Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Καταγγελίες και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο 37χρονου Πακιστανού μέσα στο Τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα (φωτο)


Νεκρός 37χρόνος Πακιστανός που ζούσε και εργαζόταν στην Ελλάδα εδώ και 20 χρονιά. Μέσα σε διάστημα εννέα ήμερων, ο Μοχάμεντ «πέρασε» από πέντε αστυνομικά τμήματα.

Ανατριχιαστικές οι εικόνες από το μελανιασμένο σώμα του άτυχου μετανάστη. ● Εμφανή τα χτυπήματα στο κεφάλι, στην πλάτη, στα πόδια, όπως και στους πρησμένους καρπούς από τα σημάδια χειροπέδησης του θύματος. ● Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. με πολλές «τρύπες» ανέφερε πως ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών. ● Αυτεπάγγελτη έρευνα και προκαταρκτική εξέταση από το ίδιο το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, δηλαδή τους ανθρώπους που διερευνώνται. ● Περιέργως, το σημείο όπου μάλλον κατέληξε είναι το μόνο που δεν έχει κάμερες.

Από πέντε διαφορετικά Αστυνομικά Τμήματα της Αθήνας «πέρασε», μέσα σε διάστημα εννέα ημερών, ο Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, μέχρι να βρεθεί νεκρός και με εμφανή σημάδια βασανισμού στο Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα το πρωί της 21ης Σεπτεμβρίου 2024, οπότε και παρελήφθη από την οικογένειά του. Μέχρι τον εντοπισμό του, στις 7.30 π.μ., στην αίθουσα προσωρινής κράτησης του Αστυνομικού Τμήματος, ο 37χρονος Πακιστανός είχε δεχτεί δεκάδες χτυπήματα σε όλο του το σώμα. Κάποια από τα χτυπήματα φαίνονται νωπά, άλλα παλιότερα. Όλα όμως εντός του χρονικού διαστήματος που ο Μοχάμεντ Καμράν βρισκόταν υπό την επίβλεψη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το επίσημο πιστοποιητικό θανάτου που εκδόθηκε από ιατροδικαστή κάνει λόγο για απροσδιόριστη αιτία θανάτου, χωρίς δηλαδή να εντοπίζεται κάποια άμεση παθολογική αιτία για την κατάληξη του θύματος. Αυτό που καταγράφεται ρητά, ωστόσο, είναι τα προθανάτια τραύματα που ήταν αποτέλεσμα ξυλοδαρμού σε όλο του το σώμα: στο κεφάλι, στην πλάτη, στα πόδια, όπως και στους πρησμένους καρπούς όπου, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η ΚΕΕΡΦΑ, η οποία ανέδειξε το περιστατικό, είναι εμφανή τα σημάδια χειροπέδησης του θύματος.

Πώς πέθανε ο Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ στο διαβόητο Αστυνομικό Τμήμα; Την απάντηση αναμένεται να δώσουν οι μεταθανάτιες μακροσκοπικές εξετάσεις που θα εξηγούν αν τα χτυπήματα που δέχτηκε προκάλεσαν αιτιωδώς ισχαιμικό επεισόδιο, απ’ όπου προήλθε ο θάνατος. Χθες από νωρίς διαρροές της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν πως ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών και ο θάνατός του προήλθε από παθολογικά αίτια. Ισχυρισμό τον οποίο διαψεύδει η οικογένεια του θύματος, η οποία προαναγγέλλει πως θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για να διαλευκανθούν οι συνθήκες θανάτου του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ.

Το χρονικό των κρατήσεων

Τα ίχνη και οι κινήσεις του θύματος τις τελευταίες μέρες πριν από τον θάνατό του παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδιευκρίνιστα, αφού οι δικηγόροι της οικογένειας Καμράν μέχρι σήμερα συλλέγουν επίσημα στοιχεία και έγγραφες αναφορές από τα Αστυνομικά Τμήματα όπου κρατήθηκε ο 37χρονος. Αυτό που έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστό -μέσα από προφορικές ή γραπτές εξηγήσεις από τα επίμαχα Αστυνομικά Τμήματα- είναι το εξής χρονολόγιο:

● Στις 13 Σεπτεμβρίου o 37χρονος Μοχάμεντ οδηγείται, στο πλαίσιο του Αυτοφώρου, στο Α.Τ. Ομόνοιας έπειτα από μήνυση για το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας.

● Το επόμενο πρωί μετάγεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων για να δικαστεί ενώπιον του Γ’ Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου. Η εκδίκαση αναβάλλεται (για τις 16/9) και διατάσσεται η συνέχιση της κράτησής του στο ίδιο Αστυνομικό Τμήμα.

● Στις 16 Σεπτεμβρίου η δίκη αναβάλλεται οριστικά για τον Δεκέμβριο και διατάσσεται η απελευθέρωσή του. Ωστόσο, αντί να αφεθεί ελεύθερος μετάγεται στο Α.Τ. Πατησίων, στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν διέθετε νόμιμη άδεια διαμονής ή αν συνέτρεχαν προϋποθέσεις απέλασής του. Επειδή το εν λόγω Α.Τ. δεν διαθέτει κρατητήρια, οδηγείται στο Α.Τ. Γαλατσίου, όπου κρατείται μέχρι το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου.

● Στις 17 Σεπτεμβρίου οδηγείται στο Α.Τ. Κολωνού για τη συνέχεια της διοικητικής του κράτησης και λίγο πριν από τα ξημερώματα της επόμενης μέρας αφήνεται ελεύθερος, αφού το Α.Τ. Πατησίων ενημερώνει πως ο αδερφός του 37χρονου διέθετε όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα για την παραμονή του στη χώρα.

● Μετά την απελευθέρωσή του -άγνωστη η ακριβής ώρα- ο Μοχάμεντ εντοπίζεται από άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ για εξακρίβωση στοιχείων και οδηγείται, στις 00.30 της 18ης Σεπτεμβρίου, στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, το μέρος όπου τελικά θα οδηγούνταν στον βασανιστικό θάνατο.

Εκεί η προσαγωγή του μετατρέπεται σε σύλληψη με τις κατηγορίες της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, απείθειας - αδικήματα που δήθεν τέλεσε ο 37χρονος εντός του Α.Τ. Συγκεκριμένα στις τουαλέτες του Τμήματος όπου, κατά το δελτίο συμβάντων που συνέταξαν οι αστυνομικοί, έσπασε έναν νιπτήρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές, ο Μοχάμεντ δικάζεται το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου για τα αδικήματα που του φόρτωσαν οι αστυνομικοί, καταδικάζεται και του επιβάλλονται 4 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή. Επιστρέφει στο ίδιο Τμήμα και κρατείται -για άγνωστο λόγο- για να εντοπιστεί νεκρός τρεις μέρες αργότερα.

Οι κάμερες

Σύμφωνα με επίσημη απάντηση του ΕΚΑΒ στους δικηγόρους της οικογένειας, ασθενοφόρο έφτασε στο Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα έπειτα από κλήση, λίγες ώρες μετά την πρώτη μεταφορά του εκεί το ξημέρωμα της 18ης Σεπτεμβρίου (στις 2.10 π.μ). Εκεί διαγνώστηκε πως ο 37χρονος έφερε ήδη τραύματα και μελανιές, ωστόσο το προσωπικό της Αμεσης Βοήθειας έκρινε ότι δεν έχρηζε νοσηλείας. Προφανώς, οι εικόνες του βαριά τραυματισμένου θύματος, που κάνουν από χθες τον γύρο του διαδικτύου, δεν συνηγορούν στο ότι δεν χρειαζόταν περίθαλψη. Ωστόσο, την απάντηση αναμένεται να δώσει το βιντεοληπτικό υλικό όλων των υπόλοιπων Αστυνομικών Τμημάτων που θα δείξει αν ο Καμράν ήταν χτυπημένος -και πόσο- πριν κρατηθεί στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα.


Το συγκεκριμένο Αστυνομικό Τμήμα -για το οποίο έχουν καταγραφεί σε βάθος δεκαετιών πολλά περιστατικά κακοποίησης και θανάτου μεταναστών- είναι το μοναδικό που οι κάμερες ασφαλείας δεν θα οδηγήσουν σε κάποιο συμπέρασμα για τον τρόπο θανάτου του 37χρονου αφού βρέθηκε νεκρός, σύμφωνα με τη διοικήτρια του Α.Τ., στη μοναδική αίθουσα χωρίς κάμερες, δηλαδή στην αίθουσα προσωρινής κράτησης. Το ίδιο ισχύει και για το περιστατικό που ισχυρίζονται οι αστυνομικοί πως οδήγησε στη σύλληψή του, στις τουαλέτες του Α.Τ. Το δελτίο συμβάντων αναφέρει ότι έφερε χτυπήματα από ξυλοδαρμό από έτερα άτομα, ενώ τους νεότερους τραυματισμούς τούς απέκτησε από το σπάσιμο του νιπτήρα του μπάνιου.

«Οταν πήγα εκεί, τα μοναδικά τετραγωνικά που δεν καλύπτονται από κάμερα ήταν αυτής της αίθουσας. Παντού είχε κάμερες. Διάδρομοι και κρατητήρια. Εκτός από εκεί και τις τουαλέτες, που εκεί έχουμε τα συμβάντα» σημείωσε η δικηγόρος της οικογένειας, Μαρία Σφέτσα, στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ. Η δικηγόρος έκανε λόγο για «χτυπήματα δύο ταχυτήτων», δηλαδή κάποια που έγιναν εντός 4 έως 48 ωρών πριν από τον θάνατό του και κάποια που έγιναν λίγες μέρες νωρίτερα.

Συγκάλυψη

Το δελτίο συμβάντων που συνέταξαν οι αστυνομικοί κάνει λόγο για έναν «άστεγο» που «δεν μιλούσε ελληνικά». Ισχυρισμοί που δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά: σύμφωνα με τα έγγραφα που προσκόμισε η οικογένεια του θύματος στις Αρχές, ο 37χρονος ζούσε στη χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια και μιλούσε άπταιστα την ελληνική γλώσσα. Ελαβε τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα το 2017, έχει μισθωμένη κατοικία στο όνομά του και εργαζόταν ως διανομέας, με αναρτημένα τα ένσημά του στην ΕΡΓΑΝΗ.

Σύμφωνα με τους συγγενείς του Μοχάμεντ που συμμετείχαν χθες στη συνέντευξη Τύπου της ΚΕΕΡΦΑ, ο 37χρονος είχε πάντα μαζί του δύο κινητά τηλέφωνα όπως και τα έγγραφά του. Στοιχεία που μέχρι σήμερα αγνοούνται. «Δεν εντοπίστηκε τίποτα πάνω του. Ούτε καν κλειδιά σπιτιού. Από τις 13 του μήνα τον ψάχναμε και είχε κλειστά τα τηλέφωνά του, ενώ μιλήσαμε κανονικά την προηγούμενη μέρα» σημείωσαν.

Οι καταγγελίες της οικογένειας του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ και της δικηγόρου τους είναι πολύ συγκεκριμένες: σύμφωνα με τη δικηγόρο Μαρία Σφέτσου, ο ιατροδικαστής αναφέρεται σε τραύματα που παραπέμπουν σε βαρύ ξυλοδαρμό

Για την υπόθεση έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα και η προκαταρκτική εξέταση διεξάγεται από το ίδιο το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, δηλαδή τους ανθρώπους που διερευνώνται. Γι’ αυτό η οικογένεια απαιτεί να αφαιρεθεί από το εν λόγω Αστυνομικό Τμήμα η συγκεκριμένη αρμοδιότητα.

Σε μαζική διαδήλωση στις 12 Οκτωβρίου, μετά την ταφή του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ στο Πακιστάν, καλεί η ΚΕΕΡΦΑ στην πλατεία Βικτωρίας (2.30 μ.μ.). «Η συγκάλυψη είναι προκλητική. Τον κρατούσαν στο μόνο σημείο όπου δεν υπάρχουν κάμερες καταγραφής και τον εμφανίζουν να προκαλεί καταστροφές στον χώρο. [...] Είναι αδιανόητο η διερεύνηση να παραμείνει στα χέρια των δημίων του στο Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα. Απαιτούμε να την αναλάβει η Εισαγγελία, να εξαιρεθεί άμεσα το Τμήμα Ασφαλείας του Αγίου Παντελεήμονα» σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Ποια είναι η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αργά το βράδυ, επανέλαβε τον ισχυρισμό της πως ο 37χρονος βρισκόταν «υπό προφανή επήρεια ουσιών ή αλκοόλ», όταν προσήχθη από τους αστυνομικούς τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου. Υποστήριξε ακόμα πως «κατά την παραμονή του στο κρατητήριο εκδηλώθηκε μικρής κλίμακας επεισόδιο με συγκρατούμενούς του και άμεσα μετακινήθηκε σε διαφορετικό χώρο του Τμήματος», χωρίς όμως να εξηγεί γιατί το θύμα εντοπίστηκε το πρωί της 21ης Σεπτεμβρίου χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα το ΕΚΑΒ είχε αξιολογήσει ως ήσσονος σημασίας τα τραύματά του.

Επανέλαβε πως η δίωξή του οφείλεται στο ότι κατά την κράτησή του «αποκόλλησε με τα χέρια του τον νιπτήρα του μπάνιου», ενώ αναφέρει ακόμη ότι ο λόγος που προσήχθη στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα ήταν πως ο 37χρονος «προσπάθησε με βίαιο τρόπο, χτυπώντας την πόρτα εισόδου, να εισέλθει σε πολυκατοικία στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, όπου διαμένει γυναίκα, την οποία προηγουμένως ακολουθούσε στον δρόμο», ωστόσο η γυναίκα δεν επιθυμούσε να υποβάλει μήνυση.

Αντιδράσεις από Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25

«Το θύμα τις τελευταίες ημέρες της ζωής του έζησε σε μια δυστοπική πραγματικότητα: θεωρούνταν αγνοούμενος από τους δικούς του, αστυνομικοί φέρονται να τον περιέφεραν από τμήμα σε τμήμα και η σορός του ήταν γεμάτη μώλωπες, ενώ η αστυνομία αναφέρει –τι έκπληξη!– ότι ο θάνατός του προήλθε από παθολογικά αίτια», υπογραμμίζει η Νέα Αριστερά στην ανακοίνωσή της, ενώ τονίζει πως «θα παρακολουθούμε την υπόθεση στενά και τονίζουμε να μη διανοηθούν και αυτή τη φορά, όπως στην περίπτωση του Κώστα Μανιουδάκη, να προσπαθήσουν να συγκαλύψουν τα πραγματικά γεγονότα».

Την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης «για τη διαλεύκανση του γεγονότος» απαιτεί το ΜέΡΑ25 και τονίζει πως «είναι ανάγκη να ανοίξει εδώ και τώρα η συζήτηση στον δημόσιο διάλογο για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση της ΕΛ.ΑΣ., την υπαγωγή της υπό κοινωνικό και όχι πολιτικό έλεγχο, την κατάργηση των στρατιωτικοποιημένων τμημάτων της και την ανακατανομή των πόρων και της χρηματοδότησης από το κράτος προς όφελος κοινωνικών και προληπτικών υπηρεσιών».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Αυθόρμητη συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα πραγματοποίησαν χθες το βράδυ εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν αντικατασταλτικά και αντιρατσιστικά συνθήματα για τον βασανιστικό θάνατο του Μοχάμεντ Καμράν. 

Με κεντρικό σύνθημα «ΕΛ.ΑΣ., Ελλήνων αστυνομικών, ρουφιάνων, δολοφόνων και βασανιστών», πάνω από 500 άνθρωποι του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος συγκεντρώθηκαν στην πλατεία μόλις λίγα τετράγωνα μακριά από το διαβόητο αστυνομικό τμήμα. Νωρίτερα, αντιπροσωπεία της Νέας Αριστεράς ζήτησε ενημέρωση από τον διοικητή του Α.Τ., ενώ σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί την Εισαγγελία Πρωτοδικών για την υπόθεση.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ, διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία ώς το Α.Τ., έξω από το οποίο είχαν σταθμεύσει τρεις αστυνομικές κλούβες. Η πορεία πνίγηκε σύντομα στα χημικά που έριξαν άντρες των ΜΑΤ για να σπάσουν το πλήθος. Μέχρι αργά το βράδυ είχαν πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις προσαγωγές στη συμβολή Πατησίων - Χέυδεν.

Εύα Παπαδοπούλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom