Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Ολα όσα είπαν Χαρδαλιάς, Μιχαηλίδου και Μαγιορκίνης για τον κορονοϊό (βίντεο)


Υπό το βάρος των νέων στοιχείων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Πολιτικής
Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσαν και σήμερα τους πολίτες.Μαζί τους και  η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου,η οποία ανακοίνωσε μέτρα για τα γηροκομεία

Μαγιορκίνης: «Επιστρέφοντας από τις διακοπές πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας σιωπηλούς φορείς»


Για ήπιες αυξητικές τάσεις στην καμπύλη μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και είπε ότι αυτά τα στοιχεία αφορούν την περίοδο μετά τον 15αύγουστο. Είπε ακόμα ότι τα περισσότερα κρούσματα αφορούν νέες ηλικίες και προέρχονται από τις διακοπές του καλοκαιριού. Είπε ακόμα ότι επιστρέφοντας από τις διακοπές πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας σιωπηλούς φορείς.

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα αναφέρθηκε ο Γκίγκας Μαγιορκίνης, λέγοντας πως συναρτάται με τις διακοπές του καλοκαιριού. Ο κ. Μαγιορκίνης είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, ότι τα σταθερά υψηλά κρούσματα, με βάση και τα σημερινά δεδομένα, καθώς και του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, δείχνουν μια ήπια αυξητική τάση της επιδημιολογικής καμπύλης

«Ο ιός στους νέους προκαλεί συνήθως πολύ ήπια συμπτώματα με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατο να ιχνηλατηθούν. Γι αυτόν τον λόγο, επιστρέφοντας από τις διακοπές θα πρέπει να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως σιωπηλούς φορείς και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε για χρονικό διάστημα 7 με 10 μέρες τις κοινωνικές επαφές και να χρησιμοποιούμε μάσκα στις κοντινές επαφές» είπε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας.

«Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η επαφή μας με τις ευπαθείς ομάδες, κυρίως με τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Οπότε ας μην βιαστούμε να δούμε τους παππούδες και γιαγιάδες μας. Ας περιμένουμε μια εβδομάδα και μετά ας πάμε να τους δούμε» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, λέγοντας πως ο έλεγχος της επιδημίας είναι η συλλογική προσπάθεια.

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί καθολική κοινωνική προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε έκκληση στους γονείς και τους νέους ‘να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές στα τέλη αυτού του μήνα με σκοπό να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος αποχής από κοινωνικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου και να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

Επίσης απηύθυνε έκκληση στους νέους να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές σε όσο τον δυνατόν λιγότερες τις επόμενες εβδομάδες και να αποφύγουν τα μέρη με συγχρωτισμό. «Ας προσπαθήσουν τον επόμενο καιρό να περάσουν τον χρόνο τους με έναν μικρό αριθμό φίλων, να δημιουργήσουν αυτό που λέμε κοινωνική φουσκάλα και να χρησιμοποιήσουν μάσκα σε κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει συγχρωτισμό» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Για τα εμβόλια είπε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει δοκιμαστεί ήδη σε 2.500 άτομα και έχει ελάχιστες παρενέργειες όπως όλα τα εμβόλια. Για τα εμβόλια εκπτώσεις δεν γίνονται, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν θα είναι πλήρως ελεγμένα.

Χαρδαλιάς: Τα μέτρα που παρατείνονται για 14 ημέρες - Νέα μέτρα σε Λέσβο, Ζάκυνθο & Ημαθία


Την εφαρμογή ειδικών μέτρων σε Λέσβο, Ζάκυνθο και Ημαθία από το πρωί του Σαββάτου και παράταση των μέτρων προστασίας για 14 ημέρες ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας. Σημείωσε ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και πως οι αρχές βρίσκονται σε απόλυτη επιφυλακή.

Για τη Λέσβο, τη Ζάκυνθο και την Ημαθία, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, τίθενται σε ισχύ τα εξής μέτρα:
  • απαγόρευση συνάθροισης και εκδηλώσεων
  • υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς αλλά και σε εξωτερικούς χώρους
  • 4-6 άτομα ανά τραπέζι σε εστιατόρια
  • ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μέχρι τα μεσάνυχτα
Παρατείνεται για 14 μέρες η υποχρεωτική χρήση μάσκας εκτός από χώρους εστίασης. Παρατείνονται για 14 μέρες τα μέτρα για παραλίες, εκκλησίες, η αναστολή των πανηγυριών και εκδηλώσεις όπου ο κόσμος είναι όρθιος. Ακόμη παρατείνεται για τα 14 ημέρες ο περιορισμός σε πλοίο που έρχονται από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς παρατείνονται για 14 ημέρες τα εξής μέτρα:
  • Μέγιστος αριθμός πελατών και αποστάσεις σε καταστήματα
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, εκτός από την εστίαση και τα γυμναστήρια
  • Μέτρα προστασίας σε παραλίες
  • Μέτρα προστασίας σε εκκλησίες και τόπους λατρείας, απαγόρευση λιτανειών
  • Αναστολή πανηγυριών και άλλων δημόσιων εκδηλώσεων με όρθιους
  • Αναστολή επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, κέντρα ευάλωτων ομάδων
  • Εργαστηριακός έλεγχος σε εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας
  • Απαγόρευση/αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων ΚΑΠΗ, ντισκοτέκ χωρίς φαγητό, τυχερών παιχνιδιών
  • Έλεγχοι σε πλοία από εξωτερικό και γιότινγκ
  • Περιοριστικά μέτρα σε ΚΥΤ
Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως αναστέλλεται η υποχρέωση για αρνητικό τεστ για τους επισκέπτες από την Ολλανδία, ενώ επιβάλλεται η διακοπή πτήσεων από Καταλονία και Βαρκελώνη λόγω αυξημένων κρουσμάτων.

Όσον αφορά στα χερσαία σύνορα της χώρας, έως τις 11 Σεπτεμβρίου παρατείνονται οι περιορισμοί εισόδου σε υπηκόους συγκεκριμένων ξένων χωρών, καθώς και οι περιορισμοί συνδέσεων (οδικών, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών) με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Παρατείνεται επίσης η ισχύς των προϋποθέσεων εισόδου από τα χερσαία σύνορα.

Τέλος, εξακολουθούν να ισχύουν τα ειδικά μέτρα για ταξιδιώτες από Ισραήλ.

Ταξίδια – Τέλος οι πτήσεις από Βαρκελώνη και Καταλονία

Έως 15/9 παρατείνεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος εισερχομένων από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, έως τις 19 Σεπτεμβρίου θα εξακολουθήσουν να γίνονται προληπτικοί έλεγχοι σε ταξιδιώτες πτήσεων από Σουηδία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, ΗΑΕ, Μάλτα, Αλβανία, Β. Μακεδονία και Ισπανία.

Δόμνα Μιχαηλίδου: Αυτά είναι τα μέτρα για τα γηροκομεία

Αποφασίσαμε μια δέσμη μέτρων για τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τους ηλικιωμένους στα γηροκομεία είπε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Τα μέτρα αυτά είναι:
  • Επικαιροποιούνται τα πρωτόκολλα λειτουργίας των δομών αυτών.
  • Αυστηρές προϋποθέσεις για τις νέες εισαγωγές.
  • Ηλικιωμένοι θα τρώνε ξεχωριστά στο δωμάτιό τους αν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.
  • Υποχρεωτικός εμβολιασμός των φιλοξενούμενων.
  • Ειδικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση ύποπτου κρούσματος.
  • Υποχρεωτικός έλεγχος για κορονοϊό του προσωπικού.
  • Καθημερινή θερμομέτρηση κατά την είσοδο και υποχρεωτικό τεστ για όσους επιστρέφουν από την άδεια.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κάθε δραστηριότητα.
  • Εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους εργαζόμενους.
  • Για τα μέτρα ατομικής προστασίας θα χορηγούνται μάσκες και γάντια σε όλο το προσωπικό αλλά και τους φιλοξενούμενους.
  • Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι συμμόρφωσης.
  • Αυξάνονται τα πρόστιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom