Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα: Έπεσαν γέφυρες, εγκλωβίστηκαν άνθρωποι και πλημμύρισαν σπίτια (βίντεo)


Τις πληγές της μετρά σήμερα Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, η Βόρεια Ελλάδα η οποία δέχθηκε το σφοδρό χτύπημα του καιρού χθες, όταν και ξεκίνησαν τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα, όπως τα χαρακτηρίζουν οι δήμαρχοι των πληγεισών περιοχών στο newsit.gr.

Για μια εικόνα καταστροφική και για μια βροχόπτωση που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, κάνει λόγο ο δήμαρχος του Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος. Όπως περιγράφει ο ίδιος στο newsit: «Από χθες το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ η κακοκαιρία ήταν αδιάκοπη και ισχυρή. Αν δεν υπήρχε η εμπειρία όλων των κλιμακίων που επιχειρούσαν στα σημεία θα είχαμε θρηνήσει θύματα. 

Η καταστροφή είναι πρωτοφανής. Οι ποσότητες του νερού ήταν τόσο μεγάλες που όπως λένε και οι γηραιότεροι κάτοικοι εδώ, έχουν πάνω από 50 χρόνια να δουν τέτοιο μεγάλο και απότομο όγκο νερού να παρασέρνει τα πάντα στο
πέρασμά του.

To οδικό δίκτυο δίνει εικόνα βομβαρδισμού. Έχουμε καταστροφές σε βασικές υποδομές όπως το οδόστρωμα. Ακόμα, έχουν πέσει γέφυρες- μέχρι στιγμής έχουμε δει ήδη δύο κατεστραμμένες. Σε πολλά σπίτια, έχει μπει νερό. Τα αντλιοστάσια ύδρευσης έχουν επίσης υποστεί ζημιές.

Οι επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της εικόνας είναι αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη. Επίσης, 4 αλλοδαποί εργάτες χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν από ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στο οποίο ξεκουράζονταν την ώρα της σφοδρής βροχόπτωσης, σε ένα διάλειμμα από την εργασία τους. Άλλοι δύο συμπολίτες μας που χρειάζονταν επείγουσα μεταφορά για αιμοκάθαρση έπρεπε να μεταφερθούν με το ΕΚΑΒ σε μια δύσκολη ορεινή διαδρομή 160 χιλιομέτρων».

Σύμφωνα με τον κ.Καλακίκο, μεγάλο βάρος έχει πέσει αυτή τη στιγμή, εκτός από τις εργασίες αποκατάστασης, και στο που θα φιλοξενηθούν οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια πλημμύρισαν και έχουν ζημιές. Χθες, κατέφυγαν στα
σπίτια των συγγενών τους αλλά ο δήμος εργάζεται αυτή τη στιγμή στο να βρεθεί μια καλύτερη προσωρινή λύση μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές στις δικές τους οικίες. Την ίδια στιγμή, επτά οικισμοί της περιοχής δεν έχουν ούτε ηλεκτρικό ρεύμα αλλά ούτε και νερό.

«Θα μας πάρει εβδομάδες να αποκαταστήσουμε την ύδρευση» 

«Σήμερα είναι για εμάς ημέρα αποκατάστασης και καταγραφής των προβλημάτων» μας λέει με τη σειρά του και ο δήμαρχος του Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και συνεχίζει, περιγράφοντας την κατάσταση που επικράτησε χθες στην περιοχή του. « Είχαμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Κι ο λόγος που είχαμε τόσο έντονα πλημμυρικά φαινόμενα ήταν οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Η καταστροφή στην ύδρευση είναι τεράστια, όλες οι κοινότητες του δήμου αυτή τη στιγμή δεν έχουν νερό. Η πρόσβασή μας στη δεξαμενή ύδρευσης έχει διακοπεί. Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με δευτερεύοντα δίκτυα. Αυτή είναι και η πιο απαισιόδοξη είδηση από όλες, ότι θα μας πάρει δηλαδή εβδομάδες για να αποκατασταθεί η βλάβη στην ύδρευση. Έχουμε ήδη απευθύνει έκκληση στους δημότες να είναι φειδωλοί με τη χρήση του νερού και να προσπαθούν να χρησιμοποιούν και το εμφιαλωμένο.

Καταστροφές σε βασικές υποδομές και στο οδικό δίκτυο δεν υπάρχουν εκτεταμένες, το μεγάλο πρόβλημα είναι το πολύ νερό που έχει πλημμυρίσει την περιοχή».

Σύμφωνα πάντως με τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό που μίλησε στο Newsit, αυτή η τόσο έντονη, ακραία βροχόπτωση που σημειώθηκε στη βόρεια Ελλάδα είχε ακριβώς την ίδια σφοδρότητα και ένταση και στην γειτονική μας Βουλγαρία. 

Μάλιστα, ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο μεγάλος όγκος νερού που έπεσε στην γείτονα χώρα δεν μπορεί να συγκρατηθεί στις δικές της λεκάνες και πως τις επόμενες ώρες θα αρχίσουν αυτά τα νερά να κατεβαίνουν προς τις ήδη πληγείσες δικές μας περιοχές, με αποτέλεσμα να τις επιβαρύνουν περαιτέρω.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom