Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Απεργία των εργαζομένων στον Σιδηρόδρομο: «Οι νεκροί μας, τα κέρδη τους. Η οργή μας να τσακίσει την πολιτική που μετρά τη ζωή μας ως κόστος» (φωτο)


Σε 24ωρη απεργία, με επίκεντρο το ζήτημα της ασφάλειας εργαζομένων και επιβατών, προχώρησαν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, που έχουν προκηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το πρωί της Πέμπτης πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον Σταθμό Λαρίσης. 

Εκεί, απεργοί άνοιξαν πανό που υπενθύμισε το σύνθημα των μεγάλων κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν μετά το έγκλημα στα Τέμπη: «Οι νεκροί μας, τα κέρδη τους. Η οργή μας να τσακίσει την πολιτική που μετρά τη ζωή μας ως κόστος».

Ενάμιση χρόνο μετά, όπως κατήγγειλαν, τα κενά και οι ελλείψεις παραμένουν, απειλώντας την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών. Μόνο τις τελευταίες μέρες, καταγράφηκαν ένα «ατύχημα», όταν τρένο προσέκρουσε σε πεσμένα δέντρα και μια παραλίγο τραγωδία μέσα στην Αττική, όταν συρμοί του Προαστιακού βρέθηκαν να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση σε μονή τροχιά.

Η φωτοσήμανση, η τηλεδιοίκηση, η αξιόπιστη επικοινωνία δεν υπάρχουν σε ένα μεγάλο μέρος του δικτύου. Τα συστήματα ασφαλείας στην κυκλοφορία των τρένων είναι άγνωστο πότε θα λειτουργήσουν. Το προσωπικό μειώνεται ραγδαία, δεν γίνονται προσλήψεις, η ανάγκη για την εκπαίδευση και εξειδίκευσή του υποτιμάται. Οι εγκαταστάσεις στα συγκροτήματα παραμένουν απαρχαιωμένες και το τροχαίο υλικό «γερασμένο».

«Η πολιτική που δεν λογαριάζει τις ζωές μας, που δεν έχει την ασφάλειά μας ως προτεραιότητα, ενάμιση χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, έχει δώσει δείγματα γραφής και στον σιδηρόδρομο. Τίποτε ουσιαστικό δεν άλλαξε στη λειτουργία και στην κυκλοφορία των τρένων», σχολιάζει η «Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» Σιδηροδρομικών (ΔΕΣΚ).

«Δεν πήραν κανένα μήνυμα. Τώρα πια αποθρασύνθηκαν τόσο πολύ που δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα. Υπουργείο Μεταφορών - ΟΣΕ και "Hellenic Train", με κυνισμό και με αστείρευτο θράσος, ισχυρίζονται πως όλα είναι ασφαλή», καταγγέλλει.

«Την ασφάλεια τη θεωρούν κόστος. Ενώ για να εκσυγχρονίσουν τις γραμμές σύνδεσης με τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, για να μπορεί να μεταφέρεται ο ΝΑΤΟικός στρατιωτικός εξοπλισμός για να σκοτώνονται οι λαοί, βρήκαν και διαθέτουν εκατομμύρια ευρώ», υπογραμμίζει η ΔΕΣΚ. «Δεν πάει άλλο. Τα τρένα πρέπει να κυκλοφορούν σε ασφαλές δίκτυο και εμείς να εργαζόμαστε σε ασφαλείς συνθήκες», καταλήγει.

Στην κινητοποίηση των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην κινητοποίηση και τα αιτήματά της μετέφερε ο πρόεδρός του, Μάρκος Μπεκρής. «Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι και το επιβατικό κοινό είναι αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση και στις αστικές συγκοινωνίες», σημείωσε και αναφέρθηκε σε πρόσφατα περιστατικά. Κατήγγειλε ακόμα τα εργατικά «ατυχήματα», μεταξύ των οποίων το σοβαρό συμβάν στη «MOTOR OIL».

«Πρέπει να βάλουμε μπροστά την ασφάλεια τη δική μας και των οικογενειών μας, τις δικές μας ανάγκες και αιτήματα», τόνισε. Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε σε συμμετοχή στη σύσκεψη που οργανώνουν σωματεία της Αττικής τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη, με στόχο τον συντονισμό και την κλιμάκωση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom