Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Το ΙΝΚΑ αρχίζει μποϊκοτάζ από Δευτέρα σε γαλακτομικά προϊόντα - Τι απαντά ο Άδ. Γεωργιάδης (βίντεο)


Για το μποϊκοτάζ που θα κάνει το ΙΝΚΑ από τις 13 Φεβρουαρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου σε γάλα, γιαούρτια και τυριά μίλησε σήμερα ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ – Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, Γιώργος Λεχουρίτης σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Εμείς ξεκινάμε από τη Δευτέρα το μποϊκοτάζ εναντίον συγκεκριμένης κατηγορίας των προϊόντων των γαλακτοκομικών, των τυροκομικών, στα γιαούρτια και στο γάλα γιατί πήραν τη μεγαλύτερη αύξηση το τελευταίο χρονικό διάστημα. Βεβαίως είναι μια εβδομάδα μποϊκοτάζ. 

Καλούμε όλους τους πολίτες και εσάς μαζί να δώσουμε ένα μήνυμα στην αγορά  ότι το μποϊκοτάζ  είναι το έσχατο μέτρο του καταναλωτή  για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία. Αυτή είναι η δική μας η θέση και θα θέλαμε να έχουμε σύμμαχο και εσάς τον ίδιο και την κυβέρνηση και το υπουργείο σας», σημείωσε ο κ. Λεχουρίτης. 

 Η απάντηση Γεωργιάδη

Την δική του απάντηση στον Γιώργο Λεχουρίτη σχετικά με το μποϊκοτάζ έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. 

«Το κράτος… εγώ το εκπροσωπώ δεν μπορεί να συμμετάσχει ούτε να ενθαρρύνει σε μποϊκοτάζ. Θα ήταν παράνομο, απαγορεύεται από τον νόμο. Οι καταναλωτικές οργανώσεις είναι ελεύθερες να κάνουν αυτό που νομίζουν. 

Ασφαλώς τα γαλακτοκομικά έχουν πάρει πολύ μεγάλη αύξηση. Αυτό είναι αλήθεια. Θέλω να είμαι ειλικρινής,  η τιμή στο γάλα ως πρώτη ύλη έχει αυξηθεί πάρα πολύ.  Ιδιαίτερα στο κατσικίσιο γάλα είναι πάνω από διπλάσια η τιμή του», σημείωσε.

«Η τιμή του γάλακτος στον παραγωγό φέτος είναι η υψηλότερη των τελευταίων 25 ετών. Άρα, και οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί παίρνουν καλύτερη τιμή στο γάλα φέτος απ’ ότι έπαιρναν τα προηγούμενα 25 χρόνια», συμπλήρωσε.

«Mιλάω για την τιμή του παραγωγού. Προσπαθώ να εξηγήσω  ότι η τιμή στα γαλακτοκομικά  έχει αυξηθεί πάρα πολύ για τους εξής λόγους: Όταν ξεκίνησε η πληθωριστική κρίση, και στην Ελλάδα προφανώς αλλά το κυριότερο σε όλη την Ευρώπη, πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι που ήταν παραγωγοί γάλακτος, προτίμησαν να σφάξουν τα ζώα τους για κρέας, παρά να τα κρατήσουν για την παραγωγή γάλακτος, φοβούμενοι κυρίως ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας και ζωοτροφών θα τους οδηγήσουν στην χρεοκοπία.  

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μία πανευρωπαϊκή μείωση της παραγωγής του γάλακτος.  Η μείωση της παραγωγής του γάλακτος με τη ζήτηση που παρέμεινε η ίδια, οδήγησε με τον παγκόσμιο νόμο προσφοράς και ζήτησης, σε αύξηση » τόνισε.

https://www.enikonomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom