Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία «Λέανδρος»: Χιόνι και κρύο στην Κεντρική Ελλάδα - Χιονίζει και στα ορεινά της Αττικής (φωτο & βίντεο)


Από τα ξημερώματα του Σαββάτου η κακοκαιρία «Λέανδρος» άρχισε να κατεβαίνει στην Κεντρική Ελλάδα - Χιόνια μέσα στη Θεσσαλονίκη, στην Ευρυτανία, την Δυτική Φθιώτιδα, τη Βόρεια Εύβοια αλλά και τη Φωκίδα - Χιονίζει και στα βόρεια της Αττικής - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Αθηνών - Λαμίας

Σε πλήρη εξέλιξη και με ιδιαίτερη ένταση βρίσκεται η κακοκαιρία «Λέανδρος», η οποία μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και τα ξημερώματα Σαββάτου κατέβηκε στην Κεντρική Ελλάδα, ενώ από νωρίς το πρωί έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Αττική, με βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες.

Συγκεκριμένα, οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Ευρυτανία, την Δυτική Φθιώτιδα, τη Βόρειο Εύβοια αλλά και τη Φωκίδα. Είναι ιδιαίτερα έντονες, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Στην Ευρυτανία το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 5 εκατοστά και ήδη τα μηχανήματα της Περιφέρειας ρίχνουν αλάτι και κρατούν ανοιχτό το δρόμο από Λαμία προς Καρπενήσι στις Ράχες Τυμφρηστού και από Καρπενήσι προς Αγρίνιο στο Μπαγασάκι.

Στα χωριά της Σπερχειάδας στη Δυτική Φθιώτιδα η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη και στα ορεινά χωριά όπως το Γαρδίκι και τα Πουγκάκια το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά.

Παρόμοιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν και στην περιοχή της Υπάτης χωρίς όμως να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.
LAMIA1
LAMIA2
Ήδη μετά τη 01:00 τα ξημερώματα άρχισε να χιονίζει περιφερειακά της πόλης της Λαμίας βάζοντας σε κόκκινο συναγερμό το δήμο της Λαμίας.

Δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα τόσο των Δήμων όσο και της Περιφέρειας βρίσκονται σε επιφυλακή και είναι έτοιμα να παρέμβουν σε κρίσιμα σημεία είτε ρίχνοντας αλάτι είτε απομακρύνοντας το χιόνι.

Στην Αττική, το Σάββατο ξεκίνησε με βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες (από 3 ως 7 βαθμούς), ενώ στα ορεινά έχει αρχίσει να πέφτει και χιόνι. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει επιβληθεί διακοπή κυκλοφορίας: στη Λεωφόρο Πάρνηθος και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος του τελεφερίκ με κατεύθυνση προς Πάρνηθα, για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων από το 4ο χιλιόμετρο της ΠΕΟ Αθηνών - Θηβών, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα. Η κίνηση των ΙΧ από το 4ο χιλιόμετρο της Αθηνών - Θηβών στο ρεύμα προς Θήβα γίνεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Επιπλέον, στο υψος της Νέας Κηφισιάς, η τροχαία σταματά τις νταλίκες που κινούνται προς Λαμία

Παράλληλα, ήδη τα εκχιονιστικά της Περιφέρειας Στερεάς έχουν ρίξει τόνους αλάτι στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού έτσι ώστε να κρατήσουν ανοιχτά τα κρίσιμα σημεία όπως επίσης και στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου και Λαμίας 'Αμφισσας. Επιπλέον, δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό σταθμευμένα σε κρίσιμα σημεία του δικτύου αναμένοντας την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

Χιόνια έπεσαν όμως στη διάρκεια της νύχτας και στη Βόρεια Ελλάδα. Οι νιφάδες του χιονιού που έπεφταν και στην πόλη της Λάρισας από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου έντυσαν στα λευκά τον κάμπο της Θεσσαλίας και την πόλη, ενώ το «έστρωσε» και στην Κοζάνη.
202101160515352648

Χιονίζει στη Θεσσαλονίκη

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί του Σαββάτου χιονόπτωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν το βράδυ της Πέμπτης σε περιοχές περιφερειακά της πόλης, ενώ τα ξημερώματα ξεκίνησε να χιονίζει και στο κέντρο της πόλης.


Ήδη αυτοκίνητα και παρτέρια έχουν αρχίσει να “ασπρίζουν”.

xioni-2-1-1024x683
xioni-3-1-1024x684
Χιονίζει στα Τρίκαλα Κορινθίας – Στους 15 πόντους το χιόνι

Απροσπέλαστος ο δρόμος από τα Μεσαία Τρίκαλα προς τα Άνω Τρίκαλα στην Ορεινή Κορινθία, και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας και δεν έχουν περάσει εκχιονιστικά.
katotrikalaplatia
Η πρόγνωση της ημέρας

Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με βροχές, χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στη Θεσσαλία.

Στους χάρτες που ακολουθούν από το meteo, παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή/χιόνι) που αναμένεται από τις πρώτες ώρες έως το μεσημέρι του Σαββάτου 16/1. Με πράσινες αποχρώσεις παρουσιάζεται το ύψος της βροχόπτωσης και με μωβ αποχρώσεις παρουσιάζεται η ένταση της χιονόπτωσης.
meteo_xioni

Σποραδικες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές οι οποίες θα είναι κατά τόπους πρόσκαιρα ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων στα βορειοδυτικά από το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί και πρόσκαιρα στα νότια πελάγη ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις βραδινές ώρες. Στη δυτική Μακεδονία ο παγετός θα είναι κατά τόπους ισχυρός και ολικός.

Στην Αττική, προβλέπονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και στα βόρεια σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα βόρειοι τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη  προβλέπονται  νεφώσεις με χιονοπτώσεις με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 5 και από αργά το απόγευμα βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία απαό μηδέν έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom