Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Κορονοϊός: Με προβλήματα η έναρξη της λειτουργίας των ΑΕΙ στη χώρα - Τι ανέφεραν πρυτάνεις


του Κώστα Τέο 
Από την περασμένη Δευτέρα και έως τα μέσα του μήνα ξεκίνησαν και αναμένεται να ξεκινήσουν τα μαθήματα σε όλα τα τμήματα και τις σχολές των ΑΕΙ της χώρας και το κυρίαρχο ερώτημα είναι το πώς θα λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια στην εποχή του κορονοϊού.

Το πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ από τις αρχές Σεπτέμβρη και του πώς η λειτουργία των πανεπιστημίων θα είναι ανεμπόδιστη, η απάντηση βρίσκεται στις οδηγίες του υπουργείου με τη μάσκα να είναι το σήμα κατατεθέν.

Η χρήση της είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους των πανεπιστημίων και η διδασκαλία των μαθημάτων, σεμιναρίων, εργαστηρίων και κλινικών ασκήσεων με έως και 50 άτομα θα πραγματοποιείται δια ζώσης, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Στις περιπτώσεις μαθημάτων με περισσότερα από 50 άτομα, οι διαλέξεις θα γίνονται εξ αποστάσεως.

Όπως είναι, όμως, λογικό και αναμενόμενο, υπήρξαν και υπάρχουν προβληματισμοί και εμπόδια με τις πρυτανικές αρχές να τα επισημαίνουν στις δηλώσεις τους.

Πρύτανης ΑΠΘ: Στο μέτρο του δυνατού προσπαθούμε για ένα ανοικτό πανεπιστήμιο

Το enikos.gr ζήτησε την γνώμη των πρυτανικών Αρχών ορισμένων από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας για το θέμα αυτό με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Νικόλαο Παπαϊωάννου να δηλώνει: «Στο Πανεπιστήμιο μας τα περισσότερα μαθήματα έχουν, ήδη, ξεκινήσει από τις 5 Οκτωβρίου και οι πρυτανικές αρχές έχουν φροντίσει η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνει σύμφωνα με το ΦΕΚ».

«Στόχος μας είναι όλα τα εργαστήρια και κλινικές να λειτουργούν έως 50 άτομα, ενώ τα τμήματα με περισσότερα από 50 φοιτητές να σπάσουν σε μικρότερα», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Το σημαντικό για τις πρυτανικές τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές είναι το λεγόμενα «ΑΜΑ». Απόσταση, Μάσκα, Απολύμανση».

«Ως πρυτανικές αρχές στο μέτρο του δυνατού, διότι ξέρετε στην παθολογία και ειδικά όταν μιλάμε για μία πανδημία που εξελίσσεται σε δυναμικό χρόνο, θέλουμε να έχουμε ένα ανοικτό πανεπιστήμιο, στο οποίο θα τηρούνται τα μέτρα. Θα υπάρχουν προβλήματα με αίθουσες και διδακτικό προσωπικό, όμως οι πρυτανικές αρχές προσπαθούν στο μέτρο του δυνατού για ένα ανοικτό πανεπιστήμιο».

Πρύτανης Πανεπιστημίου Δ. Αττικής: Ανοικτά ΑΕΙ υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις

«Θέλουμε ανοικτά πανεπιστήμια, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις», δήλωσε από την πλευρά του στο enikos.gr ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Παναγιώτης Καλδής ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο πως «επί της παρούσης δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές χώρων ούτε οι χρημαδοτήσεις για καθαρίστριες και για διδακτικό προσωπικό, προκειμένου να μικρύνουν τα τμήματα και να γίνουν δια ζώσης τα μαθήματα. Ο σωστότερος τρόπος διδασκαλίας είναι δια ζώσης, αλλά υπάρχουν μεγάλα τμήματα, στα οποία η διδασκαλία είναι εξ αποστάσεως».

Ταυτόχρονα, ο κ. Καλδής αναφέρθηκε σε κάποιες υποδομές που έχουν εξασφαλιστεί στο Πανεπιστήμιο, όπως είναι οι μόνιμοι σταθμοί ΕΚΑΒ που υπάρχουν σ' αυτό, ενώ επί καθημερινής βάσεως υπάρχει εντός του Πανεπιστημίου ασθενοφόρο και μοτοσικλετιστές του ΕΚΑΒ, προκειμένου να παρασχούν τις πρώτες βοήθειες, όπου και εφόσον χρειαστεί. Επίσης, έχει χορηγηθεί σε διοικητικό και διδακτικό προσωπικό notebook, προκειμένου στην εποχή του κορονοϊού να γίνουν κάποια πράγματα πιο εύκολα.

«Οι μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς χώρους που να πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές του ΕΟΔΥ όπως και οι στενότητες σε προσωπικό μας αναγκάζουν και σε αυτό το εξάμηνο ο κύριος όγκος των μαθημάτων να γίνει με εξ αποστάσεως διαδικασίες», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Στυλιανός Κατρανίδης, ο οποίος, βέβαια, έσπευσε να επισημάνει ότι «η εξ αποστάσεως διδασκαλία όσο χρήσιμη και πρακτική κι αν είναι υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν παύει να αποτελεί μια ψυχρή διαδικασία που στερεί τη ζωντανή επικοινωνία και υπολείπεται της διά ζώσης εκπαίδευσης».

Υπογράμμισε το πόσο τυχεροί είναι στον τομέα αυτό οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, καθώς η φύση των μαθημάτων τους προϋποθέτει μικρό αριθμό φοιτητών για την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ έσπευσε να επισημάνει πως «στον τομέα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, της επιστημονικής κατάρτισης, αλλά και της ψυχολογικής στήριξης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με όλες του τις δυνάμεις θα σταθεί δίπλα σε μαθητές και καθηγητές.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom