Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ο πιο αδύναμος κρίκος για την κυβέρνηση


Βαρύ το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία τόσο για την υπόθεση της μαφίας όσο και για την υπόθεση των ναρκωτικών που βρέθηκαν στην παρέα του γιου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι ακόμα μια φορά στο επίκεντρο, ξανά για αρνητικό λόγο.Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξελίσσεται στον πιο αδύναμο κρίκο του υπουργικού συμβουλίου, σε ένα μεγάλο βαρίδι μπαίνοντας στην πιο κρίσιμη προεκλογική φάση, με το κλίμα να είναι ήδη βαρύ για τον Μητσοτάκη.

Από τον Βασίλη Γαλούπη

Η τακτική διαχείρισης που ακολουθεί στα δύσκολα ο Θεοδωρικάκος είναι της σχολής πρωθυπουργού. «Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα». Επιχειρεί απλά να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις καυτές υποθέσεις, μέχρι να τις προσπεράσει η επικαιρότητα και να ξεχαστούν. Ο Θεοδωρικάκος δίνει την εντύπωση παρατηρητή στο ίδιο του το υπουργείο.

Για το κυριακάτικο δημοσίευμα που αποκάλυψε συνομιλίες μεταξύ νονών της νύχτας και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. ο Θεοδωρικάκος άρχισε χθες τα… φιλοσοφικά ερωτήματα και επικαλέστηκε άγνοια: «Αλήθεια ποιος μπορεί να ήξερε αυτά τα πράγματα; Εάν δεν το ήξεραν οι Εσωτερικές Υποθέσεις, από πού να το ήξερε…»

Αν και το δημοσίευμα υποστηρίζει πως το θέμα ήταν γνωστό επί σειρά μηνών αλλά αποτελούσε επτασφράγιστο μυστικό στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας, ο υπουργός έκανε μία ωμή, όσο και θλιβερή παραδοχή: «Τα αποτελέσματα δουλειάς αυτής της υπηρεσίας (σ.σ.: Εσωτερικών Υποθέσεων) σε σχέση με το πρόβλημα της διαφθοράς, όπως αντιλαμβάνομαι ή πιστεύω ότι είναι, είναι πενιχρά. Τους τελευταίους μήνες δεν έχω ενημέρωση από τον μέχρι πρότινος επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας. Δεν έχω στοιχειώδη ενημέρωση. Εκεί υπήρχε για τις υποθέσεις ένα στεγανό…»

Ποιος υπουργός θα μπορούσε να στέκεται στη θέση του, όταν παραδέχεται δημοσίως πως η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων δεν τον ενημερώνει ούτε καν στοιχειωδώς ότι τα αποτελέσματα στις υποθέσεις διαφθοράς είναι πενιχρά, ότι υπάρχουν στεγανά που αφήνουν τον υπουργό στο σκοτάδι; Τι μπορεί να προσφέρει ο Θεοδωρικάκος, όταν δεν καταφέρνει να ενημερώνεται από την πιο κρίσιμη υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας;

Στο άλλο θέμα που αφορά συγγενικό πρόσωπο του Θεοδωρικάκου για προ 15μηνου περιστατικό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση τα ξημερώματα Δευτέρας, λίγο πριν από τις 2 το πρωί! Εκανε λόγο για ΜΜΕ που «δόλια αποσιωπούν ότι τα ψεύδη και οι συκοφαντίες για το πρόσωπό μου προήλθαν από αξιωματικό της Αστυνομίας το ίδιο βράδυ που αποστρατεύτηκε», λες και η ταυτόχρονη αποστρατεία καταργεί μια καταγγελία στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

«Προφανώς, ο φάκελος αυτής της υπόθεσης θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και τα πορίσματά της να αποσταλούν στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη» αναφέρει ο Θεοδωρικάκος. Ποιας υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, όμως; Αυτής που λειτουργεί με στεγανά ακόμα και προς τον υπουργό, όπως ο ίδιος αποκάλυψε;

Τη θέση του επιβαρύνει πολύ περισσότερο χθεσινό ρεπορτάζ του Mega, σύμφωνα με το οποίο στην κατοχή της παρέας του γιου του βρέθηκαν ναρκωτικά. Το κανάλι, μάλιστα, παρουσίασε και σχετική φωτογραφία.

Οταν ένας υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραδέχεται ότι ενημερώνεται από τις εφημερίδες για τους διαλόγους και τις σχέσεις αστυνομικών με την Greek Mafia, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Τα ανούσια τσιτάτα που βγάζουν ωραίους τίτλους στα σάιτ «πρέπει να λάμψει η αλήθεια στη Δικαιοσύνη» και «όλα στο φως» είδαμε τι αποτέλεσμα είχαν και στο μείζον ζήτημα των υποκλοπών. Μηδενικό στην πράξη.

Ο Θεοδωρικάκος προβάλλει από χθες το προφίλ του ανήξερου, μηδενικής ευθύνης, υπουργού. Ομως θα πρέπει να εξηγήσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για ποιον λόγο ανέχτηκε να μην τον ενημερώνει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και πώς μπορούσε να ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του έχοντας άγνοια.

Μια κυβέρνηση που έχει παγιώσει ένα μοντέλο λειτουργίας με σλόγκαν «ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τίποτα για την ΕΥΠ αν και πολιτικός της προϊστάμενος» και οι «υπουργοί έχουν άγνοια για τις υπηρεσίες των υπουργείων τους» είναι είτε ανίκανη είτε κοροϊδεύει τον κόσμο. Ο,τι κι αν ισχύει, δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της.

Ο Θεοδωρικάκος παρουσιάζει στατιστικές ότι επί υπουργίας του η εγκληματικότητα μειώνεται, όταν γίνονται φονικά μέρα μεσημέρι σε κεντρικές πλατείες και γεμάτα από κόσμο μαγαζιά, με τους πολίτες να πέφτουν στα πατώματα για να γλιτώσουν από τις αδέσποτες.

Για το συγγενικό του πρόσωπο διαψεύδει εντόνως, αλλά υπάρχει μια επίσημη καταγγελία που θα διερευνηθεί, όπως και ο ίδιος δεσμεύτηκε. Για τους διαλόγους μαφίας – αστυνομικών δηλώνει ανενημέρωτος από το Εσωτερικών Υποθέσεων και τα έμαθε από εφημερίδες.

Στο μαγαζί του Μίχου βρίσκουν στοιχεία εργάτες, από κινητά μέχρι τάμπλετ, μήνες ολόκληρους μετά τον υποτίθεται ενδελεχή έλεγχο της Αστυνομίας που διαφήμιζε ο υπουργός.

Στη χθεσινή… αξημέρωτη ανακοίνωσή του γράφει ότι «Οι πρόσφατες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία διασφάλισαν την κάθαρση του σώματος σε συγκεκριμένες υπηρεσίες», σαν να λέει ότι επί 1,5 χρόνο που είναι υπουργός, δεν είχε διασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες είναι «καθαρές» και ότι από τώρα που άλλαξαν κάποια πρόσωπα όλα θα διορθωθούν αυτόματα.

Ο Καλογρίτσας κόμπαζε στη Βουλή «Εγώ έκανα γραμματέα της ΚΝΕ τον Τάκη Θεοδωρικάκο, παιδί μου ήταν» και ότι «Μόλις τελείωσαν οι εκλογές του 2015, με ρώτησε ποιον να αναλάβει η GPO γιατί τον πλησιάζουν από τη Ν.Δ. και ο Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος».

Ο Θεοδωρικάκος άλλοτε εμφανίζεται σαν οργισμένος που διαψεύδει, άλλοτε δηλώνει άγνοια και ότι θα κάνει έρευνες «για να έρθουν όλα στο φως». Το σίγουρο είναι πως λύσεις δεν δίνει και απασχολεί με αρνητικό πρόσημο την καθημερινότητα των πολιτών.

δημοκρατία 31/1/23

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom