Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

ΗΠΑ: Δραματικές εικόνες από το Οχάιο - Φόβος για νέο Τσερνόμπιλ (φωτο & βίντεο)

Ένα μαύρο νέφος αιωρείται πάνω από την πόλη, προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες και δυσοίωνες συγκρίσεις με το παρελθόν - Πηγή: Associated Press

Δυσοίωνες εικόνες με ένα ανησυχητικό μαύρο νέφος να καλύπτει τον ουρανό του Ιστ Παλεστάιν στο Οχάιο, έχουν κατακλύσει τα social media, μετά τον εκτροχιασμό τρένου που μετέφερε τοξικά υλικά, στις αρχές του μήνα.

Η αμαξοστοιχία που τυλίχθηκε στις φλόγες μετά τον εκτροχιασμό των 50 εκ των 150 βαγονιών της, μετέφερε σε κάποια από τα βαγόνια της επικίνδυνα υλικά, όπως χλωραιθένιο, ένα άχρωμο αέριο που χρησιμοποιείται στα πλαστικά PVC. 

Τόσο αυτή η χημική ένωση όσο και άλλα εύφλεκτα χημικά που μεταφέρονταν στην αμαξοστοιχία -όπως  2-βουτοξυαιθανόλη, ακρυλικός 2-αιθυλεξυλεστέρας, ακρυλικός βουτυλεστέρας, μεθυλοπροπένιο- απελευθερώθηκαν στο περιβάλλον μετά τον εκτροχιασμό. 

Πολλά από αυτά τα χημικά είναι καρκινογενή ή δυνητικά καρκινογενή και θεωρούνται επιβλαβή για μάτια και αναπνευστικό σύστημα.

Δραματικές εικόνες από το Οχάιο –  Φόβος για νέο Τσερνόμπιλ-1
Τα δέκα από τα 150 βαγόνια του τρένου που εκτροχιάστηκε, μετέφεραν τοξικά χημικά που διέρρευσαν στον αέρα της περιοχής – Πηγή: Associated Press

Η τοξικότητα των χημικών αυτών αρχικά προκάλεσε ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Στη συνέχεια, όμως, και λόγω της έντασης του φαινομένου μοιραία ανέκυψαν και οι συγκρίσεις με μία από τις χειρότερες πυρηνικές καταστροφές που έχει βιώσει η ανθρωπότητα, πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες, εκείνη του Τσερνόμπιλ.

Έτσι, δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν φόβους πως λόγω του ατυχήματος αυτού, το Οχάιο θα γίνει το νέο Τσέρνομπιλ. 

Παρότι οι δραματικές εικόνες από την περιοχή ίσως συνηγορούν στο να θεωρήσει κάποιος πως όντως πρόκειται για ένα μίνι Τσερνόμπιλ, οι ειδικοί διαβεβαιώνουν πως η κλίμακα εκείνης της καταστροφής ήταν απείρως μεγαλύτερη, υπογραμμίζοντας πάντως πως ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος τού ατυχήματος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Καρκινογενή τα χημικά του Οχάιο, ραδιενεργά του Τσερνόμπιλ

Το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ συνέβη όταν αγνοήθηκαν τα μέτρα ασφάλειας κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής σε πυρηνικό αντιδραστήρα. Η τρομακτική έκρηξη που ακολούθησε διέσπειρε τεράστιες ποσότητες ραδιοενεργών χημικών, όπως πλουτώνιο, ιώδιο, στρόντιο και καίσιο. 

Οι πολλαπλές ελεγχόμενες μικρές εκρήξεις που σημειώθηκαν μετά τον εκτροχιασμό του τρένου στο Ιστ Παλεστάιν, προκάλεσαν την καύση πολλών από τα καρκινογενή χημικά που μεταφέρονταν – καύση που κατέληξε σε ένα τεράστιο μαύρος νέφος που αιωρείται έκτοτε πάνω από την πόλη. 

Τα χημικά αυτά στο Οχάιο μπορεί να είναι καρκινογενή, όμως του Τσερνόμπιλ ήταν ραδιοενεργά. Κι επιπλέον, υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες, δεν είναι τόσο ισχυρά όσο τα πυρηνικά απόβλητα του Τσερνόμπιλ 

Χωρίς νεκρούς 

Στο ατύχημα τού Οχάιο, τόσο στον εκτροχιασμό όσο και στη διαρροή των χημικών, δεν υπήρχαν νεκροί, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Παρόλα αυτά, κάποιοι πολίτες εκδήλωσαν προβλήματα αναπνευστικά, πονόλαιμους, ερεθισμούς στα μάτια και πονοκεφάλους. 

Από την άλλη, στο Τσερνόμπιλ δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν αμέσως μετά την έκρηξη, τριάντα εργαζόμενοι ένα μήνα μετά λόγω της ραδιενέργειας που είχαν δεχτεί, και χιλιάδες άλλοι τα χρόνια που ακολούθησαν από καρκίνους και παθήσεις του αίματος λόγω της έκθεσής τους στα χημικά. 

Θάνατοι ζώων

Υπήρξαν αναφορές για σημαντικό αριθμό νεκρών ζώων μετά την ελεγχόμενη καύση των χημικών, προς αποτροπή μιας μεγάλης έκρηξης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών, υπήρχαν πολλά νεκρά οικόσιτα, όπως και αλεπούδες, κότες και πάνω από 3,500 νεκρά ψάρια στα τέσσερα κανάλια της περιοχής.

Από την άλλη, οι επιπτώσεις του Τσερνόμπιλ στην πανίδα της περιοχής δεν έχουν καθοριστεί επακριβώς. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η έκρηξη είχε άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των πληθυσμών ζώων, ενώ πολλά φυτά και ζώα υπέστησαν μεταλλάξεις ως αποτέλεσμα της έκθεσης στη ραδιενέργεια.

Δραματικές εικόνες από το Οχάιο –  Φόβος για νέο Τσερνόμπιλ-2
Το ατύχημα δεν προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες, αλλά πολλά ήταν τα νεκρά ζώα στην περιοχή, αναφέρουν οι ντόπιοι – Πηγή: Associated Press

Μετά τον εκτροχιασμό, οι αρχές ζήτησαν την εκκένωση της πόλης, με την απομάκρυνση περίπου 2.000 κατοίκων. Ωστόσο, λίγα 24ωρα μετά, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως οι πολίτες μπορούσαν με ασφάλεια να επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν ανίχνευσε ρύπους «σε ανησυχητικά επίπεδα» στο νερό και τον αέρα της περιοχής. Η αρμόδια τοπική υπηρεσία παρακολουθεί έκτοτε με ελέγχους το έδαφος, υπό το φόβο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Ολιγοήμερη εκκένωση στο Οχάιο, μη κατοικήσιμο το Τσερνόμπιλ 

Στη δραματική περίπτωση του Τσερνόμπιλ, η έκρηξη μόλυνε μια τεράστια έκταση 150.000 τ.χλμ σε Λευκορωσία, Ουκρανία, Ρωσία, προκαλώντας τη βίαιη φυγή 350.000 ανθρώπων που άφησαν τις ζωές τους μέσα σε μια στιγμή και για πάντα. Μια ζώνη αποκλεισμού ακτίνας 30 χιλιομέτρων εγκαταστάθηκε γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και υπάρχει έως σήμερα.  

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, Ρώσοι στρατιώτες επέστρεψαν στις εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ σκάβοντας χαρακώματα γύρω από την περιοχή. Σύμφωνα με την κρατική πυρηνική υπηρεσία της Ουκρανίας, οι Ρώσοι δέχτηκαν «σημαντικές δόσεις ραδιενέργειας» και σύντομα αποχώρησαν από το σημείο. 

Πηγή: Business Insider

https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom