Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Στη Θράκη ο Τσαβούσογλου συνοδεία δεκάδων τουρκικών ΜΜΕ - «Ανεπιθύμητος» από τους Πομάκους


Ποιους θα συναντήσει - Το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει - Το απόγευμα στην Αθήνα - Ερωτηματικό αν θα ανεβάσει του τόνους πριν τις επίσημες συναντήσεις του.

Σε επικοινωνιακή φιέστα, με αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριο στην Τουρκία, φιλοδοξεί να καταστήσει τη σημερινή επίσκεψη – αστραπή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη, η κυβέρνηση Ερντογάν.

Για το λόγο αυτό, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία τουρκικών ΜΜΕ, που θα προβάλλουν στην Τουρκία το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τους «ομογενείς», όπως αποκαλούν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Αυτό, προκειμένου να ενισχυθεί η δημοτικότητα του προέδρου Ερντογάν που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται κυριολεκτικά στα δημοσκοπικά τάρταρα, όπως και η αξία της τουρκικής λίρας.

Το κυβερνητικό αεροσκάφος, που θα μεταφέρει τον Τσαβούσογλου και τη συνοδεία του, θα προσγειωθεί στις 11:00 το πρωί της Κυριακής, στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, οπότε και θα ξεκινήσει η «ιδιωτική» επίσκεψη στη Θράκη, που όμως θα παρακολουθείται στενά από τις ελληνικές Αρχές.

Αναφορές σε «ομογενείς» και «τουρκική» μειονότητα

Θεωρείται δεδομένο πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα αναφέρεται συνεχώς κατά την παραμονή του στην περιοχή, σε «ομογενείς» και «τουρκική» μειονότητα», με την ελληνική πλευρά να έχει κάνει γνωστό πως θα απαντάται άμεσα κάθε φραστική πρόκληση. Το ερώτημα που απασχολεί την Αθήνα είναι, εάν με το «καλημέρα» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επιχειρείσει να εκτροχιάσει το ταξίδι του στην Ελλάδα, λίγες ώρες πριν από τις επαφές του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα κινηθεί προς την Κομοτηνή, για συναντήσεις στο τουρκικό προξενείο της πόλης με τον πρόξενο Μουράτ Ομέρογλου, τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερήφ και Αχμέτ Μέτε αντίστοιχα, την πρόεδρο του μειονοτικού «Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» (DEB) Τσιγδέμ Ασάφογλου και άλλα τουρκόφρονα στελέχη της μειονότητας. Θεωρείται πιθανό πως στις συναντήσεις αυτές θα λάβει μέρος και ο Λεβέντ Σαδίκ,  γιος του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για την Τουρκία στην περιοχή.

Στα θέματα που θα του θέσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκόφρονες της μειονότητας, είναι και αυτό της καθυστέρησης πληρωμών όσων βιοπορίζονται από μυστικά κονδύλια του τουρκικού υπ. Εξωτερικών, για να δηλώνουν δηλαδή «καταπιεσμένοι» από τις ελληνικές Αρχές.

Τι θα ζητήσει ο Τσαβούσογλου

Η Τουρκία συνεχίζει να θέτει επιτακτικά θέμα αναγνώρισης της μειονότητας με εθνικούς όρους και όχι θρησκευτικούς, όπως ισχύει με τη Συμφωνία της Λωζάνης. Για αυτό και από το 2017, όταν ο πρόεδρος Ερντογάν το είχε θέσει ευθέως προς την ελληνική πλευρά κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, αποτελεί βασική επιδίωξη της τουρκικής διπλωματίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα ζητήσει από την Ελλάδα την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αυτοαποκαλούμενη και παράνομη «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης, ζητώντας ελεύθερη χρήση των όρων «Τούρκος», «Τουρκικό/ή» από μειονοτικούς φορείς.

Κατά τις επαφές με τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, θα επαναληφθεί το πάγιο τουρκικό αίτημα για απευθείας εκλογή των θρησκευτικών λειτουργών από τη μειονότητα, σύμφωνα με τις υποδείξεις του τουρκικού υπ. Εξωτερικών.

Παράλληλα με την επίσκεψη στο μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο της Κομοτηνής, ο Τσαβούσογλου θ’ απαιτήσει καλύτερες συνθήκες για τη μειονοτική εκπαίδευση, την εκλογή από τη μειονότητα Σχολικών Εφορειών, ενώ δεν θα λείψουν και οι αιχμές κατά των ελληνικών Αρχών για το «λουκέτο» σε μικρές σχολικές μονάδες μειονοτικών χωριών, λόγω έλλειψης μαθητών. Παράλληλα θα επιδιώξει να σταλεί μήνυμα στους Μουσουλμάνους της Θράκης, για φοίτηση των παιδιών τους σε μειονοτικά σχολεία και όχι σε δημόσια, όπως συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια.

Το μεσημέρι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναμένεται θα παραθέσει στο χωριό Θάμνα γεύμα σε μέλη της μειονότητας. Προσκλήσεις έλαβαν στελέχη της μειονότητας, ενώ ενδιαφέρον έχει ποιοι από τους μειονοτικούς βουλευτές, δημάρχους και αιρετούς Περιφερειακούς Συμβούλους παραβρεθούν. Η επίσκεψη θα κλείσει με προσκύνημα στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, τον οποίον η Άγκυρα έχει αναγάγει σε «ήρωα» της μειονότητας.

Μήνυμα και στις ΗΠΑ

Η επίσκεψή Τσαβούσογλου στη Θράκη, έχει αποδέκτη και τις ΗΠΑ. Το τελευταίο διάστημα η έντονη παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και Αμερικανών αξιωματούχων στην περιοχή, που έχει αναβαθμίζεται στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον, γεωπολιτικά, προκαλεί «πονοκέφαλο» στην Άγκυρα, ειδικά μπροστά στο ενδεχόμενο μόνιμης παρουσίας με τη λειτουργία στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη.

Αν παρακολουθήσει κανείς τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τύπου στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, θα παρατηρήσει πως κάθε παρουσία Αμερικανού αξιωματούχου στον Έβρο ή κοινές ελληνοαμερικανικές ασκήσεις στην περιοχή, αν και πρόκειται για συμμαχικές χώρες, γίνονται πρωτοσέλιδα με πηχυαίους τίτλους, φθάνοντας στο σημείο να υποστηρίξουν πως στρέφονται κατά της … μειονότητας.

Δεν θα επισκεφθεί τα Πομακοχώρια

Τα σχέδια σκληρο-πυρηνικών κύκλων της μειονότητας, να επισκεφθεί ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, και ειδικά το χωριό Πάχνη, που βρέθηκε στην επικαιρότητα λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν καρποφόρησαν κυρίως λόγω των αντιδράσεων Συλλόγων Πομάκων που κήρυξαν ουσιαστικά τον Τσαβούσογλου «persona non grata» στην περιοχή.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης και πως οι ελληνικές Αρχές ξεκαθάρισαν πως μια τέτοια επίσκεψη, ακόμη και εάν πρόκειται για ιδιωτικού χαρακτήρα, θεωρείται προκλητική.

Στυλιανίδης: «Ας έρθουν για να πάρουν μαθήματα Δημοκρατίας».

Την επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θρακη, σχολίασε στο ΘΕΜΑ ο βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ., και πρώην υπουργός, κ.Ευριπίδης Στυλιανίδης, τονίζοντας πως η περιοχή αποτελεί «σχολίο» για τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

« Η Θράκη είναι μια ανοιχτή και φιλόξενη κοινωνία ακόμη και για τους πιο προκατειλημμένους επισκέπτες. Είναι ένα σχολείο το οποίο μπορεί να έρθει και να διδαχτεί κάποιος, 1ον Τι θα πει να σέβεσαι στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο εφαρμόζοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης που προσδιορίζει τη μειονότητα ως θρησκευτική και την χαρακτηρίζει ως μουσουλμανική. 

2ον τι θα πει να σέβεσαι το δικαίωμα του ατομικού αυτοπροσδιορισμού και να προστατεύεις την ιδιαίτερη ταυτότητα Πομακων,Ρομά κ,α, δηλαδή τις μειονότητες εντός της μειονότητας, από απόπειρες ομογενειοποίησης και τουρκοποίησής τους και τέλος τι θα πει να θεμελιώνουμε όλοι μαζί, χριστιανοί και μουσουλμάνοι μια ανοιχτή κοινωνία πρότυπο, για τη συνάντηση θρησκειών και πολιτισμών και τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ας έρθουν για να πάρουν μαθήματα Δημοκρατίας» δήλωσε.

Παναγιώτης Σαββίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom