Τη «χαρτογράφηση» των ποινικών ευθυνών των υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που βρίσκονταν σε θέση ευθύνης κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι άρχισε να κάνει ο δικαστικός πραγματογνώμονας, Δημήτρης Λιότσιος.
Ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του Δικαστηρίου, Μαρία Γκιαούρη, είπε πως στις 23 Ιουλίου 2018 υπήρχαν 15 διαθέσιμα αεροσκάφη στην Αττική για εναέρια επιτήρηση και πανελλαδικά 56 και τόνισε πως την σχετική εντολή έπρεπε να δώσει, έγκαιρα μέχρι τις 8 το πρωί, ο διοικητής του ΕΣΚΕ, στην προκειμένη περίπτωση, δηλαδή, ο κατηγορούμενος, Ιωάννης Φωστιέρης.
Μάλιστα ο μάρτυρας κατέθεσε πως υπήρχε και ένα αεροσκάφος εξ αυτών σε άμεση διαθεσιμότητα με σκοπό την εναέρια επιτήρηση, υδροφόρο, χωρητικότητας ενός τόνου. Παρ’ όλα αυτά η εντολή δόθηκε στο ΓΕΑ στις 09:59 με αποτέλεσμα το καθήκον αυτό να αναλάβει ιδιωτική αερολέσχη.
Πρόεδρος: Με ποιον από κατηγορούμενους έπρεπε να συνεννοηθεί ο διοικητής του ΕΣΚΕ για να γίνει η εναέρια επιτήρηση;
Μάρτυρας: Με τον υπαρχηγό επιχειρήσεων (σ.σ. ο κατηγορούμενος Βασίλης Ματθαιόπουλος).Το ΕΣΚΕ είναι υπό την ευθύνη του. Και υπεράνω όλων είναι ο αρχηγός.
Πρόεδρος: Έπρεπε ο υπαρχηγός να του πει του διοικητή ΕΣΚΕ στείλε το αίτημα για εναέρια επιτήρηση στο γενικό επιτελείο πολεμικής αεροπορίας;
Μάρτυρας: Είναι κάποιες κινήσεις που κάνει ο διοικητής και είναι κάποια πράγματα αυτονόητα. Ο υπαρχηγός πρέπει να τον ελέγξει.
Πρόεδρος: Ο αρχηγός τι κάνει;
Μάρτυρας: Ο αρχηγός (σ.σ. ο κατηγορούμενος Σωτήρης Τερζούδης) ενημερώνεται για τα πάντα. Πρέπει να ενημερωθεί ότι έχουν γίνει όλες οι κινήσεις.
Πρόεδρος: Έχει υποχρέωση ο αρχηγός να ελέγξει;
Μάρτυρας: Ο αρχηγός έχει την ευθύνη του σώματος. Δεν μπορεί να
έχει πλήρη γνώση. Οφείλουν όλοι να τον ενημερώνουν.
Πρόεδρος: Εκείνη την ημέρα (23/07/2018) έγινε εναέρια επιτήρηση;
Μάρτυρας: Έγινε με αεροσκάφη ιδιωτικής αερολέσχης.
«Σύμφωνα με το χειρόγραφο ημερολόγιο αεροσκαφών του ΕΣΚΕ επιβεβαιώνεται ότι απογειώθηκε το αεροσκάφος της ιδιωτικής αερολέσχης την πρώτη φορά στις 14:04. Δεν αναγράφεται ωστόσο η δεύτερη πτήση στο χειρόγραφο ημερολόγιο του ΕΣΚΕ στις 16:16. Η δεύτερη πτήση αναγράφεται στο έγγραφο της πολεμικής αεροπορίας. Δεν προκύπτει ότι ενημέρωσαν για κάποιο καπνό. Προκαλεί εντύπωση πως το λιμενικό ενημερώνει πως το τσέσνα που είχε διαθέσιμο δεν απογειώθηκε λόγω καιρικών συνθηκών» εξήγησε ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου.
Ο μάρτυρας τόνισε και πως η καθυστερημένη κατά τον ίδιο εντολή για γενική επιφυλακή των πυροσβεστικών δυνάμεων της Αττικής που δόθηκε από το ΕΣΚΕ στις 17:30 ήταν ατελέσφορή καθώς κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από τις 13:30 όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η φωτιά στη Κινέτα.
Όπως εξήγησε ο κ. Λιότσιος οι άνδρες της πυροσβεστικής χρειάζονταν τουλάχιστον μία ώρα να φτάσουν στην υπηρεσίας. «Στις 7 παρά 10 η φωτιά είχε φτάσει ήδη στη θάλασσα. Όφειλαν οι υπηρεσίες της Αττικής να είναι σε επιφυλακή και να έχουν επανδρωμένα όλα τα οχήματα» τόνισε ο μάρτυρας.
Ο μάρτυρας επανέλαβε ότι τα πρώτα οχήματα που έφτασαν στο σημείο της πυρκαγιάς ήταν εθελοντικά των δήμων Πεντέλης και Ραφήνας ενώ ανέλυσε διεξοδικά ποια εναέρια μέσα ήταν διαθέσιμα στις 17:00 η ώρα και θα μπορούσαν να διατεθούν για τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης, αναλύοντας ποια έλαβαν εντολή να μεταβούν σε άλλα σημεία ή καθυστερημένη εντολή για να επιχειρήσουν στη πυρκαγιά ποια έμειναν καθηλωμένα στα αεροδρόμια και ποια-ελάχιστα-έκαναν ρίψεις στο Μάτι.
Εντάσεις και ενστάσεις
Στο μεταξύ, η δεύτερη ημέρα της κατάθεσης του Δημήτρη Λιότσιου άρχισε με καθυστέρηση καθώς η υπεράσπιση υπέβαλε ένσταση, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να εξεταστεί και με τη διπλή ιδιότητα του μάρτυρα και του πραγματογνώμονα. Παράλληλα, τέθηκε και ζήτημα ο μάρτυρας να μην διαβάζει κείμενο αλλά να καταθέτει προφορικά.
Ο εισαγγελέας της έδρας, Παναγιώτης Μανιάτης, είπε πως ο κ. Λιότσιος μπορεί να καταθέτει και με τις δύο ιδιότητες και εισηγήθηκε να απορριφθεί η ένσταση προσθέτοντας πως τα όσα κατατέθηκαν στην προηγούμενη δικάσιμο από τον κ. Λιότσιο είναι παραδεκτά και δεν πρέπει να διαγραφούν από τα πρακτικά.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση προκλήθηκε και ένταση όταν ένας από τους δικηγόρους υπεράσπισης ζήτησε να αποβληθούν μέλη του κοινού που αποδοκίμασαν τους συνηγόρους των κατηγορουμένων.
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα ομόφωνα με την πρόεδρο του Δικαστηρίου, Μαρία Γκιαούρη, να ανακοινώνει ότι το δικαστήριο επιτρέπει ο κ. Λιότσιος να εξεταστεί και ως μάρτυρας.
«Θα ληφθεί υπόψιν η κατάθεση του κ. Λιότσιου και όσα ειπώθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση. Θα μπορείτε να λάβετε υπόψιν τις σημειώσεις όχι όμως να τις διαβάζετε» είπε η πρόεδρος απευθυνόμενη στον κ. Λιότσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου