Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Χιονίζει στα βόρεια προάστια - Ποιες περιοχές «χτυπά» η «Barbara» - live η πορεία της (φωτο & βίντεο)


Ξεκίνησε την επέλασή της στην Αττική η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», αφού ήδη στα βόρεια προάστια έχουν ξεκινήσει να πέφτουν τα πρώτα χιόνια, όπως είχαν προειδοποιήσει τις τελευταίες ημέρες με τις προγνώσεις τους οι μετεωρολόγοι.

Συγκεκριμένα πυκνό χιόνι πέφτει σε ΕκάληΡοδόπολη, Διόνυσο, Δροσιά, Άγιο Στέφανο, Μελίσσια, Άνοιξη και Σταμάτα, Πάρνηθα, Βίλια και Ιπποκράτειο Πολιτεία, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».
xionia_ekali__1_
Εκάλη
xionia_ekali__2_
Εκάλη
drosia_xionia__2_
Δροσιά
drosia_xionia__3_
drosia_xionia__1_

«Οι κεντρικοί δρόμοι είναι ανοιχτοί και τα μηχανήματα στην Πεντέλη απο χτες το βράδυ ρίχνουν αλάτι στους δρόμους  ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα . Αυτή την ώρα η χιονόπτωση είναι πυκνή στη Παλαιά Πεντέλη, Νέα Πεντέλη και στο Πανόραμα Μελισσίων και για αυτό το λόγο κάνουμε έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο με τα συνεργεία του Δήμου να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους», λέει στο protothema.gr η δήμαρχος Πεντέλης κυρία Δήμητρα Κεχαγιά.

amoiksi1
Άνοιξη
amoiksi2_-_Αντιγραφη
Άνοιξη

Μάλιστα, στον Άγιο Στέφανο, τα περιπολικα σταματούν τους οδηγούς αυτοκινήτων για να βάλουν αλυσίδες ώστε να βγουν στην Αθηνών-Λαμίας.

Προβλήματα, ωστόσο, καταγράφονται στην Ιπποκράτειος Πολιτείας, καθώς πολλά σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα από νωρίς το πρωί της Κυριακής.

agios_stefanos_xionia__4_
Τα περιπολικά σταματούν τους οδηγούς αυτοκινήτων στον Αγ. Στέφανο για να βάλουν αλυσίδες
agios_stefanos_xionia__3_
agios_stefanos_xionia__2_
agios_stefanos_xionia__1_
Άγιος Στέφανος
πεντελη
Πλατεία παλαιάς Πεντέλης
Σε παράδρομο στο Καπανδρίτι, όχημα χωρίς αλυσίδες έμεινε και το πήρε γερανός.

kapadriti23
Καπανδρίτι
Η κακοκαιρία Μπάρμπαρα σφυροκοπά τη χώρα από χθες το βράδυ, ενώ το χιόνι στο καταφύγιο Μπάφι στην Πάρνηθα ξεπερνά τους 20 πόντους. Ισχυρή χιονόπτωση σημειώνεται αυτή την ώρα και στις Αφίδνες.

Βίντεο από το καταφύγιο Μπάφι:


Τα πρώτα χρόνια άρχσαν να πέφτουν και σε Δροσιά και Διόνυσο.

Όπως φαίνεται και σε βίντεο κατοίκων των βορείων προαστίων, η χιονόπτωηση είναι αρκετά πυκνή, την ώρα που οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές.


Αναλυτική πρόγνωση

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σήμερα αναμένεται επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον ισχυρό παγετό και τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις στην ανατολική Ελλάδα.

Αισθητή θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας 8 με 10 βαθμών Κελσίου από το βορρά προς το νότο, ενώ θα έχουμε και παγετό κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες. Στα κεντρικά και τα βόρεια ο παγετός θα είναι ολικός και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε όσους μετακινηθούν. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα φθάσεις τους 4 με 5 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 6 με 8 βαθμούς, στα νησιά τους 10 με 12 βαθμους Κελσίου. Όσον αφορά τους ανέμους η έντασή τους θα είναι 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη ενώ η διεύθυνσή τους θα είναι βόρειοι.

Σύμφωνα με την μετεωρολόγο Χρίστινα Ρήγου «η πρόκειται για μια επιλεκτική κακοκαιρία καθώς στα δυτικά και βόρεια ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγη συννεφιά αλλά παγετό νωρίς το πρωί. Το επίκεντρο της κακοκαιρίας θα είναι ανατολικά και νότια». Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr χρησιμοποιώντας περιβαλλοντικούς δορυφόρους παρακολουθεί την εξέλιξη της κακοκαιρίας και από την Παρασκευή μέχρι και χθες το μεσημέρι, τα νέφη της κακοκαιρίας μέσα σε διάστημα 34 ωρών κάλυψαν απόσταση σχεδόν 2500 χιλιομέτρων κινούμενα από τη Βόρεια θάλασσα έως τα νότια τμήματα της χώρας.

Δείτε live την εξέλιξη του καιρού από το windy.com

Όπως λένε οι ειδικοί, πρόκειται για μια κακοκαιρία η οποία θα έχει διάρκεια αλλά όχι τόσο μεγάλη ένταση όπως πριν από ένα χρόνο. Μάλιστα ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε ότι: «Μέχρι και την Τετάρτη, Πέμπτη κατά διαστήματα θα διατηρηθούν αυτές οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Άρα μιλάμε για έναν χιονιά ο οποίος κατά διαστήματα θα επηρεάζει τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα αλλά και τις περιοχές του Αιγαίου ο οποίος όμως θα είναι πολύ μεγάλος σε διάρκεια σε σχέση με πέρυσι που ήταν μικρότερος σε διάρκεια αλλά μεγαλύτερος σε ένταση.

Άρα περιμένουμε το πρώτο μπάσιμο της κακοκαιρίας το οποίο θα γίνει σήμερα με τις χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά ημιορεινά της Αττικής και πολύ γρήγορα στα βόρεια προάστια και προς το βράδυ ξημέρωμα Δευτέρας και σε πιο κεντρικές περιοχές του νομού και αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί για τις επόμενες ημέρες με πιο εξασθενημένες χιονοπτώσεις από Δευτέρα βράδυ, Τρίτη μέχρι και Τετάρτη για τις περισσότερες περιοχές του νομού Αττικής».

Όπως είπε ο κ. Καλλιάνος οι περιοχές που θα επηρεαστούν από χιονοπτώσεις όλες αυτές τις μέρες, δηλαδή από σήμερα έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, είναι τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας κυρίως προς το Πήλιο, τις Σποράδες, της βορειοανατολικής νησιωτικής Ελλάδας, η Εύβοια, η ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένου και της Αττικής, η ανατολική Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και ίσως κάποιες ορεινές – ημιπεδινές περιοχές των Δωδεκανήσων.



Συνοπτικός χάρτης πρόγνωσης επόμενου τριώρου:
xartis_1

Σύμφωνα με το meteo.gr για σήμερα αναμένονται βροχές στα νότια και τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες έως και σε πεδινά τμήματα στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Βόρειο Αιγαίο. Καταιγίδες συνοδεία χαλαζοπτώσεων κυρίως στα νότια θαλάσσια τμήματα. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Ισχυρός παγετός στα βόρεια. Άνεμοι έως 8-9 μποφόρ στα πελάγη. Πιο αναλυτικά, για σήμερα αναμένονται αρχικά βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Αιγαίο με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Tοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλώνονται σε τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ τοπικές βροχές αναμένονται στα πεδινά και χιονοπτώσεις έως και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Ανατολικής Στερεάς και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου. Πριν τις μεσημβρινές ώρες και με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά πρός νότο, τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν και αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις και τοπικές χιονοκαταιγίδες έως και σε πεδινά τμήματα στο Βόρειο Αιγαίο, στα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής, στη Νοτιοανατολική Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

Μετά τις μεσημβρινές ώρες, χιονοπτώσεις αναμένονται έως και σε πεδινά τμήματα της Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου. Βροχές και τοπικές καταιγίδες, πιθανώς συνοδεία χαλαζοπτώσεων, αναμένονται στην Κρήτη ενώ πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά σε ορεινά και σταδιακά και σε ημιορεινά τμήματα του νησιού. Τις απογευματινές/πρώτες βραδινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στις Κυκλάδες. Τις βραδινές ώρες αναμένεται ένταση και γενίκευση των χιονοπτώσεων στη Θράκη και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -13 έως 0 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -11 έως 5, στην Ήπειρο από -12 έως 8 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -12 έως 5, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -11 έως 10, στα Επτάνησα από 2 έως 8 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από -2 έως 5 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη από -1 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 8-9 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές χιονοπτώσεις στα βόρεια/βορειοανατολικά του νομού. Γρήγορα και πριν τις μεσημβρινές ώρες αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις και πιθανώς χιονοκαταιγίδες έως και σε πεδινά τμήματα του νομού. Τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν αλλά θα διατηρηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά έως 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 4-5 βαθμούς, αλλά στα βόρεια, δυτικά και ανατολικά θα είναι τοπικά έως 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς, με περαιτέρω πτώση από τις βραδινές ώρες.

Σε επιφυλακή οι αρχές για τον χιονιά - Όλα τα μέτρα που ισχύουν στην Αττική

Παράλληλα σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται από αργά τη νύχτα οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των Δήμων για το επερχόμενο πέρασμα της κακοκαιρίας "Μπάρμπαρα" από τη χώρα μας. Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, στους κατοίκους της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας και των Σποράδων εστάλη μήνυμα μέσω του 112 προειδοποιώντας τους για επικίνδυνες χιονοπτώσεις από σήμερα το πρωί. Μήνυμα του 112 έλαβαν και οι κάτοικοι αρκετών περιοχών της Βορειοανατολικής Αττικής, όπως του Κρυονερίου και του Ωρωπού, ενώ αργότερα το μήνυμα εστάλη σε όλη την Αττική για επικίνδυνες χιονοπτώσεις από το μεσημέρι της Κυριακής.

Σε θέση "μάχης" βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού οι οποίες θα κινηθούν συντονισμένα σε σταθμούς βάσης, όπως ανακοινώθηκε κατά την έκτακτη ενημέρωση από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Στην Αττική, έχουν δημιουργηθεί 10 σταθμοί βάσης σε κομβικά σημεία, κυρίως στα Βόρεια και Βορειοανατολικά του νομού, στους οποίους θα γίνει διασπορά οχημάτων και πεζοπόρων τμημάτων της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και του ΕΚΑΒ.

Με απόφαση του Διευθυντή της Τροχαίας Αττικής από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου όλα τα οχήματα που κινούνται στο νόμο Αττικής θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθιτικές αλυσίδες ή άλλα αντιολισθιτικά μέσα ειδάλλως θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 80 ευρώ.

Από χθες, περιπολικά της Τροχαίας ενημερώνουν τους οδηγούς στους δρόμους για το έκτακτο μέτρο ενώ από σήμερα θα υπάρχουν μπλόκα σε διάφορα σημεία όπου θα γίνονται ελέγχοι για τις αλυσίδες.

Παράλληλα, με απόφαση της Τροχαίας Αττικής από το απόγευμα του Σαββάτου απαγορεύεται η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, από τη γέφυρα Καλυφτάκη μέχρι τα όρια του νομού, στην Αττική Οδό, στον περιφερειακό του Υμηττού, στην Περιφερειακή του Αιγάλεω καθώς και στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνα-Θηβών μέχρι τα όρια του νομού Αττικής.

Επίσης, από τις 6 το πρωί σήμερα απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων, ανεξάρτητα από τη χρήση αντιολισθιτικών μέσων, στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω.

Την ίδια ώρα, σε ετοιμότητα βρίσκονται από νωρίς το πρωί τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι αλατιέρες τόσο στον Κηφισό όσο και στην πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης προκειμένου να καθαρίσουν τους δρόμους εφόσον υπάρξει έντονη χιονόπτωση. Η Τροχαία και η Περιφέρεια Αττικής μέσω μηνυμάτων στα matrix που βρίσκονται σε κεντρικές, οδικές αρτηρίες, συστήνουν σε όσους οδηγούς κινηθούν στους δρόμους να φέρουν αντιολισθιτικές αλυσίδες και να έχουν γεμίσει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους.

https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom