Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Κόλαση φωτιάς στην Κρήτη - Δεύτερο ολοκαύτωμα στη Βιάννο - Κάτοικοι επιτέθηκαν σε Πυροσβέστες


Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες αναμένεται να δώσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Βιάννο από τη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη και που μέχρι στιγμής έχει κάψει εκατοντάδες στρέμματα με καλλιέργειες και ελαιόδεντρα, σπίτια ενώ είχε σαν αποτέλεσμα να δεχτούν ιατρική φροντίδα δύο ηλικιωμένα άτομα που οδηγήθηκαν στο Νοσοκομείο καθώς και τρεις πυροσβέστες που τραυματίστηκαν ενώ λάμβαναν μέρος στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.
Εν τω μεταξύ, εκτός ελέγχου εξελίσσεται η κατάσταση στην Βιάννο που ζει ένα δεύτερο ολοκαύτωμα, καθώς λίγο πριν τις 20:00 έγινε γνωστό ότι κάτοικοι της τουριστικής περιοχής στον Κερατόκαμπο οδηγήθηκαν σε βιαιοπραγίες εναντίον πυροσβεστών που επιχειρούν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάτοικοι που είδαν τις φλόγες της πύρινης λαίλαπας να προσεγγίζουν τις περιουσίες τους, έχασαν την ψυχραιμία τους και επιτέθηκαν σε βάρος πυροσβεστών που δίνουν μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά.

Τα αίματα άναψαν και δυστυχώς χρειάστηκε η επέμβαση των ΤΑΕ για να εξομαλυνθεί η κατάσταση ενώ ευτυχώς το επεισόδιο δεν έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Δεύτερο ολοκαύτωμα στη Βιάννο


Δραματικές διαστάσεις έλαβε η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται σε ένα μέτωπο που ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα στην περιοχή της Βιάννου, καθώς το μεσημέρι παραδόθηκαν στις φλόγες σπίτια στον Κερατόκαμπο, δύο ηλικιωμένα άτομα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ενώ λίγο πριν τις 17:30 έγινε γνωστό ότι τραυματίστηκαν τρεις πυροσβέστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας πυροσβέστης αντιμετώπισε πρόβλημα στα μάτια, ο δεύτερος αναπνευστικά προβλήματα ενώ ο τρίτος μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο τραυματισμένος στο πόδι.

Λίγο αργότερα ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που δεν είχε εγκαταλείψει το σπίτι του στον Κερατόκαμπο, διασώθηκε από πυροσβέστες οι οποίοι τους φυγάδευσαν μακριά από το μέτωπο της φωτιάς.

Τα δεκάδες μέτωπα φωτιάς έχουν δημουργήσει πύρινη κόλαση με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική και για αυτό το Ειδικό Τμήμα Ιατρικών Καταστροφών του ΕΚΑΒ Κρήτης μετέβη στην περιοχή, με συνολικά έξι ασθενοφόρα, τέσσερα ασθενοφόρα από το Ηράκλειο και άλλα δύο από τα Κέντρα Υγείας Βιάννου και Καστελλίου, υπό τον συντονισμό του Διευθυντή του ΕΚΑΒ κ. Βουρβαχάκη, προκειμένου να εξυπηρετήσουν άμεσα έκτακτα περιστατικά.

Όλοι πλέον κάνουν λόγο για ένα δεύτερο "ολοκαύτωμα" στην Βιάννο καθώς οι καταστροφές στις ελαιοκαλλιέργειες και στα αιγοπρόβατα είναι ανυπολόγιστες, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεστης.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το μεσημέρι το πυροσβεστικό ελικόπτερο από το Ηράκλειο ακινητοποιήθηκε για περίπου δύο ώρες λόγω βλάβης και το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής ζήτησε τη συνδρομή καναντέρ από την Αθήνα.

Η ανταπόκριση λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης ήταν άμεση και έτσι λίγο μετά τις 4 το απόγευμα έγινε γνωστό ότι 5 καναντέρ και 1 ελικόπτερο Ericson από την Αθήνα έφτασαν στη Κρήτη προκειμένου να συμβάλουν από αέρος στην τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα.

Ωστόσο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και τοπικά φτάνουν και τα 8 μποφόρ αλλά και της "δίνης" που προκαλει η φωτιά, τα καναντέρ δεν μπόρεσαν να "σηκωθούν" και στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν τα δύο ελικόπτερα, από Αθήνα και Ηράκλειο.

Στο σημείο επίσης επιχειρούν και θα παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, 22 πυροσβεστικά οχήματα, με 48 υπαλλήλους, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 20 άτομα, 5 οχήματα ΟΤΑ, ενώ επίγειες δυνάμεις από Θεσσαλονίκη και Αθήνα με συνολικά 30 άτομα συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Αργά το απόγευμα ζητήθηκε η συμβολή του στρατού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και το ΓΕΕΘΑ διέθεσε 38 άτομα.

Σημειώνεται ότι τα ξημερώματα εκκενώθηκε η Κάτω Βιάννος και μέρος του χωριού Χόνδρος, ενώ από το μεσημέρι που το κύριο μέτωπο της φωτιάς μεταφέρθηκε στον Κερατόκαμπο, οι πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους.

Στην περιοχή της Βιάννου μετέβη ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που συντονίζει την μεγάλη επιχείρηση για την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς, ενώ από την πρώτη στιγμή στην περιοχή βρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Ρέθυμνο


Υπό έλεγχο τέθηκε νωρίς το βράδυ η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο σε περιοχές του Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, κρατώντας μεγάλο μέρος της πυροσβεστικής δύναμης στην περιοχή της Ακουμιανής Γυαλιάς και στον Κεραμε καθώς οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς συνεχείς.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στο Βελονάδο του Ρεθύμνου που επίσης τέθηκε υπό έλεγχο στις 21:00 περίπου το βράδυ της Δευτέρας.

Αυτό που απομένει τώρα είναι η ακριβής καταγραφή των ζημιών που σημειώθηκαν στο Ρέθυμνο.
http://flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom