συνάντηση κατά την οποία οι εκπρόσωποι της τρόικας παραδέχτηκαν ταυτόχρονα την αδυναμία αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της ακρίβειας στην αγορά.
Η ΓΣΕΕ μετέφερε τις δραματικές επιπτώσεις στην αγορά και στα εισοδήματα που έχει επιφέρει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ωστόσο οι συνδικαλιστές δεν εισέπραξαν καμία απάντηση από τους εκπροσώπους της τρόικας, όσον αφορά τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις και των Συλ. Συμβάσεων Εργασίας καθώς και των αποτελεσμάτων της όποιας συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν με την κυβέρνηση και αμέσως μετά, με βάση αυτές τις συζητήσεις, θα οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους.
Ειδικότερα η Συνομοσπονδία τόνισε πως τα «άδικα και αντικοινωνικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί» έχουν οδηγήσει στην αύξηση της ανεργίας, την παρατεταμένη ύφεση, την ακρίβεια, τη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και γενικότερα των όρων και των συνθηκών της αγοράς εργασίας.
Συγκεκριμένα τέθηκαν από τη ΓΣΕΕ τα εξής ζητήματα:
- Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει παταγωδώς αποτύχει με δραματικές συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία.
- Ολο το βάρος έχει πέσει στην εργασία και δεν έχει επηρεάσει πτωτικά καθόλου τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών.
- Δεν αντιμετώπισε καθόλου τη φοροδιαφυγή, τη φοροκλοπή, την εισφοροδιαφυγή, απεναντίας οδήγησε σε μαζική έξοδο κεφαλαίων και καταθέσεων.
- Συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.
Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε:
«Συμφωνήσαμε σε ένα πράγμα: ότι διαφωνούμε σε όλα. Το πρόγραμμά τους είναι πρόγραμμα το οποίο μας έχει καταστρέψει σπρώχνοντας στην ύφεση την ελληνική οικονομία και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ελληνική κοινωνία με πρώτο αυτό της διόγκωσης της ανεργίας».
Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - Α. ΚΑΡΙΜΑΛΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου