Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Χαλκιδική: Πατέντα θανάτου στο λούνα παρκ - Συγκλονιστικά ευρήματα από τους πραγματογνώμονες


Συγκλονιστικά ευρήματα από τους πραγματογνώμονες δείχνουν ότι το παιχνίδι στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 19χρονος στο λούνα παρκ στη Χαλκιδική ήταν ιδιοκατασκευή και συρραφή άλλων παιχνιδιών.

του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ - ΠΗΓΗ: Realnews

Μια αδιανόητη πρακτική από τους ιδιοκτήτες του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής αποκαλύπτουν οι πραγματογνώμονες, μετά την πολυήμερη αυτοψία που πραγματοποίησαν στον χώρο όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Γιάννης Καμπαϊλής. 

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες της Realnews, οι πραγματογνώμονες έχουν καταγράψει επίσημα και τεκμηριωμένα ότι το παιχνίδι «Crazy dance», το οποίο κυριολεκτικά έσπασε προκαλώντας τον θάνατο στον άτυχο νέο, αποτελούσε στην ουσία μια πρόχειρη ιδιοκατασκευή.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, το μηχανικό παιχνίδι δεν έχει κατασκευαστεί από κάποιο επίσημο και πιστοποιημένο εργοστάσιο. Αντιθέτως, φαίνεται να έχει υποστεί μια αυθαίρετη επεξεργασία ώστε να αποκτήσει τη σημερινή του μορφή. 

Αρχικά, φαίνεται πως επρόκειτο για ένα περιστροφικό παιχνίδι τύπου «μπαλαρίνας», το οποίο όμως δείχνει να έχει ξηλωθεί, να έχει υποστεί μικρές αλλά καίριες μηχανολογικές παρεμβάσεις και να έχει επενδυθεί εκ νέου με άλλα καθίσματα ώστε να αποκτήσει τη σημερινή του όψη. 

Στην πραγματικότητα το μοιραίο μηχανικό παιχνίδι είναι μια πατέντα, η οποία βεβαίως δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα αν προέκυψε μετά από ενέργειες των ιδιοκτητών του λούνα παρκ ή αν, όταν αποκτήθηκε από αυτούς, είχε ήδη τη μορφή που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Εκτός από την έλλειψη πιστοποίησης, τις εκτεταμένες φθορές και τα κενά ασφαλείας που είχαν διαπιστωθεί από την πρώτη στιγμή, οι έρευνες που έγιναν στο λούνα παρκ έχουν επισημάνει και αρκετά παράδοξα στοιχεία που εντοπίστηκαν στο μηχανικό παιχνίδι. 

Συγκεκριμένα, στους χειρολισθήρες, δηλαδή τα κάγκελα προστασίας γύρω από τα καθίσματα, φαίνεται πως είχαν ανοιχτεί τρύπες ώστε να τοποθετηθούν εκ των υστέρων ζώνες ασφαλείας, οι οποίες ωστόσο δεν ήταν κατάλληλες για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Ακόμη, οι ρότορες των καθισμάτων φαίνεται πως είχαν επίσης υποστεί επεξεργασία ώστε να επιτρέπεται η ανάπτυξη μεγαλύτερης ταχύτητας.

Το πιο συγκλονιστικό από τα ευρήματα όμως, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, αφορά τα ίδια τα καθίσματα, ένα τμήμα των οποίων φαίνεται να έχει συγκολληθεί πάνω στην αρχική κατασκευή Στις εκθέσεις των πραγματογνωμόνων αναμένεται να σημειωθεί πως το κέλυφος των καθισμάτων προέρχεται από άλλο παιχνίδι λούνα παρκ και συγκεκριμένα από «συγκρουόμενα αυτοκινητάκια».

Παρεμβάσεις στη «ρόδα»

Οι δύο πραγματογνώμονες δεν έχουν ελέγξει μόνο το παιχνίδι «Crazy dance», αλλά προχώρησαν σε αναλυτική επιθεώρηση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται και τα υπόλοιπα μηχανικά παιχνίδια. Στο λούνα παρκ του Πευκοχωρίου λειτουργούσαν άλλα τέσσερα μηχανικά παιχνίδια, στα οποία θα έπρεπε να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες. 

Πρόκειται για τα «συγκρουόμενα», τη «ρόδα», το «τρενάκι» και τα «σφυριά». Οι πληροφορίες της «R» αναφέρουν ότι αντίστοιχες μηχανολογικές παρεμβάσεις έχουν γίνει και στη «ρόδα». Οι πραγματογνώμονες φαίνεται να έχουν διαπιστώσει ότι στον άξονα του συγκεκριμένου παιχνιδιού έχει προστεθεί μια αλυσίδα, η οποία επιτρέπει τη σταθερότητα και την απρόσκοπτη περιστροφική κίνηση της «ρόδας». 

Αν και δεν πρόκειται για μεγάλης κλίμακας παρέμβαση, όπως φαίνεται πως έχει γίνει στο «Crazy dance», και αυτό το εύρημα δείχνει ότι είτε οι ιδιοκτήτες του λούνα παρκ είτε οι προμηθευτές τους λειτουργούσαν πέραν των κανονισμών ασφάλειας και πιστοποίησης των παιχνιδιών, οι οποίοι δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους ιδιόχειρες πατέντες.

Βέβαια, οι έλεγχοι στο Dinos Luna Park, το πάρκο αναψυχής που βρίσκεται εγκατεστημένο στον ίδιο χώρο του Πευκοχωρίου από το 2006, δεν έχουν περιοριστεί μόνο σε αυτά τα ευρήματα. Επειτα από τρεις ημέρες αυτοψιών, οι πηγές αναφέρουν ότι έχουν καταγραφεί πολλά σημεία ακαταλληλότητας τόσο στα μηχανικά παιχνίδια, όσο και στις εγκαταστάσεις. 

Πρόκειται για οξειδώσεις των υλικών, ανεπαρκείς συνδέσεις με πρόχειρες οξυγονοκολλήσεις, ακατάλληλες ή και ανύπαρκτες ζώνες ασφαλείας, αλλά και φθορές υλικών σε βασικά μηχανολογικά τμήματα, όπως στα συστήματα πέδησης και στους ρότορες περιστροφής. Οι ελλείψεις περιγράφονται ως τραγικές σε έναν χώρο τον οποίο, μέχρι τον θάνατο του 19χρονου Γιάννη, το βράδυ της Δευτέρας 19 Αυγούστου, επισκέπτονταν δεκάδες παιδιά σε καθημερινή βάση.

Αυτά τα στοιχεία για τη «συρραφή» των μηχανικών παιχνιδιών, τις ιδιόχειρες κατασκευές, αλλά και τις μεγάλης επικινδυνότητας φθορές, αναμένεται να επιβεβαιωθούν μόλις ολοκληρωθούν οι εκθέσεις των πραγματογνωμόνων. Μέχρι σήμερα, το λούνα παρκ έχουν επιθεωρήσει δύο πραγματογνώμονες, με τον πρώτο να έχει οριστεί από τη Δικαιοσύνη και τον δεύτερο από τον πατέρα του θύματος. 

Η ολοκλήρωση και των δύο εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης αποτελούσε μέχρι πρότινος τη βασική προϋπόθεση ώστε να ασκηθούν οι διώξεις για το τραγικό δυστύχημα. Ωστόσο, επειδή για τη συμπλήρωση των δύο εκθέσεων θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες ακόμη, η Εισαγγελία έχει ήδη ζητήσει από τους δύο πραγματογνώμονες ένα κείμενο των συμπερασμάτων τους.

Αμεσες διώξεις και «εκπλήξεις»

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διώξεις θα ασκηθούν άμεσα και θα βασιστούν στα πιο σύντομα συμπερασματικά κείμενα των δύο πραγματογνωμόνων. Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, με την κλήση των κατηγορουμένων για εξηγήσεις και απολογίες. 

Μάλιστα, οι κλήσεις του εισαγγελέα ενδέχεται να κρύβουν και κάποιες «εκπλήξεις», δηλαδή να περιλαμβάνουν άτομα τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ότι βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «R», στα χέρια των δικαστικών Αρχών βρίσκονται μέχρι στιγμής τρεις ξεχωριστές δικογραφίες. Η πρώτη αφορά τους ιδιοκτήτες αλλά και τους εργαζομένους στο λούνα παρκ, οι οποίοι δεν ήταν πιστοποιημένοι για τον χειρισμό των μηχανικών παιχνιδιών, όπως προβλέπουν οι σχετικοί κανονισμοί. 

Η δεύτερη δικογραφία αφορά τις ευθύνες του δήμου Κασσάνδρας. Οπως είναι γνωστό, στελέχη του αστυνομικού τμήματος της περιοχής είχαν ενημερώσει ήδη από τον Ιούλιο ότι το λούνα παρκ του Πευκοχωρίου λειτουργεί χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες, χωρίς ωστόσο οι δημοτικές υπηρεσίες να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ελέγχου και σφράγισης της εγκατάστασης.

Το ενδιαφέρον όμως συγκεντρώνει και ο τρίτος φάκελος που βρίσκεται στη διάθεση των Αρχών. Αυτός αφορά τους φερόμενους ως πιστοποιητές των μηχανικών παιχνιδιών, τα οποία αποδεικνύονται ακατάλληλα και επικίνδυνα. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τρίτη δικογραφία γίνεται λόγος για τις ευθύνες μιας εταιρείας πιστοποίησης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αλλά και ενός μηχανικού, ο οποίος είχε υπογράψει τις πιστοποιήσεις για τα μηχανικά παιχνίδια τα προηγούμενα χρόνια. 

Πρόκειται για άτομο που ανήκει στο εργαστηριακό προσωπικό του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Εφόσον αποδειχθούν οι πατέντες και οι άλλες φθορές στα μηχανήματα, τότε θα αναζητηθούν και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πιστοποιητών.

Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση υπήρξε παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, ο οποίος ζήτησε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής να επιμεληθεί προσωπικά τις εισαγγελικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, προκειμένου να πέσει φως στην τραγωδία. 

Ακόμη, μέσα στην εβδομάδα, στις εγκαταστάσεις του λούνα παρκ αναμένεται να γίνει νέος τεχνικός έλεγχος, τον οποίο ζήτησαν οι συγγενείς του αδικοχαμένου Γιάννη. Το αίτημα για τον νέο έλεγχο είχε αρχικά απορριφθεί από την Εισαγγελία Πολυγύρου, ωστόσο μετά από έφεση που ασκήθηκε, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης ενέκρινε το αίτημα των συγγενών.

«Οι ευθύνες είναι κακουργηματικές»

Για κρίσιμα στοιχεία που είναι στη διάθεση του εισαγγελέα κάνουν λόγο οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος

Την απαραίτητη ολοκλήρωση των ερευνών, ώστε να συγκεντρωθούν και να αξιοποιηθούν σωστά όλα τα δεδομένα, αναμένουν οι δικηγόροι της οικογένειας του αδικοχαμένου 19χρονου Γιάννη Καμπαϊλή, Απόστολος Αγγελάκης και Γιάννης Μανδράου. «Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Δεν έχουν καν ασκηθεί διώξεις. 

Ως συνήγοροι προς υποστήριξη της κατηγορίας, ο ρόλος μας στην παρούσα φάση είναι να θέτουμε τα κρίσιμα ερωτήματα και τα στοιχεία στον αρμόδιο εισαγγελέα, ώστε να μπορέσει να έχει πλήρη εικόνα. 

Περιμένουμε τόσο το πόρισμα του διοριζόμενου από τον εισαγγελέα πραγματογνώμονα όσο και το πόρισμα του διοριζόμενου από εμάς τεχνικού συμβούλου Αναστάσιου Δέδε, αλλά και το αποτέλεσμα του έκτακτου ελέγχου των μηχανημάτων από πιστοποιημένο φορέα», δηλώνουν στην «R» οι δικηγόροι, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι οι επερχόμενες διώξεις θα είναι σε βαθμό κακουργήματος. 

«Από όσα στοιχεία είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε αυτή τη φάση της διαδικασίας, πιστεύουμε ότι υπάρχουν κακουργηματικές ευθύνες», τονίζουν ο Απ. Αγγελάκης και ο Γ. Μανδράου.

Από την άλλη πλευρά, την υπεράσπιση του 58χρονου ιδιοκτήτη του λούνα παρκ έχει αναλάβει ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, μαζί με τους δικηγόρους Ευρυσθένη Κοσκινά και Κωνσταντίνο Γραμματικό. «Να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη και να σταματήσει αυτή η κατακρεούργηση του τεκμηρίου αθωότητος από όλους όσοι καθημερινά, εντελώς μεροληπτικά, παρουσιάζουν στα ΜΜΕ το τι ακριβώς συνέβη και έχασε τη ζωή του ο αείμνηστος 19χρονος. 

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης ανά πάσα στιγμή, είναι ηλικίας 58 ετών, έχει λευκό ποινικό μητρώο, είναι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού, ουδέποτε είχε την οποιαδήποτε συμμετοχή στην οιαδήποτε παράνομη πράξη και ασκούσε μέχρι την ημέρα του ατυχήματος, με εντελώς νόμιμο τρόπο, το επάγγελμά του επί 36 συνεχή χρόνια. 

Στη συγκεκριμένη κωμόπολη της Χαλκιδικής, το συγκεκριμένο λούνα παρκ έχει ψυχαγωγήσει χιλιάδες ανήλικα παιδιά και χιλιάδες ενήλικους χρήστες των παιχνιδιών, επί 18 συνεχή έτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η υπεράσπιση του κατηγορουμένου.

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews ΕΔΩ και ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom