Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020

Ολυμπιάδα Χαλκιδικής: Αντιπλημμυρικά έργα εδώ και τώρα ζητά η κοινότητα - Φοβούνται οι κάτοικοι (βίντεο)


Τον κώδωνα του κινδύνου για τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία βρίσκονται ακόμα σε φάση αναμονής κρούει ο πρόεδρος της κοινότητας της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, Γιάννης Πετράκης.

της Χριστίνας Μισιρλή

Μετά την τελευταία θεομηνία που σημειώθηκε στην περιοχή τέλη του περασμένου Νοέμβρη οι κάτοικοι έχουν χάσει τον ύπνο τους. Οι καταστροφές που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας “Γηρυόνης” ήταν τεράστιες. Υπερχείλισαν ρέματα, πλημμύρισαν σπίτια, ενώ μία κατοικία έγειρε από τα ορμητικά νερά που τη διασχίζουν περιμετρικά, με τους ιδιοκτήτες να είναι ακόμα σε απόγνωση καθώς δεν μπορούν να αποζημιωθούν.

Ο πρόεδρος της κοινότητας της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, Γιάννης Πετράκης δήλωσε στο ThessToday.gr ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις πλημμύρες. “Έχουν περάσει εννιά μήνες από τις μεγάλες πλημμύρες. Στην αρχή η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα και έγινε πολλή δουλειά για την αποκατάσταση των ρεμάτων, από εκεί και πέρα όλα έμειναν στάσιμα”, ανέφερε προσθέτοντας ότι αν αυτό το έργο δεν συμπληρωθεί με ένα πλέγμα αντιπλημμυρικής προστασίας υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να έρθουν αντιμέτωποι με νέες πλημμύρες.“Ζούμε με τον φόβο”

Ο κ. Πετράκης τόνισε ότι οι κάτοικοι της περιοχής ζουν με τον φόβο ότι θα ξυπνήσουν από μία δυνατή νεροποντή και θα πλημμυρίσουν τα σπίτια τους. “Αν η πλημμύρα του Νοεμβρίου γινόταν το καλοκαίρι τότε σίγουρα θα θρηνούσαμε πολλά θύματα. Απευθύνω έκκληση στην Πολιτεία, στην Πολιτική Προστασία και στην Περιφέρεια να δουν το πρόβλημα μας. Οι μελέτες υπάρχουν και τις έχουμε παραδώσει. Να ξεκινήσει άμεσα το αντιπλημμυρικό έργο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετράκης.

“Η ζωή μας είναι κάτω από τον φόβο. Κάθε φορά που βρέχει ο κόσμος δεν κοιμάται. Σύντομα θα ξαναδούμε πλημμύρα”, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις ο Κοινοτάρχης τόνισε: “Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι εξοχικές κατοικίες δεν παίρνουν ένα ποσό στήριξης για την οικοσκευή. Η περιοχή έχει πληγεί τουλάχιστον έξι φορές από πλημμύρες. Οι άνθρωποι που έχουν τα εξοχικά τους δεν έχουν αποζημιωθεί ποτέ. Εμείς ως δήμος και ως κοινότητα απευθυνθήκαμε εκεί που πρέπει και ζητήσαμε να αποζημιωθούν”.

Τους ζητούν να χτίσουν σε νέο οικόπεδο για να αποζημιωθούν

Τον περασμένο Νοέμβριο η κακοκαιρία έπληξε ανεπανόρθωτα κατοικία η οποία βρίσκεται κοντά στο ρέμα, το οποίο υπερχείλισε και τα ορμητικά νερά την έκαναν να γείρει στο πλάι.

“Θα πρέπει να γκρεμιστεί και περιμένουμε να δούμε πως θα αποζημιωθούν. Το τραγικό είναι ότι μετά από εννιά μήνες μας ενημέρωσαν ότι θα πρέπει να βγάλουν οικοδομική άδεια για να αποζημιωθούν. Πως θα γίνει αυτό; Πριν από 20 χρόνια τους έδωσε η κοινότητα αυτό το οικόπεδο γιατί είναι ακτήμονες. Έχουν μαζέψει τις οικονομίες τους, έχουν πάρει δάνειο για να χτίσουν το σπίτι”, εξήγησε ο κ. Πετράκης.

Οι ιδιοκτήτες της κατοικίας μίλησαν στο ThessToday.gr και εξήγησαν πού “κολλάει” η αποζημίωση τους.

Ο Χρήστος Καμπούρης είπε ότι “έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το ρέμα που πλημμυρίζει και είναι η 3η ή 4η φορά. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα διαφορετικά θα έχουμε πάλι τα ίδια”.

“Αυτό που έγινε την τελευταία φορά δεν έχει ξαναγίνει. Στο σπίτι έχουν υπάρξει μεγάλες καταστροφές, το ποτάμι έχει περάσει από κάτω”, δήλωσε και πρόσθεσε ότι “αυτό που μας είπαν για να πάρουμε τελικά την αποζημίωση μετά από εννιά μήνες, είναι ότι θα πρέπει να εκδοθεί οικοδομική άδεια. Δηλαδή να κάνω άλλο σπίτι για να πάρω την αποζημίωση”.

“Ένα μήνα μετά την πλημμύρα μου ήρθε ένα χαρτί που έλεγε ότι πρέπει να γκρεμίσω το σπίτι με δικά μου έξοδα μέσα σε τρεις μέρες. Ήταν αδύνατο να το κάνω γιατί δεν είχα ούτε τα χρήματα αλλά ούτε και τον χρόνο. Για τον λόγο αυτό μου έκαναν μήνυση που δεν το γκρέμισα σε τρεις μέρες και τώρα περιμένω από την Εισαγγελία αν θα γίνει το δικαστήριο”, τόνισε ο κ. Καμπούρης.

Η σύζυγος του κ. Καμπούρη, Χρύσα Βλάχου ανέφερε στο ThessToday.gr ότι “είναι τρελό μετά από δέκα μήνες να μας λένε ότι για να μας δώσουν την αποζημίωση πρέπει να βγάλουμε οικοδομική άδεια για να χτίσουμε. Δεν έχουμε άλλο οικόπεδο, ούτε άλλες οικονομίες για να χτίσουμε σπίτι”.
https://thesstoday.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: