Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Κατάθεση-φωτιά του Τάσου Τέλλογλου: Το 10% του τζίρου της Siemens πήγαινε στα κόμματα

Τα πήραν ΠΑΣΟΚ,Ν.Δ. και ο ενιαίος τότε Συνασπισμός

Τη διαδρομή του "μαύρου χρήματος" από τα ταμεία της μητρικής Siemens, μέχρι την Ελλάδα περιέγραψε καταθέτοντας στους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

Ο μάρτυρας, ο οποίος έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με το σκάνδαλο της Siemens έχοντας παρακολουθήσει μεταξύ άλλων την δίκη που διεξήχθη στο Μόναχο για τα μαύρα ταμεία, αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα ειπώθηκαν εκεί από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση και κυρίως στις καταθέσεις Σίκατσεκ.

«Αποδέκτες του 2% από τα μαύρα ταμεία σύμφωνα με τον Σίκατσεκ ήταν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα. Χρήματα δόθηκαν σε όλα τα κόμματα αλλά κυρίως στα δύο μεγάλα. Στην πρώτη σύμβαση για τα ψηφιακά, το 1989-90, ο Ενιαίος Συνασπισμός είχε πάρει τότε λεφτά», είπε ο κ. Τέλλογλου σημειώνοντας παράλληλα ότι η κατάσταση άλλαξε το 1996 καθώς για "λόγους τάξης" τα "δώρα" υπολογίζονταν ως 10% επί του τζίρου.

Μάλιστα, όπως είπε ο μάρτυρας αυτή η διαδικασία υπολογισμού γινόταν μόνο στην Ελλάδα. Ως προς το 10%, σύμφωνα με τον κ. Τέλλογλου το 2% το διαχειριζόταν ο Χριστοφοράκος και το 8% αρχικά οι κατηγορούμενοι Καραβέλας και Γεωργίου και εν συνεχεία ο επίσης κατηγορούμενος Πρόδρομος Μαυρίδης.

"Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στη δίκη του Μονάχου το 8% δόθηκε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ ΟΤΕ +0,91%. Εγώ έχω αμφιβολίες για αυτό γιατί από τα έγγραφα προκύπτουν και απευθείας πληρωμές , όπως για παραδειγμα αυτή του Σκαρπέλη".

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε σημείωμα που γράφει ο Καραβέλας τον Ιανουάριο του 1998 και σε αυτό αναφέρει ότι βάσει συμφωνίας που έγινε τον Ιούνιο του 1997 θα πρέπει να πληρωθούν 86 εκατομμύρια μάρκα σε συγκεκριμένους λογαριασμούς.

«Είναι το 8,5% για τη σύμβαση του 2002. Ξέρω ότι από αυτά τα λεφτά δόθηκαν τελικά λιγότερα», είπε ο μάρτυρας προσθέτοντας μάλιστα ότι "έγινε καβγάς γιατί από τα 86 εκατομμύρια δόθηκαν περίπου 11. Υποτίθεται ότι τα χρήματα αυτά θα πήγαιναν σε παράνομες πληρωμές κομμάτων και υπαλλήλων του ΟΤΕ ΟΤΕ +0,91%. Το υπόλοιπο ποσό πήγε στους διαχειριστές».

Επιχειρώντας να "φωτίσει' τη διαδικασία μέσω της οποίας τα χρήματα έφταναν στην Ελλάδα ο κ. Τέλλογλου εξήγησε στους δικαστές τον ρόλο των τραπεζιτών της Dresdner Bank Λυγινού και Όσβαλντ που ήταν διαχειριστές δύο λογαριασμών της Siemens μέσω των οποίων "ξεπλενόταν" το " μαύρο χρήμα" ,αλλα και τον ρόλο του Καραβέλα.

"Ερχόταν ένας υπάλληλος από τη Siemens Ελλάδος στην Γερμανία και υπέβαλε αίτημα για τις προμήθειες στην Ελλάδα. Το 1998 το έκανε ο Καραβέλας που ήταν οικονομικός διευθυντής και στη συνέχεια τον διαδέχθηκε ο Αθανασιάδης.".

Τέλος ο κ. Τέλλογλου αναφέρθηκε και στο πρόσωπο του Μιχάλη Χριστοφοράκου. " Ο Χριστοφοράκος είχε ενημερώσει τους προισταμένους του στη Γερμανία οτι έδινε χρήματα στα πολιτικά κόμματα. Είχε πολύ καλές σχέσεις με το Δ.Σ. της μητρικής Siemens στη Γερμανία. Μάλιστα μια περίοδο συζητιόταν να αναβαθμίσουν τον Χριστοφοράκο προσφέροντάς του μια καλύτερη θέση ακόμη και εκτός Ελλάδος".

Ως προς τον προιστάμενο του Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, τον Dr Young ο κ. Τέλλογλου υποστήριξε ότι ήταν τυπικός ο ρόλος του και ότι ήταν "διακοσμητικό στοιχείο". " Ο Υοung τοποθετήθηκε στην Ελλάδα επειδή είχε ένα σπίτι στη Πάρο. Τυπικά ήταν πρόεδρος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom