Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Το Νοσοκομείο Κιλκίς έπαθε... Γιαννιτσά και Ρέθυμνο

Παραιτούνται γιατροί και η διοίκηση στρέφεται κατά συνδικαλιστών

Η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κιλκίς μένει με μόλις δύο γιατρούς, η ΜΕΘ δεν λειτουργεί αφού λείπει προσωπικό, ενώ μεγάλες δυσκολίες υπάρχουν και στα ΤΕΠ όπου οι τρεις κενές οργανικές θέσεις δεν έχουν προκηρυχθεί τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

Χωρίς τέλος είναι, δυστυχώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά νοσοκομεία καθώς, μετά τη Δυτική Μακεδονία και τα Γιαννιτσά, ήρθε η ώρα του Νοσοκομείου Κιλκίς, του οποίου η Παθολογική Κλινική μένει και αυτή με μόλις δύο γιατρούς, η ΜΕΘ δεν λειτουργεί αφού, παρά τις υποσχέσεις, λείπει προσωπικό, ενώ μεγάλες δυσκολίες υπάρχουν και στα ΤΕΠ όπου οι τρεις κενές οργανικές θέσεις δεν έχουν προκηρυχθεί τα τελευταία τριάμισι χρόνια. 

Ενώπιον αυτής της κατάστασης η διοίκηση του νοσοκομείου στρέφεται… κατά συνδικαλιστών που ανέδειξαν προβλήματα την περίοδο του κορονοϊού.

Η κατάσταση στην Παθολογική Κλινική επιδεινώθηκε «ξαφνικά» καθώς παραιτήθηκε 34χρονος γιατρός, ο οποίος είχε ενταχθεί στο ΕΣΥ μόλις… πριν από έναν χρόνο αλλά δεν άντεξε την κατάσταση. 

Δεν την άντεξε ούτε η διευθύντρια της κλινικής, η οποία επίσης παραιτήθηκε προ ημερών και μετρά περίπου ένα δεκαπενθήμερο μέχρι την αποχώρηση.

«Βιώνουμε κατάσταση ανάλογη με αυτή των Γιαννιτσών», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Πέτρος Παππάς, διευθυντής των ΤΕΠ και μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου. 

«Και όπως αντιλαμβάνεστε, μία κλινική δεν μπορεί να λειτουργήσει με δύο γιατρούς, αν και μιλάμε ουσιαστικά για δύο κλινικές, την Παθολογική και την πτέρυγα covid, η πρώτη έχει μέσο όρο 35 ασθενείς και άλλους 15 η covid. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. 

Φανταστείτε εφημερία ενός γιατρού που έχει ευθύνη σε 50 ή 60 ασθενείς. Επιπλέον, μέχρι τώρα λειτουργούσε ένα τακτικό παθολογικό ιατρείο, αλλά εδώ που φτάσαμε, από την προηγούμενη εβδομάδα δεν λειτουργεί καθόλου…».

Χωρίς ΜΕΘ

Η πολυδιακηρυγμένη από την κυβέρνηση ΜΕΘ δεν λειτούργησε ποτέ. Περιγράφει ο κ. Παππάς: «Ηρθε τον περασμένο Σεπτέμβριο κλιμάκιο υπό τον κ. Γεραπετρίτη, ήταν και ο κ. Πάτσης τότε. Στάλθηκαν 6 νοσηλεύτριες/τές στο ΑΧΕΠΑ για εκπαίδευση, προκηρύχθηκαν τρεις θέσεις –λάθος ο σχεδιασμός, αλλά το προσπερνάμε–, δύο αναισθησιολόγοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον, από τους οποίους η μία μετακινείται μόνιμα στο Ιπποκράτειο για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες και ο ένας που έμεινε μετακινήθηκε στην Αναισθησιολογική Κλινική. Κι έτσι η ΜΕΘ δεν ξεκίνησε ποτέ να λειτουργεί και δεδομένων των συνθηκών δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Αλλά και στα ΤΕΠ ο κ. Παππάς είναι ο μόνος ειδικός γιατρός, με δύο γενικούς που κάνουν εφημερίες και γιατρούς του νοσοκομείου από άλλα τμήματα ή γιατρούς δανεικούς και μετακινούμενους από τα ιατρεία της Γουμένισσας ή του Πολυκάστρου, οπότε αποδυναμώνονται τα περιφερειακά. 

«Περιμένουμε και από τον κόσμο του Κιλκίς, όπως συμβαίνει αλλού, να διεκδικήσει μαζί μας το αυτονόητο», σχολιάζει ο κ. Παππάς. Ας σημειωθεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν παράλληλα με το «παράδοξο» πολίτες του νομού Θεσσαλονίκης –από τον Λαγκαδά και τη Λητή– να προτιμούν το Νοσοκομείο Κιλκίς αντί της Θεσσαλονίκης γιατί εξυπηρετούνται σχετικά νωρίτερα από τα πεντάωρα ή εφτάωρα αναμονής στο κοντινότερο μεγάλο νοσοκομείο.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων καταγγέλλει επιπλέον την πειθαρχική και συνδικαλιστική δίωξη από τον διοικητή του Νοσοκομείου Κιλκίς σε βάρος του γραμματέα του σωματείου «για παραπτώματα που κατά την κρίση του υπέπεσε κατά το χρονικό διάστημα από 01/05/2020 έως και 30/07/2021»(!) και παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 4ης Υ.ΠΕ. 

Το παράπτωμα του Αχιλλέα Καλεμκερίδη είναι πως διαμαρτυρήθηκε ότι τα παράθυρα σε κλινική δεν είχαν σήτες για τα έντομα και υπήρχε έλλειψη σεντονιών...

Απόστολος Λυκεσάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom