Σωρεία κρουσμάτων μόλυνσης από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης διαπιστώθηκε στον παιδικό σταθμό του Δήμου Θεσσαλονίκης Μ. Αλέξανδρος στην Κάτω Τούμπα.
Της Αφροδίτης Χρυσοχόου
Μέχρι στιγμής από τα νήπια που εξετάστηκαν από το Αντιφυματικό Κέντρο του νοσοκομείου Παπανικολάου, έχουν εντοπιστεί 5 κρούσματα με θετική Mantoux, ενώ από το Σεπτέμβριο θα πρέπει υποχρεωτικά να επανεξεταστούν όλα τα παιδάκια που βρέθηκαν με αρνητική Mantoux, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται και να αυξηθεί καθώς ένας φυματικός μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια 6-8 μήνες πριν να αρρωστήσει και να παρουσιάσει συμπτώματα.
Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Kentrinews, η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης ενημέρωσε στις 20/ 06/ 2012 τους γονείς των νηπίων ότι παρουσιάστηκε κρούσμα φυματίωσης σε εργαζόμενο του Βρεφονηπιακού Σταθμού Μέγας Αλέξανδρος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Για το λόγο αυτό το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας έδωσε οδηγίες στην παιδίατρο του σταθμού να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για τον προληπτικό έλεγχο των μικρών μαθητών.
Έτσι μετά από μια εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 26/06/12 , η παιδίατρος του παιδικού σταθμού, όπως αναφέρει το επίσημο έγγραφο, ήρθε σε συνεννόηση με το Αντιφυματικό Κέντρο, ώστε να πραγματοποιήσει επιτόπιο προληπτικό έλεγχο.
Τρεις ημέρες αργότερα το Ιατρείο Λοιμώξεων της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ενημέρωνε τους γονείς ότι βρέθηκαν με θετική Mantoux 5 νήπια. Πάντως στο συγκεκριμένο έγγραφο το οποίο εστάλη στους γονείς έχει σβηστεί ο αριθμός 6 και προστέθηκε ο αριθμός 5.
Στο δήμο Θεσσαλονίκης μέχρι και πριν από τη δημοσιοποίηση του θέματος τηρούσαν σιγή ιχθύος για το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Καλυψώ Γούλα ρωτήθηκε 2 φορές, στη διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων, από συμβούλους της αντιπολίτευσης για το αν έχουν εντοπιστεί κρούσματα φυματίωσης.
Η ίδια ή απέφυγε ή δε γνώριζε, ή δεν την είχαν ενημερώσει σωστά για το πόσα παιδάκια μολύνθηκαν, λέγοντας μόνον ότι δεν υπάρχει λόγος να επανέρχονται στο ζήτημα αφού είχε δώσει απαντήσεις ότι δεν υπήρχε πρόβλημα κι ότι όλα ήταν υπό έλεγχο.
Την ίδια σιωπή τήρησε και το νοσοκομείο Ιπποκράτειο. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον υπεύθυνο του Κέντρου Λοιμώξεων, καθηγητή Παιδιατρικής – Λοιμοξιολογίας Ε. Ροηλίδη και σε ερώτηση αν βρέθηκαν θετικά περισσότερα από 1 παιδιά, απάντησε πως δεν επιθυμούσε να κάνει κάποια δήλωση και ότι θα προτιμούσε να μιλήσει το Σεπτέμβριο όταν και θα γίνει η επανεξέταση.
Είναι απορίας άξιον γιατί ο υπεύθυνος του Ιατρείου κι από τη στιγμή που έχει σταλεί επίσημο έγγραφο προς τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου αλλά και προς τους γονείς, δεν έκανε κάποια αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα τουλάχιστον ως προς τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να τηρηθούν, ή αν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας από τη στιγμή που η νόσος είναι μεταδοτική.
Γονέας μάλιστα του οποίου το παιδί βρέθηκε θετικό στο μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, έκανε λόγο για απαξιωτική συμπεριφορά του κ. Ροηλίδη, προς τους ίδιους, με εκφράσεις που δεν τιμούν ούτε το λειτούργημα του γιατρού ούτε το επίπεδο της μόρφωσής του, όπως για παράδειγμα «ότι το Κέντρο δεν είναι υπεύθυνο κι ότι κάνουμε «εκδούλευση» στο Δήμο Θεσσαλονίκης».
Εύλογα λοιπόν γεννιούνται ερωτηματικά αν γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης του όλου ζητήματος, που είναι εξαιρετικά σοβαρό και αφορά τη δημόσια υγεία και κυρίως την υγεία βρεφών και νηπίων ηλικίας από 9 μηνών έως 6 ετών.
Εκτιμούμε ότι η ενημέρωση μόνων των ενδιαφερόμενων δεν είναι η σωστή αντιμετώπιση του ζητήματος. Οφείλουν όλοι οι αρμόδιοι να είναι ξεκάθαροι και σαφείς και να μην αφήνουν οποιαδήποτε ερωτήματα να πλανώνται στον αέρα.
Οι γονείς από την πλευρά τους είναι ανάστατοι με το συμβάν κι όχι μόνον αυτοί των οποίων τα παιδιά τους βρέθηκαν θετικά στο μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, αλλά κι αυτών που βρέθηκαν αρνητικά και τα οποία μέχρι το Σεπτέμβριο είναι υποχρεωμένα να λαμβάνουν χημειοπροφύλαξη.
Αν και πολλοί γονείς φοβούμενοι ότι θα χάσουν τη θέση στον παιδικό σταθμό προτιμούν να μην μιλήσουν, ωστόσο πολλοί ζητούν να μάθουν αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες, όπως ο τακτικός έλεγχος των βιβλιαρίων υγείας των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς.
Κάνουν λόγο επίσης για παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος και συμπαράστασης από την πλευρά των υπηρεσιών του δήμου προς τους γονείς και τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά στη μόλυνση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την πορεία της υγείας τους, ούτε καν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον παιδικό σταθμό.
Ερωτούν επίσης αν ο δήμος θα μπορούσε έστω σε ένδειξη συμπαράστασης -και σε περιόδους οικονομικής κρίσης - μπορεί να καλύψει μέρος των εξόδων για τη φαρμακευτική αγωγή των παιδιών, αφού η αγορά των σκευασμάτων είναι πολύ ακριβή.
Είναι άγνοια; Αμέλεια; ή συγκάλυψη το όλο θέμα. Πόσοι το γνώριζαν και γιατί δεν μιλούσαν;
Είναι άγνοια; Αμέλεια; ή συγκάλυψη το όλο θέμα. Πόσοι το γνώριζαν και γιατί δεν μιλούσαν;
Αναμένουμε τόσο από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη όσο κι από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Κ. Γούλα απαντήσεις σε αυτό το σοβαρό ζήτημα.
Σημειώνεται τέλος ότι η φυματίωση μεταδίδεται από ενήλικες προς τα παιδιά κι όχι από παιδιά προς άλλα παιδιά.
Η συγκεκριμένη διευκρίνιση είναι απαραίτητη στην περίπτωση που κάποιος σπεύσει να πει ότι τα συγκεκριμένα παιδάκια κόλλησαν το ένα το άλλο.
Όλα τα επίσημα έγγραφα είναι στη διάθεση του Kentrinews.
Όλα τα επίσημα έγγραφα είναι στη διάθεση του Kentrinews.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου