Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση για τις αμοιβές Γκρίνμπεργκ

Ο Αμερικανός «γκουρού της επικοινωνίας» ανταμείφθηκε με 94.483,56 € για τις υπηρεσίες του με φόντο της ευρωεκλογές

Mπορεί ο Σταν Γκρίνμπεργκ να είναι φίλος του πρωθυπουργού, αλλά μόνο αφιλοκερδώς δεν παρείχε τις επικοινωνιακές υπηρεσίες του στη Ν.Δ., όπως είχε πει το 2021 ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο λεγόμενος και «γκουρού της επικοινωνίας» τουλάχιστον για τις ευρωεκλογές του 2024 πληρώθηκε, και μάλιστα πολύ ακριβά, όπως αποκαλύπτεται στην ειδική έκθεση εσόδων – δαπανών της Ν.Δ για τις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Ο Σταν Γκρίνμπεργκ. Ενθετη: Η έκθεση της Ν.Δ. με 6 συμβάσεις από τον Ιανουάριο του 2024 έως τον Ιούνιο του 2024, που αποδεικνύει τα λεφτά που έλαβε ο Αμερικανός

Οπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει διαβάζοντας την έκθεση, η Ν.Δ. με 6 συμβάσεις από τον Ιανουάριο του 2024 έως τον Ιούνιο του 2024 έδωσε στον Γκρίνμπεργκ 94.483,56 ευρώ (περίπου 16.000 ευρώ τον μήνα). 

Μετά την πολύχρονη σιωπή για την αμοιβή του Αμερικανού πολιτικού αναλυτή και τους ισχυρισμούς ότι δήθεν δεν αμείβεται επειδή είναι φίλος του Ελληνα πρωθυπουργού, η Ν.Δ. αναγκάστηκε για πρώτη φορά να δημοσιεύσει την αμοιβή του για τις ευρωεκλογές, επιβεβαιώνοντας, έστω και καθυστερημένα, ότι ο Σταν Γκρίνμπεργκ παρείχε τελικά πανάκριβες υπηρεσίες στον Μητσοτάκη, την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά γονάτιζαν κάτω από το βάρος της ακρίβειας. 

Τελικά, μετά τον εκλογικό καταποντισμό, τον έδιωξαν άρον άρον, ρίχνοντάς του το φταίξιμο για τα χαμηλά ποσοστά της Ν.Δ. (Η έκθεση εσόδων – δαπανών είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ν.Δ. και στην κατηγορία «Δι@ύγεια», και βγήκε χθες στην ειδησεoγραφία από το avgi.gr).

Ωστόσο, τα σοβαρά ερωτήματα παραμένουν και η Ν.Δ. οφείλει να τα απαντήσει:

1. Γιατί η Ν.Δ. στην ειδική έκθεση εσόδων – δαπανών της για τις δύο εθνικές εκλογές του 2023 (Μάιος και Ιούλιος) δεν αναφέρει την τότε αμοιβή του Αμερικανού;

2. Δεν παρείχε σε εκείνες τις εκλογές επικοινωνιακές υπηρεσίες ο κ. Γκρίνμπεργκ, οι οποίες ήταν και πιο κρίσιμες, και παρείχε στις ευρωεκλογές, που δεν κρινόταν η διακυβέρνηση της χώρας;

3. Ποτέ δεν διαψεύστηκε από τη Ν.Δ. ότι ο κ. Γκρίνμπεργκ παρείχε υπηρεσίες και το 2023, αλλά και στην ενδιάμεση περίοδο, δηλαδή από το 2019 και μετά. Επομένως, πώς πληρωνόταν εκείνη την περίοδο;

4. Αφιλοκερδώς ερχόταν από την Αμερική και συνόδευε τον πρωθυπουργό ακόμα και σε περιοδείες του, όπως εκείνη στη Θεσσαλονίκη και μετά στον Θεσσαλικό Κάμπο, όπου ο πρωθυπουργός είχε εκείνη την «τυχαία» συνάντηση με τον καβαλάρη «Ντάλτον;

5. Μέχρι το 2023 ήταν φίλος του κ. Μητσοτάκη και παρείχε υπηρεσίες αφιλοκερδώς, και μετά ξαφνικά έκανε επαγγελματική σύμβαση και πληρώθηκε;

Σε κάθε περίπτωση, οι απολαβές του κ. Γκρίνμπεργκ είναι ένα θέμα για το οποίο από το 2019 εκκρεμούν πειστικές απαντήσεις, και μόνο τον περασμένο Ιούνιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (που ήταν και γραμματέας της Ν.Δ. στις εκλογές του 2023) είχε ανακοινώσει ότι ολοκληρώνεται η σύμβασή του. «Ο κύριος Γκρίνμπεργκ -νομίζω ότι ολοκληρώνεται, τελείωσαν και οι εκλογές- ήταν με σύμβαση, η οποία λογικά τελειώνει στο τέλος Ιουνίου, με τη Νέα Δημοκρατία, και πληρώνεται, πληρωνόταν μηνιαίως, με τιμολόγια τα οποία έκοβε στη Νέα Δημοκρατία» είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ωστόσο, ο Γιάννης Οικονόμου από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου είχε δηλώσει το 2021 ότι ο Σταν Γκρίνμπεργκ «δεν πληρώνεται από πουθενά. Είναι συνομιλητής και γνωστός του πρωθυπουργού από παλιά. Δεν πληρώνεται από κάποιους».

Το υπ. Εξωτερικών πλήρωσε στην πολυεθνική Edelman 980.000 ευρώ

Διαβάζοντας κανείς την έκθεση εσόδων – δαπανών της Ν.Δ. διαπιστώνει ότι το κυβερνών κόμμα, παρότι έχει συνολικά χρέη 487,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 475,4 εκατ. ευρώ τα οφείλει στις τράπεζες και ποτέ δεν θα τα αποπληρώσει, ξόδεψε για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2,7 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο της εκλογικής κρατικής χρηματοδότησης που έλαβε ανερχόταν στα 2,11 εκατ. ευρώ. 

Αναλυτικά, το 1 εκατ. ευρώ πήγε σε διαφημιστική καμπάνια στα ΜΜΕ, τα 822.000 ευρώ σε διαφημίσεις σε facebook – Google, σε δημοσκοπήσεις και σε εταιρίες δημοσίων σχέσεων. Οι λοιπές προεκλογικές δαπάνες, μεταξύ των οποίων και η σύμβαση με τον Σταν Γκρίνμπεργκ, ανέρχονται σε 484.543 ευρώ, ενώ δαπάνησε σε έντυπα 232.617 ευρώ, σε εκλογικά κέντρα 125.241,94 ευρώ και για τους χώρους εκδηλώσεων 92.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το avgi.gr, έχουν υπάρξει αποκαλυπτικά δημοσιεύματα (Reporters United, Σεπτέμβριος 2021) που δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συνάψει σύμβαση συνεργασίας -με ρήτρα εμπιστευτικότητας- με την πολυεθνική Edelman, με την αμοιβή να δίνεται από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο δε Γκρίνμπεργκ, όπως αναφέρεται σε αυτά, εμφανίζεται ως στέλεχος της πολυεθνικής από το 2009, έχοντας θέση senior consultant στον τομέα των δημοσίων υποθέσεων.

Η αμοιβή για τις υπηρεσίες της Edelman πλησίασε το 1 εκατ. ευρώ (980.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγινε διαγωνισμός, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε και κατοχυρώθηκε στην πολυεθνική. Ο διαγωνισμός διεξήχθη από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021 και η Edelman πληρώθηκε από την Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων & Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.). 

Επισημαίνεται, γράφει το δημοσίευμα, ότι η Enterprise Greece μεταφέρθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών αμέσως μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ανήκε στις αρμοδιότητες του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννη Σμυρλή. «Ο τελευταίος παραιτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2022 από το ΥΠΕΞ, όταν αποκαλύφθηκε ότι έδινε άδειες εξαγωγής του παράνομου λογισμικού Predator» και μετακινήθηκε στη Γενική Διεύθυνση της Ν.Δ.

δημοκρατία 25/9/24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom