Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Πολικό ψύχος το Σάββατο σε όλη τη χώρα - Χιόνια στα χαμηλά της Αττικής, ακόμα και σε Ηλιούπολη, Ζωγράφου... (βίντεο)


Σφοδρές χιονοπτώσεις, τσουχτερό κρύο και την θερμοκρασία να πέφτε ακόμα και στους -13 βαθμούς κελσίου, έφερε ο Λέανδρος, με το κύμα κακοκαιρίας να γίνεται ακόμα πιο ισχυρό το σαββατοκύριακο σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Μέσα στο Σάββατο οι χιονοπτώσεις στην Δυτική Μακεδονία ασφαλώς και θα διατηρηθούν και θα συνεχιστούν έτσι πολύ πιο πυκνές σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες στη Φλώρινα, στην Κοζάνη, στα Γρεβενά, στην Πτολεμαΐδα, στην Καστοριά. 

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Καλλιάνος σε όλες αυτές τις περιοχές θα χιονίζει κατά περιόδους πυκνά και βέβαια θα έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε αυτά τα τμήματα της κεντρικής και βόρειας ορεινής ηπειρωτικής χώρας, με τον υδράργυρο τις επόμενες ημέρες να κατρακυλάει και κάτω από τους -13 με -14 βαθμούς Κελσίου, ειδικά μόλις θα ξαστερώσει.

Στους -6 βαθμούς κελσίου κατέβηκε ο υδράργυρος στη Βλάστη Κοζάνης, με κάτοικο της περιοχής να αψηφά το ψύχος και να καταγράφει «άσπρες» εικόνες.

Ένα πέπλο χιονιού κάλυψε την πόλη της Φλώρινας με τους δρόμους, τα αυτοκίνητα ακόμα και τα σπίτια να έχουν ντυθεί στα λευκά και τους κατοίκους να έχουν κλειστεί στα σπίτια τους απολαμβάνοντας το παραμυθένιο σκηνικό.

Τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες δεν σταμάτησαν στιγμή στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, με τους μικρούς μαθητές να βρίσκουν ανοιχτούς τους δρόμους το πρωί και να πηγαίνουν στο σχολείο ανεμπόδιστοι.

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου θέτει σοβαρή υποψηφιότητα, αυτή τη φορά ακόμα πιο σοβαρή, η περιοχή της Θεσσαλονίκης για χιονοπτώσεις ακόμα και μέσα στο κέντρο της πόλης κατά διαστήματα.

Χειμωνιάτικο τοπίο και στην Ημαθία, με την χιονοθύελλα να ντύνει στα λευκά το χωριό Σέλι και την θερμοκρασία να πέφτει στους -5 βαθμούς κελσίου.

Ταμπουρωμένοι στα σπίτια τους, με τα τζάκια να καίνε στο φουλ και την χιονοθύελλα να μαίνεται, στην ορεινή Σπηλιά Κισσάβου στη Λάρισα με τους κατοίκους να είναι προετοιμασμένοι για ακόμα περισσότερο χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν ακόμα και στους -6 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο θα παρουσιάσει πάλι μια σοβαρότατη επιδείνωση ο καιρός και πολύ πυκνές χιονοπτώσεις σχεδόν στις περισσότερες ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας και από το ύψος της κεντρικής Στερεάς και βορειότερα μέχρι και την Ανατολική Μακεδονία ίσως και την Θράκη, ακόμα και σε πεδινά τμήματα θα χιονίζει κατά περιόδους ακόμα και πυκνά. 

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου φαίνεται ότι θα έχουμε ένα σοβαρό κύμα κακοκαιρίας με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν προβλήματα σίγουρα στο ορεινό και ημιορεινό δίκτυο της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Στα λευκά ντύθηκε και η Μηλιά Μετσόβου με τα παραδοσιακά υφαντά να αχνοφαίνονται από τα παράθυρα που είχαν θολώσει από το παγετό και την θερμοκρασία αρνητική στους – 6 βαθμούς κελσίου.

Αν και το καταφύγιο Μπάφι είναι κλειστό λόγω των μέτρων της πανδημίας, τα εκχιονιστικά είναι σε ετοιμότητα για να πιάσουν δουλειά τις επόμενες ώρες, καθώς ο καιρός αναμένεται να επιδεινωθεί.

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου θα χιονίζει και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές του νομού Αττικής ακόμα και πυκνά κατά περιόδους, όμως το βράδυ του Σαββάτου μετά τις 22.00 – 23.00 και μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής η πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή της Αττικής θα είναι αισθητή, θα πέσει ο υδράργυρος ειδικά στα Κεντρικά και Βόρεια τμήματα του νομού αρκετά στους 0 με -1 βαθμούς κελσίου και θα χιονίζει ακόμα και σε περιοχές πάνω από τα 200 μέτρα υψόμετρο.

Καλλιάνος: Χιόνια και στα χαμηλά της Αττικής

«Αύριο θα έχουμε γενικευμένη κακοκαιρία που θα επηρεάσει όλες τις περιοχές της χώρας. Χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά και σε πολλές περιοχές και σε πεδινές περιοχές. Στην Αρκαδία, Αχαΐα, Κορινθία και στη κεντρική Στερεά θα σημειωθούν αύριο σφοδρές χιονοπτώσεις με μεγάλη πιθανότητα να παρουσιαστούν προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Θα χιονίσει ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με μεγάλη πιθανότητα να έχουμε και χιονόστρωση» ανέφερε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι: «Σε υψόμετρο πάνω από τα 600 μέτρα θα χιονίσει στην Αττική το Σάββατο αλλά από αργά το βράδυ μέχρι το ξημερώματα της Κυριακής θα χιονίσει και στα Βόρεια Προάστια. 

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ίσως έχουμε και εξάρσεις με χιονοποπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα περίπου από υψόμετρα όπως της Ηλιούπολης, του Ζωγράφου και βορειότερα στο νομό Αττικής».

Η αίσθηση του ψύχους θα είναι πάρα πολύ έντονη. Την Κυριακή το πρωί και την Δευτέρα η θερμοκρασία στην Φλώρινα θα πέσει στους -16 βαθμούς Κελσίου αλλά η αίσθηση στο σώμα θα φτάσει τους -21.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom