Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

O Στουρνάρας «υπαγορεύει» (;) την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς


Ένα αποκαλυπτικό σημείο από την εξαμηνίαια Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδας (Νοέμβριος 2022) για «άρση περιορισμών» στους διαχειριστές των funds, δηλαδή των (νόμιμων) «κορακιών».

Την περασμένη Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου, ο Άρειος Πάγος εξέδωσε μια απόφαση που λύνει τα χέρια των funds και των εταιρειών (εκπροσώπων τους) διαχείρισης δανείων, για να μπορούν προχωρούν άνετα σε μαζικούς πλειστηριασμούς.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη (με πλειοψηφία 56-9), δεχόμενη την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα, αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds (αναλυτικά ΕΔΩ). 


Πρόκειται για μια απόφαση του Αρείου Πάγου, δηλαδή με τη «σφραγίδα» της Δικαιοσύνης σε ανώτατο επίπεδο, που διευκολύνει ακόμα περισσότερο τα (νόμιμα) «κοράκια» να αρπάξουν τα σπίτια του κόσμου. Αναμφίβολα η «τυφλή» Δικαιοσύνη «πάτησε» σε νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της προηγούμενης κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.  


Προκύπτει, όμως, και κάτι άλλο εξαιρετικά αποκαλυπτικόΤον Νοέμβριο του 2022, στην εξαμηνίαια Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδας, στη σελίδα 12, διαβάζουμε αυτά:  


Η ικανότητα των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις «να διαχειριστούν τα δάνεια για λογαριασμό των Εταιρειών Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, δυσχεραίνεται από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου 822/20228 και τις σχετικές εφετειακές αποφάσεις αναφορικά με τη νομιμοποίησή τους να προβούν σε δικαστικές ενέργειες και κυρίως να συμμετέχουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών. 


Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των ΕΔΑΔΠ αναμένεται να διαφανεί τους επόμενους μήνες με την άρση των παραπάνω περιορισμών σε συνδυασμό με την πρόσφατη έναρξη της λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, η οποία θα είναι σε ισχύ μέχρι τη μεταβίβασή της στο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων».


Για να καταλαβαινόμαστε: Οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις είναι οι διαχειριστές των funds (οι λεγόμενοι servicers) και οι Εταιρείες Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις είναι τα λεγόμενα funds. 



Oλόκληρη η Έκθεση ΕΔΩ (δείτε σχετικά στη σελίδα 12). 


Μετά από όλα αυτά εμείς θα αναρωτηθούμε τα εξής:

 Τι σημαίνει η φράση «η αποτελεσματικότητα των ΕΔΑΔΠ αναμένεται να διαφανεί τους επόμενους μήνες με την άρση των παραπάνω περιορισμών»;  


 Πού γνώριζε η Τράπεζα της Ελλάδας και ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ότι θα έρθει «άρση περιορισμών», η οποία και ήρθε με την απαράδεκτη πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου; 


– «Σύμπτωση» ή «υπαγόρευση»; 


– Η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών σε όλη αυτή την «περίεργη» «σύμπτωση» τι ρόλο έχει; 


Και κάτι τέλευταίο, κύριοι (της κυβερνήσεως, της Τράπεζας της Ελλάδας, του Αρείου Πάγου):


Ντρέπεστε ή ντρέπεστε;

Τίποτα από τα δύο, ε; 

https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom