Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Θρίλερ για γερά νεύρα η πορεία του Oruc Reis στο Αιγαίο - Το πονηρό παιχνίδι του Ερντογάν (βίντεο)


Επί ξυρού ακμής βρίσκονται κυρίες και κύριοι οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να έχει συμπληρώσει πλέον 24 ώρες εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το Τουρκικό ερευνητικό έχει απλωμένα τα καλώδιά του και κινείται με κατεύθυνση - όπως όλα δείχνουν- τα όρια της ελληνο - αιγυπτικαής ΑΟΖ συνοδευόμενο από μεγάλο αριθμό πολεμικών πλοίων.

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προανήγγειλε και νέες έρευνες ανοιχτά της Κρήτης και της Ρόδου μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Τελεσίγραφο στην Άγκυρα έστειλε ο Νίκος Δένδιας καλώντας τους Τούρκους να αποχωρήσουν άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Όλα της τα όπλα βγάζει στη μάχη της Ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία και στον πόλεμο νεύρων ρίχνει και αυτό της προπαγάνδας. Το βίντεο αυτό ανέβασε ο επικεφαλής επικοινωνίας του τούρκου Προέδρου για να διαφημίσει τα τουρκικά σχέδια της γαλάζιας πατρίδας.

Το Oruc Reis συνεχίζει το ταξίδι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδευόμενο από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία. Αν και έχει ποντίσει τα ηχοβολιστικά καλώδια δεν είναι σε θέση σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές να κάνει έρευνες και έχει σχεδόν φτάσει στο δυτικό απώτατο όριο της παράνομης Νavtex πλησιάζοντας στα όρια της οροθετικής γραμμής των ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά άκρως προκλητικός κατηγορώντας την Ελλάδα για προκλητική συμπεριφορά για να λάβει απάντηση από τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια εν είδη τελεσίγραφου.

Ο ελληνικός στόλος είναι παραταγμένος απέναντι από τον τουρκικό και στις συνεχείς επικοινωνίες με το Oruc Reis μέσω ασυρμάτου να σταματήσουν τις έρευνες και να απομακρυνθούν απαντούν οι τουρκικές φρεγάτες.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας νωρίτερα είχε τηλεδιάσκεψη με τους επιτελείς του τουρκικού στρατού για το Oruc Reis.

Τούρκοι ανώτατοι διπλωμάτες με χάρτες ξεδιπλώνουν τη στρατηγική της γαλάζιας πατρίδας και δείχνουν ολόκληρη την ελληνική ΑΟΖ και τη μισή κυπριακή υπό τουρκική δικαιοδοσία για έρευνες από την εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας.

Ουσιαστικά ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε νέες έρευνες του Oruc Reis στα ελληνικά χωρικά ύδατα νότια της Ρόδου και της Καρπάθου μετά και τη σύναψη του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Αργά χθες το βράδυ ο επίσημος λογαριασμός του στρατού του χαλίφα Χαφτάρ προανήγγειλε οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης επικαλούμενος δηλώσεις του Λίβυου Υπουργού Εξωτερικών από τις συνομιλίες του με τον Νίκο Δένδια.


Πυροβολισμοί κατά ύποπτου σκάφους ανοιχτά της Ρόδου

Ένταση επικράτησε έξω από τη Ρόδο τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με μια θαλαμηγό να μη σταματά σε σήματα για έλεγχο από το Λιμενικό, ενώ μάλιστα προσπάθησε να διεμβολίσει και το ελληνικό σκάφος που επιχειρούσε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, το πλωτό περιπολικό εντόπισε το ταχύπλοο να κινείται ύποπτα με βορειοδυτική πορεία. Μόλις διαπίστωσε την ύπαρξη του περιπολικού «το ταχύπλοο έσβησε τα φώτα του και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση τις έναντι τουρκικές ακτές, πραγματοποιώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς εναντίον του περιπολικού σκάφους».

Το σκάφος, αναφέρει η ακτοφυλακή, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν με αρκετά συμβάντα μεταφοράς μεταναστών, που αποβίβαζε στην ευρύτερη περιοχή της Χίου. Ωστόσο, δεν έχει καταστεί δυνατή η ακινητοποίησή του και η σύλληψη των μελών του πληρώματος.

Οι αξιωματικοί του Λιμενικού που επέβαιναν στο περιπολικό, έκαναν ελιγμούς για να ακινητοποιήσουν το σκάφος και να το αποφύγουν, χρησιμοποιώντας προβολέα και μεγάφωνα, ενώ έριξαν «προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα ως προς την ακινητοποίησή του». Παρά τις προσπάθειες, το σκάφος δεν ακινητοποιήθηκε και εξήλθε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ακολουθώντας πορεία προς τις τουρκικές ακτές.

Το πονηρό παιχνίδι του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο


Για τη σοβαρότητα της κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο δημοσιογράφος στο «militaire.gr», Πάρις Καρβουνόπουλος.

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κρίση, υποστήριξε ο κ. Καρβουνόπουλος, «από τις σοβαρότερες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από τα Ίμια και μετά». Ωστόσο, υποστήριξε, ότι από τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός και από τις ανακοινώσεις των κομμάτων, φαίνεται ότι υπάρχει μια σχεδόν βεβαιότητα ότι πάμε σε μία εκτόνωση.

Σημείωσε πως από τη μία η Τουρκία δεν ήθελε να κλιμακώσει στρατιωτικά αυτή την κρίση και από την άλλη ούτε η Ελλάδα ήθελε να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα για να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Η πορεία του Oruc Reis στα όρια της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου, δείχνει την ετοιμότητα της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom