Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Ελληνας υπουργός – Θεοχάρης – γελοιοποιείται στο BBC


«Με τους πιο αργούς ρυθμούς της Ευρώπης εμβολιάζετε τους πολίτες. Όλοι στον κόσμο θα το δουν και θα αναρωτηθούν» – «Βάζετε την οικονομία μπροστά από τη δημόσια υγεία;» – «Η Ελλάδα δεν είναι ούτε στην πράσινη λίστα της Βρετανίας»

Το αφήγημα της κυβέρνησης για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και το περιβόητο «άνοιγμα του τουρισμού» κατέρριψε το BBC, με τον δημοσιογράφο Stephen Sackur να γελοιοποιεί τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.

Σε συνέντευξη του υπουργού στην εκπομπή «HardTalk», ο δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου διερωτήθηκε αν είναι πολύ νωρίς για να επιστρέψουν οι τουρίστες στην Ελλάδα, ενώ σχολίασε και  τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους γίνονται οι εμβολιασμοί, προκαλώντας αμηχανία στον Χάρη Θεοχάρη.

«Με τους πιο αργούς ρυθμούς της Ευρώπης εμβολιάζετε τους πολίτες. Όλοι στον κόσμο θα το δουν και θα αναρωτηθούν», ανέφερε ο δημοσιογράφος, με τον κ. Θεοχάρη να αντιτείνει αστείες δικαιολογίες. 

«Είστε στις 5 χειρότερες χώρες», υπογράμμισε στον υπουργό ο δημοσιογράφος, με τον Χάρη Θεοχάρη να το αρνείται. Ακολούθως όμως παραδέχτηκε εμμέσως τους αργούς ρυθμούς λέγοντας πως το σύστημα είναι περίπλοκο και πως δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί αν δεν υπάρχουν εμβόλια, καθώς διαφυλάττουν τη δεύτερη δόση.

Ο δημοσιογράφος υπενθύμισε επίσης το άνοιγμα του τουρισμού το 2020 και το υψηλό δεύτερο κύμα κορονοϊού που αντιμετώπισε η Ελλάδα. «Ο ελληνικός λαός –σύμφωνα με τις έρευνες- συνδέει την έξαρση με την απόφαση να ανοίξουν τα σύνορα για τους τουρίστες. Δε φοβάστε μήπως γίνει το ίδιο;», αναρωτήθηκε συγκεκριμένα ο Sackur. Από την πλευρά του ο Χάρης Θεοχάρης αρνήθηκε πως ο τουρισμός είχε κάποια σχέση, εμμένοντας στο περυσινό αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Δώσατε υπερβολικά πολλές υποσχέσεις χωρίς να τις τηρήσετε» συνέχισε ο Στίβεν Σακούρ και αναφέρθηκε στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για εμβολιασμούς έως το τέλος του Απριλίου. «Βρισκόμαστε στον Μάϊο και ούτε καν ο σχεδιασμός πλησιάζει τους στόχους» σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Ο ίδιος μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το νησί της Καλύμνου μπήκε σε ένα ακόμα «σκληρό» lockdown. «Διαβάζουμε όλοι τις εφημερίδες, υπουργέ. Ο κόσμος τα διαβάζει και θα νομίζει πως η Ελλάδα δεν είναι καλή ιδέα για ταξίδι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και πάλι όμως ο Χάρης Θεοχάρης ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση δε φοβάται να πάρει δύσκολες αποφάσεις. «Αυτό δείχνει πως είμαστε έτοιμοι να πάρουμε κάθε τοπικό μέτρο χωρίς να κρύψουμε κάτι».

Ο Stephen Sackur παρατήρησε δε ότι η 14η Μαΐου ίσως είναι μια ατυχής ημερομηνία αφού και οι ΗΠΑ τοποθέτησαν την Ελλάδα στο επίπεδο 4 που σημαίνει «μην ταξιδέυετε».

Ο δημοσιογράφος τονίζει παράλληλα επίσης πως η Ελλάδα δεν είναι ούτε στην πράσινη λίστα της Βρετανίας. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν ήταν λάθος η απόφαση της Βρετανίας ο Χάρης Θεοχάρης πρότεινε για το Λονδίνο ένα διαχωρισμό των περιοχών της Ελλάδας, προτείνοντας τα νησιά που είναι σε καλύτερη κατάσταση να μπουν στην πράσινη λίστα.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως με την καραντίνα που επιβάλλεται στους τουρίστες από την Βρετανία που θα ήθελαν να επισκεφθούν την Ελλάδα, δεν είναι ρεαλιστικό να έρθουν και ισχυρίστηκε ότι γι’ αυτό το λόγο βρίσκεται στο Λονδίνο μήπως αναθεωρήσουν στη Βρετανία την απόφασή τους.

«Βάζετε την οικονομία μπροστά από τη δημόσια υγεία;», ρώτησε τότε χωρίς περιστροφές ο δημοσιογράφος:

«Όχι» διατείνεται αρχικά ο Χάρης Θεοχάρης μα στη συνέχεια σημειώνει ότι η κυβέρνηση βρίσκει μια ισορροπία μεταξύ της οικονομίας και της δημόσιας υγείας.

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος επισήμανε πως δεν μπορεί να υπάρχει ισορροπία όταν η οικονομία εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό.


Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να την ακούσετε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom