Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020

ΕΕ: Στις «ελληνικές καλένδες» οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αλλά ….ικανοποιημένη η κυβέρνηση


Τα «κούφια» λόγια για άλλη μια φορά από την ΕΕ για την επιθετικότητα Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και «χάδια» στο καθεστώς Ερντογάν με τα περί κυρώσεων να γράφεται «στις ελληνικές καλένδες»
επικράτησαν στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που συνεδρίασε την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Οι ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίο παρέπεμψαν στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών τις κυρώσεις …εάν χρειαστούν, φρόντισαν να ενισχύσουν τις διεργασίες για «απευθείας διάλογο» Αθήνας και Άγκυρας με στόχο τις επικίνδυνες διευθετήσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας που οδηγούν σε καθεστώς συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Στις δηλώσεις που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Χάικο Μάας, υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας που έχει την προεδρία της ΕΕ ανέφερε ότι για τα ελληνοτουρκικά πως η ΕΕ θέλει «διπλωματική λύση με άμεσες συνομιλίες» και πως «αυτός είναι ο άμεσος στόχος, ένα εποικοδομητικός διάλογος», προσθέτοντας πως «είναι η μόνη διέξοδος».

Προκειμένου να προωθηθεί ο «διάλογος» κάλεσε την Τουρκία «να αποφύγει τις προκλήσεις» και ανέφερε ότι τα όποια προβλήματα μπορούν να επιλυθούν στο Διεθνές Δικαστήριο.

Για το ενδεχόμενο κυρώσεων ο Χάικο Μάας επέλεξε στις γενικόλογες αναφορές και είπε ότι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας θα συζητηθούν αναλυτικά στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτέμβρη υποστηρίζοντας πως «υπάρχουν προτάσεις για περιοριστικά βήματα σε βάρος της Τουρκίας» και ότι εξετάζεται ένας κατάλογος που θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα… Βέβαια για τα προσχήματα δεν παρέλειψε να εκφράσει τη «σαφή αλληλεγγύη» προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η άρνηση της ΕΕ να αποφασίσει κυρώσεις δείχνεις πως αφενός μεν ότι σταθμίζει τα οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα που έχει με την Τουρκία και αφετέρου δε πως η ΕΕ και οι θεσμοί της δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση εγγύηση για την υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ικανοποίηση Δένδια

«Αποκλιμάκωση απ’ την τουρκική πλευρά και διάλογος» ήταν τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που δήλωσε ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Όπως υποστήριξε «υπήρξε ένα σαφές κλίμα. Και αυτό το σαφές κλίμα ήταν απολύτως υποστηρικτικό για τη χώρα» και εξηγώντας τα περί υποστήριξης αναφέρθηκε σε «μια κατανόηση κυρώσεων».

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει από αυτό το Συμβούλιο. Μία κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου».

Την ίδια στιγμή διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα, που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, αναφέρουν ότι Αθήνα και Λευκωσία δεν βρήκαν υποστήριξη από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, για καταδίκη της Τουρκίας.

https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: