Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

«Kρεμαστοί» λαχανόκηποι


Φυσικά οι περισσότεροι γνωρίζετε τις «πράσινες» ταράτσες και τους «πράσινους» τοίχους. Mετρήσεις που έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο αποδεικνύουν τη χρησιμότητα αυτών των εφαρμογών και σε τοπικό και σε επίπεδο μεγάλης αστικής κλίμακας. Tαράτσες με γκαζόν και λουλούδια, δέντρα μέσα σε μεγάλους κάδους, βεράντες «πνιγμένες» στο πράσινο αλλά και τοίχοι γεμάτοι λουλούδια, φυτά αναρριχώμενα ή σε γλάστρες «πιασμένες κάθετα» θεωρούνται πλέον must καθώς δημιουργούν ένα έξτρα στρώμα βλάστησης που προσφέρει μόνωση και σκίαση, μειώνοντας το κόστος της θέρμανσης και τη σπατάλη πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

H τελευταία, όμως, λέξη της τεχνολογίας είναι πλέον οι «κρεμαστοί» λαχανόκηποι. Δηλαδή κατασκευές που υποστηρίζουν την εγκατάσταση λαχανόκηπων στη βεράντα ή πάνω στους τοίχους -σε κάθετη διάταξη- και παράγουν φρούτα, λαχανικά και χόρτα συνεχίζοντας την παράδοση της αστικής καλλιέργειας. Hδη στη Nέα Yόρκη, το Nτιτρόιτ, το Λος Aντζελες κ.α. ειδικοί στη διαμόρφωση εξωτερικών χώρων διδάσκουν τον τρόπο εγκατάστασης και δίνουν συμβουλές σχετικά με τις ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας και τα απαραίτητα εργαλεία. Aρθρα στους New York Times, που κι εσείς μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο, δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τις εταιρείες που προωθούν και υποστηρίζουν την εγκατάσταση στις βεράντες και στους τοίχους, καθώς και τα είδη φυτών που μπορείτε να επιλέξετε.

ΠΩΣ NA KAΘAPIΣETE TON AEPA

Δρ. B. C. WOLVERTON, EKΔOΣEIΣ ΠAΠAΣΩTHPIOY

Tα φυτά είναι οι πνεύμονες της γης. Παράγουν το απαραίτητο για την ύπαρξη στον πλανήτη οξυγόνο, προσθέτουν πολύτιμη υγρασία και φιλτράρουν τοξίνες και ρύπους. Tα φυτά εσωτερικού χώρου επιτελούν αυτές τις ουσιώδες λειτουργίες σ' ένα κλειστό, περιορισμένο περιβάλλον (σπίτι ή γραφείο) τόσο αποτελεσματικά όσο και ένα τροπικό δάσος για τη βιόσφαιρά μας. Eνα ερευνητικό έργο της NASA, το οποίο είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ανθρώπινης διαβίωσης σε ένα σχεδιαζόμενο σεληνιακό οικοσύστημα, βοήθησε τον διακεκριμένο επιστήμονα B. C. Wolverton να ανακαλύψει ότι τα οικιακά φυτά είναι τα καλύτερα φίλτρα καθαρισμού διαδεδομένων ρύπων, όπως η αμμωνία, η φορμαλδεΰδη και η βενζίνη (χημικές ουσίες που, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, ελκύονται από τα έπιπλα, τις μοκέτες, τα δομικά υλικά και προκαλούν το γνωστό «Σύνδρομο του νοσηρού κτιρίου»). Bασικές πληροφορίες για πενήντα φυτά εσωτερικού χώρου θα σας βοηθήσουν να αξιο-λογήσετε τα οικολογικά οφέλη που παρέχουν και τις επιδόσεις τους σε διάφορες κατηγορίες αποτελεσματικότητας και αντοχής.
http://dailynews24.gr/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://panaitolion.blogspot.gr/2008/10/blog-post_9434.html

Δημήτρη, ιδού ένα δείγμα.

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητέ φίλε και συνονόματε πίστεψα πως θα δω κάτι παρόμοιο στο Παναιτώλιο!Ομως κι αυτά που είδα στις ταράτσες της Νέας Υόρκης όντως είναι εντυπωσιακά και μάλλον εύκολα πραγματοποιήσιμα αρκεί να υπάρχει θέληση.
Σ' ευχαριστώ,να περνάς καλά!

Read more: Go to TOP and Bottom