Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Χαμός από κόσμο, κλειστοί δρόμοι στο κέντρο - «Μυρίζει» ένταση, η Αύρα ανάμεσα στις κλούβες (φωτο & Βίντεο)


Χιλιάδες κόσμου στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα παρά την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100. Στον Άγνωστο οι διαδηλωτές, δείτε εικόνες από την… κοσμοπλημμύρα. Η αύρα για πρώτη φορά ανάμεσα στις κλούβες της αστυνομίας στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Ξαφνικά η Πανεπιστημίου γέμισε κόσμο, αφού οι φοιτητές… έπιασαν στον ύπνο την Αστυνομία και έκλεισαν το δρόμο για να αρχίσει το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Λίγο πριν από τις 13:00, στα Προπύλαια ήταν συγκεντρωμένος λίγος κόσμος. Περισσότερη ήταν η αστυνομία παρά οι φοιτητές. Μόνο που εκείνοι ήταν… κρυμμένοι.

Και λίγο πριν από τις 13:00, όταν και ήταν προγραμματισμένο το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, οι φοιτητές… «βγήκαν» από τους γύρω δρόμους, η Πανεπιστημίου γέμισε κόσμο, πολύ κόσμο, παρά την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100. Οι φοιτητές κάνουν πορεία στη Βουλή. 

Το πόσο πολύς είναι ο κόσμος στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο φαίνεται από τις εικόνες… 

Δείτε πως… ξεκίνησαν όλα


 

  

Κεντρικό σύνθημα του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου είναι «Όχι στο νομοσχέδιο του Κεραμέως, καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία- διαγραφές- πειθαρχικά». Επίσης, έχει αναρτηθεί μεγάλο πανό στην Πρυτανεία με τίτλο «Όχι στην πειθάρχηση, όχι στην καταστολή» από καθηγητές και εργαζομένους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν και στηρίζουν, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι- ομοσπονδίες- σωματεία, καθώς και εργατικά σωματεία.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ζητούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ενώ αντιδρούν στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε σειρά άλλων θεμάτων.

Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο γίνεται επίσης και γιατί η εκπαιδευτική κοινότητα ζητά, μεταξύ άλλων, να παρθούν επιπλέον μέτρα, ώστε τα σχολεία να είναι ανοικτά, να λειτουργούν δια ζώσης και να είναι υγειονομικά ασφαλή, να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση που αυξάνει το ωράριο των νηπιαγωγών, να καταργηθεί η εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων.

«Όλος ο προγραμματισμός της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ για τα μέτρα προστασίας στα σχολεία εξαντλήθηκε σε μια μάσκα, ένα “χορηγούμενο” παγουρίνο και οδηγίες για ανοικτά παράθυρα εν μέσω ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).

Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες που τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης λειτουργούν δια ζώσης έχουν κλείσει πάνω από 200 τμήματα ή/και σχολικές μονάδες, λόγω κρουσμάτων. «Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, αντί να ικανοποιήσουν τις δίκαιες διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, προχωρούν σε αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο», τονίζει η ΔΟΕ.

«Το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την αυθαιρεσία στη λήψη αποφάσεων, την αναλγησία και την απόστασή του από την εκπαιδευτική πραγματικότητα», αναφέρει, από την πλευρά της, η ΟΛΜΕ.

«Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών, προκειμένου να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία», σημειώνει η ΟΛΜΕ σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ 

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: