Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

27 Γενάρη: Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος - ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: «Δεν ξεχνάμε τα ολοκαυτώματα του ναζισμού»


Η 27 Γενάρη καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοέμβρη 2005. Η ημέρα αυτή επιλέχτηκε επειδή στις 27 Γενάρη του 1945 ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το Αουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης ανθρώπων που έφτιαξαν οι ναζί εθνικοσοσιαλιστές της Γερμανίας. Εμεινε στην Ιστορία σαν το σύμβολο της κτηνωδίας των Γερμανών φασιστών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) σε ανακοίνωσή της για τη Διεθνή Μέρα Μνήμης των Ολοκαυτωμάτων σημειώνει:

«Τα Ολοκαυτώματα μαζί με τα άλλα ειδεχθή εγκλήματα που συντελέστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης-εξόντωσης των αντιπάλων και των αιχμαλώτων πολέμου σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στις κατεχόμενες χώρες και λαούς από το γερμανικό ναζισμό θα αποτελούν αιώνιο στίγμα της βαρβαρότητας, μίσους και μισανθρωπισμού του φασισμού – ναζισμού.

Η ιστορική μνήμη έχει καταγράψει αυτά τα εγκλήματα στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας, δείγμα της αδίστακτης, χωρίς όρια εγκληματικής φύσης του κεφαλαίου κατά των λαών στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αλλωστε, τη δολοφονική μανία του ναζιστικού καθεστώτος και τα εγκλήματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης πλήρωσαν και οι Γερμανοί κομμουνιστές και αντιφασίστες που πάλευαν για να σταματήσουν το ναζισμό, για να καταργήσουν τις αιτίες που τον γεννούν και τον αναπαράγουν.

Η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες που έζησαν τη φρίκη της κατοχής των ναζί κατακτητών, πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος και καταστροφών. Τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, η Βιάννος, η Κάνδανος, οι Λυγκιάδες, το Κομμένο κ.ά. πόλεις και χωριά μαρτυρικά, τα οποία η ναζιστική εγκληματική δράση κατέστρεψε ολοκληρωτικά καίγοντάς τα και δολοφονώντας όλους τους κατοίκους ακόμη και μωρά παιδιά, είναι αδιάψευστος μάρτυρας αυτών των ναζιστικών εγκλημάτων». 

Εκατοντάδες χιλιάδες ήταν τα θύματα και τεράστιες — ανυπολόγιστες οι υλικές καταστροφές από τα εκατοντάδες ολοκαυτώματα των χωριών και πόλεων που εκτέλεσαν οι κατακτητές ναζί και προστίθενται στα άλλα ανείπωτα εγκλήματα των ναζί για την εξόντωση των κομμουνιστών και άλλων πατριωτών αγωνιστών, όλων των λαϊκών ανθρώπων που ήταν στην πρώτη γραμμή της πάλης, ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, οργανώνοντας τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Οπως βεβαίως και των Εβραίων που ζούσαν στην Ελλάδα, των Ρομά και άλλων μειονοτήτων».

Ολόκληρη η Ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: