Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

"Φωτιά" στο πολιτικό σκηνικό - Άγρια κόντρα Σαμαρά - Τσίπρα δύο 24ωρα πριν την πρώτη ψηφοφορία

Μετρούν τις δυνάμεις τους και τα... κουκιά

- Σε ψυχροπολεμικό κλίμα πόλωσης μεταξύ κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ η πρώτη, κρίσιμη ψηφοφορία
- Την προσεχή Τετάρτη η πρώτη "μάχη" για την εκλογή εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
- Παίρνει πάνω του ο Σαμαράς την υπόθεση... "ψηστήρι" στους ανεξάρτητους βουλευτές
- Σφοδρή επίθεση επί προσωπικού από τον Αλέξη Τσίπρα με σκληρούς χαρακτηρισμούς
- Την Δευτέρα στην Αθήνα ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί που θέλει ΠτΔ τώρα!


Οι σκληρές κόντρες ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα για το ύπατο αξίωμα της χώρας, από τον Αντώνη Σαμαρά και δεν προβλέπεται να κωπάσουν μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.


Κάτι περισσότερο από δύο εικοσιτετράωρα απομένουν μέχρι την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας κι αναμένονται να είναι "καυτά", αφού η πόλωση κυριαρχεί, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να έχουν επιδοθεί σε έναν πολιτικό πόλεμο χαρακωμάτων.

Η πρώτη αυτή ψηφοφορία, που είναι προγραμματισμένη για τις 19:00 το απόγευμα της προσεχούς Τετάρτης, αναμένεται να δώσει ένα πρώτο στίγμα όσον αφορά στην δυναμική του "χαρτιού" που ακούει στο όνομα Σταύρος Δήμας, αφού οι πρώτες κινήσεις των βουλευτών ίσως δώσουν κάποιες πρώτες απαντήσεις. Ίσως και όχι...

Το παίρνει πάνω του ο Σαμαράς


Ένας εξαιρετικά κρίσιμος παράγοντας είναι η στάση που θα κρατήσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, αφού λίγο - πολύ για τους υπόλοιπους ισχύει η επίσημη "γραμμή" του εκάστοτε κόμματος (τουλάχιστον στα χαρτιά, αφού μπορεί να υπάρχουν και εκπλήξεις). 

Σε αυτούς τους ανεξάρτητους, λοιπόν, βουλευτές "ποντάρει" ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος "άναψε φωτιές", καλώντας τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ποτάσσοντας την κρισιμότητα τους χρονικού σημείου της εκλογής του ΠτΔ για την χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, έξι ανεξάρτητοι βουλευτές (οι πέντε από τους οποίους υπολογιζόταν στα σίγουρα ΝΑΙ και προέρχονται από το χώρο της κεντροδεξιάς) τα τελευταία 24ωρα δείχνουν να είναι προβληματισμένοι και να μην έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία της Τετάρτης.

Την στιγμή που ο στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθούν τουλάχιστον 162 "ναι" στην πρώτη ψηφοφορία, τα επόμενα 24ωρα πρόκειται να υπάρξει ενεργότερη συμμετοχή του πρωθυπουργού, ο όποιος αναμένεται να έχει επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές που αυτή τη στιγμή δείχνουν προβληματισμένοι.

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν αυτό θα γίνει μέσω συναντήσεων ή τηλεφωνικών επαφών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα πάρει το παιχνίδι πάνω του, προκειμένου να βρεθεί η πλειοψηφία που θα δώσει στον Σταύρο Δήμα την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα εναντίον Σαμαρά


Στην αντίπερα όχθη, αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας τηρεί μία σαφώς πιο επιθετική στάση, αφού εξαπολύει σκληρές επιθέσεις και μάλιστα επί προσωπικού, εναντίον του Αντώνη Σαμαρά. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος στη Λάρισα, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό προπαγανδιστή και εμπαθή, επανέλαβε ότι ο χρόνος της κυβέρνησης έχει τελειώσει και «οι Έλληνες μπορούν από τώρα να εύχονται καλή χρονιά».

«Έχετε ξαναδεί πρωθυπουργό να εκπίπτει με τόση επιπολαιότητα, τόση αφροσύνη, τόση εμπάθεια, από το ύψος του αξιώματός του; Να γίνεται προπαγανδιστής της χρεοκοπίας της χώρας του;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο άρθρο του Αντώνη Σαμαρά σε κυριακάτικη εφημερίδα. 

«Ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί τη λέξη φόβος 15 φορές σε ένα άρθρο. Τόσο πολύ φοβάται», είπε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «διαστρεβλώνει το πρόγραμμά μας» και ότι «καλεί ανοιχτά τους βουλευτές σε αποστασία. Ο τίτλος του άρθρου του θα έπρεπε να είναι: "Φοβάμαι ότι χάνω την εξουσία. Σας καλώ σε αποστασία". Ξέρει και από φόβο και βεβαίως από αποστασία».

Εδώ να σημειώσουμε πως αργότερα, ο Αντώνης Σαμαράς παρευρέθη στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της ΕΣΗΕΑ, ωστόσο δεν προσώρησε στην παραμική δήλωση σχετικά με το "φλέγον" ζήτημα της προεδρικής εκλογής, συνεχίζοντας να τηρεί μία πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στις σκληρές επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Θα ψηφίσουν όλοι την Τετάρτη;


Μέσα σε όλο αυτό το "πολεμικό" κλίμα, υπάρχουν και τα σενάρια που αφορούν στην στάση που θα κρατήσουν οι "αναποφάσιστοι" βουλευτές κατά την πρώτη ψηφοφορία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ειδικά όσοι κλίνουν προς το "όχι", ενδέχεται να μην παρουσιαστούν καν στην ψηφοφορία της Τετάρτης, είτε για να μην δώσουν "στίγμα" σχετικά με τις προθέσεις τους, είτε για να μην φανούν ανακόλουθοι στο ενδεχόμενο "αλλαγής πλεύσης" στο μεσοδιάστημα των τριών ψηφιοφοριών, μέχρι το αποκορύφωμά τους, που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Δεκεμβρίου.

Δημοσκοπήσεις


Παράλληλα, ιδιαίτερο ρόλο όσον αφορά στο κομμάτι των πολιτικών ισορροπιών, φαίνεται να διαδραματίζουν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που παουσιάστηκαν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης. 

Το βασικό συμπέρασμα όλων των δημοσκοπήσεων, εκτός από τις διαφορές που παρατηρούνται στα ποσοστά, είναι πως η διαφορά που είχε κατορθώσει να "χτίσει" ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία μειώνεται καθώς προσωρούμε σε μονοπάτια... ποεκλογικά.

Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου εντοπίζεται από 2,8 έως και 7% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα με την εκάστοτε δημοσκόπηση, με το ΠΑΣΟΚ να μοιάζει ενισχυμένο.

Σχετικά με τον Σταύρο Δήμα, φέρεται να χαίρει της εκτίμησης των πολιτών, οι οποίοι όμως δείχνουν απαισιόδοξοι στο ερώτημα αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 180 θετικές ψήφους.

Η πρώτη πράξη του πολιτικού θρίλερ που εξελίσσεται εδώ και αρκετές ημέρες θα δοθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο την προσεχή Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom