Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Νέο κραχ στο Χρηματιστήριο από το φόβο πρόωρων εκλογών

Στις 16:28 ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 825,81 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 7,60%. Ο τζίρος ήταν στα 132,81 εκ. €

Νέα δραματική πτώση κατέγραψε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, γεγονός που αντανκλά τον φόβο των επενδυτών για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει καταστεί "όμηρος" της πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι ο ΠτΔ δεν πρόκειται να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή και οι αναπόφευκτες εκλογές θα οδηγήσουν πιθανότατα σε κυβερνητική αλλαγή.

Οι απώλειες ξεπέρασαν κάποια στιγμή το 8% γιατί, όπως έλεγε χρηματιστηριακός παράγοντας, κανένας δεν έδωσε την αμυδρή ελπίδα ότι μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ώστε να την ενσωματώσει η αγορά στους υπολογισμούς της!

Οι κινδυνολογικές εκτιμήσεις αναλυτών διεθνών οίκων για τις "παρενέργειες" στα μέτωπα της διαχείρισης χρέους και των σχέσεων με τους δανειστές, επιδεινώνουν το κλίμα στην αγορά, αποθαρρύνοντας ακόμη και τους επιθετικούς traders στην ανάληψη βραχυχρόνιου ρίσκου. Μετά τις εσπευσμένες μαζικές ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών, οι πιέσεις έχουν εξασθενήσει. Λείπει όμως και το αγοραστικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η πτωτική πορεία μετοχών και δεικτών.

Το νέο θετικό στοιχείο είναι οι ενδοσυνεδριακές ανοδικές αντιδράσεις, που άρχισαν χθές και συνεχίζονται σήμερα. Προς το παρόν δημιουργούν εικόνα έντονης μεταβλητότητας, υποδηλώνουν όμως ότι η αγορά προσεγγίζει επίπεδα ισορροπίας, όπου μπορεί να ισορροπήσει τις επόμενες μέρες.

Οι αντιδράσεις και η μεταβλητότητα δείχνουν επίσης ότι υπάρχουν ακόμη χαρτοφυλάκια που παρεμβαίνουν αγοιραστικά, ποντάροντας σε θετικές εξλίξεις, ή προσπαθώντας να αναχαιτίσουν τις πιέσεις.

Ο Γενικός Δείκτης αυτήν την ώρα διολισθαίνει κατά 6,77% στις 833,18 μονάδες, με υψηλό ημέρας στις 898,82 μονάδες.

Στις 102,56 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης με πτώση 5,44% και όγκο 57 εκατ. τεμάχια. Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τραπεζικοί τίτλοι, με την Εθνική να καταγράφει απώλειες 5,6% στα 1,51 ευρώ, την Πειραιώς -6,6%, την Eurobank -5% και την Alpha -7%.

Στο κόκκινο βυθίζεται και ο FTSE 25, με τη ΔΕΗ στο -8,20%, Folli Follie -7,57%, ΤΕΝΕΡΓ -7,05%, ΟΛΠ -5,56%, ΓΕΚ Τέρνα -4,85%, MIG -4,62%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom