Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Επιστολή "φωτιά" του Δημάρχου Πάρου στον υπουργό Υγείας για τα καταστροφικά μέτρα (βίντεο)

Με μάσκες και αντισηπτικά στις παραλίες του νησιού

Με καθυστέρηση 4 ημερών ο Δήμαρχος, κ. Μάρκος  Κωβαίος,αντέδρασε σήμερα δυναμικά στα μέτρα που επέβαλε στο νησί την Παρασκευή 14 Αυγούστου η Πολιτική Προστασία με εντολή του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά.

Μετά την έκδηλη αγανάκτηση κατοίκων,επιχειρηματιών,αλλά και επισκεπτών της Πάρου ο Δήμαρχος έστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας,κ. Βασίλη Κικίλια, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του ώστε, αφενός να ξεκαθαριστεί η κατάσταση (ποιος είναι δηλαδή ο ακριβής αριθμός των κρουσμάτων στο νησί) και αφετέρου να παρέμβει για εξορθολογισμό των υγειονομικών μέτρων, τα οποία η τοπική κοινωνία αξιολογεί ως άδικα και καταστροφικά.

Ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου Πάρου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                 Πάρος,17 Αυγούστου 2020
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                            Αριθ. Πρωτ: 13158
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Παροικία Πάρου
Ταχ. Κώδικας: 84400
Τηλέφωνο: 2284360129
FAX: 22840-22078
e.mail:  grafeiodimarhou@paros.gr

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας
κ. Β. Κικίλια

ΚΟΙΝ: Γραφείο Πρωθυπουργού

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Θα ήθελα να σας μεταφέρω την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό των κατοίκων και επιχειρηματιών της Πάρου με αφορμή την εξαγγελία των νέων μέτρων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά, κι αφορούν στο νησί μας.

Επειδή τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν βάλει στο στόχαστρο την Πάρο, η αβεβαιότητα και ο φόβος έχουν κυριαρχήσει και στους επισκέπτες και στους μόνιμους κάτοικους. Όπως καταλαβαίνετε, πέραν της δημόσιας υγείας απειλούνται η κοινωνική συνοχή του νησιού μας, η αξιοπιστία των τοπικών κλιμακίων υγείας καθώς και η εγκυρότητα των θεσμών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, προκύπτει η επιτακτική ανάγκη να μας ενημερώσετε άμεσα και αναλυτικά αφενός για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί αφετέρου για τους λόγους τους οποίους τα μέτρα αυτά ήταν απαραίτητο να παρθούν για τη δημόσια υγεία. Ελπίζουμε ότι καταλαβαίνετε τον κίνδυνο που δημιουργήθηκε και ότι θα απαντήσετε το συντομότερο.

Επίσημα, θέλω να σας ενημερώσω ότι η εικόνα που είχαμε από το Κέντρο Υγείας της Πάρου ήταν για λίγα περιστατικά.

Προφανώς, δεν είμαστε ειδικοί για να ορίσουμε τα μέτρα που θα ισχύουν για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας, ωστόσο η ιχνηλάτηση των περιστατικών που έχουν αποδοθεί στην Πάρο ώστε να χαρακτηριστούν ότι έχουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο COVID- 19, έγινε με λανθασμένο τρόπο και δεν αποτυπώνει σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα. Πιο απλά, όσοι φεύγουν από Πάρο ταξιδεύοντας με το καράβι της γραμμής ή αεροπλάνο και στη συνέχεια βρίσκονται θετικοί στον COVID- 19, δεν αποδεικνύεται ότι προσβλήθηκαν στην Πάρο επειδή είχε αυξημένη επισκεψιμότητα σε σχέση με άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Επιπλέον, το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας κατανοείτε ότι λειτούργησε καταστροφολογικά για το νησί, το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αδειάσει από επισκέπτες, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία.

Σας κάνω έκκληση να παρέμβετε ώστε να αρθεί το συντομότερο δυνατόν η αδικία σε βάρος της Πάρου.

Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Πάρου
Μάρκος Ι. Κωβαίος

Ο Μάρκος Κωβαίος σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ


Η ανακοίνωση του Δημάρχου Πάρου την Παρασκευή 14 Αυγούστου μετά τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό

Tα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό του κορωνοϊού, και αφορούν μεταξύ άλλων και την Πάρο, θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα στο νησί μας, σε μια ήδη πολύ δύσκολη περίοδο.

Όταν όμως οι λόγοι που οδηγούν σε μία τέτοια απόφαση αφορούν την προάσπιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, οφείλουμε όλοι να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. Όπως άλλωστε κάνουμε εδώ και τόσους μήνες.

Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας, είμαστε από τα ελάχιστα μέρη στη χώρα που λειτουργήσαμε έγκαιρα και προνοητικά, λαμβάνοντας μία σειρά από υγειονομικές δράσεις, ώστε το νησί μας να μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία σε αυτήν την υγειονομική κρίση.

Από εκεί και πέρα, περιμένουμε από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του εφικτού, τη στήριξη που μπορεί να μας προσφέρει.

Σημερινό ρεπορτάζ του Mega στο νησί της Πάρου


«Φρένο» στη διασπορά του ιού επιχειρούν να βάλουν οι Αρχές με την επιβολή νέων αυστηρών μέτρων προστασίας, ειδικά σε ταξιδιωτικούς προορισμούς. Στην Πάρο και την Αντίπαρο, οι επισκέπτες βρίσκονται απέναντι σε μια νέα πραγματικότητα, όπου οι μάσκες και τα αντισηπτικά είναι τα αξεσουάρ, ακόμη για την... περιορισμένη πλέον διασκέδαση.

Με μάσκες για μπάνιο

Με το επιδημιολογικό φορτίο στο νησί να είναι αυξημένο, η μάσκα είναι υποχρεωτική τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους. Οι μάσκες συνοδεύουν τους επισκέπτες και στη θάλασσα, ενώ έχει μπει και πλαφόν στα άτομα που μπορούν να κάθονται σε ένα τραπέζι.

Επισκέπτες του νησιού δηλώνουν πως περίμεναν να έρθουν στην Πάρο για την νυχτερινή ζωή, αλλά ο κορωνοϊός τους άλλαξε τα σχέδια.

«Είναι κάπως ενοχλητικό, αλλά είναι εντάξει».

Όπως είναι φυσικό, πολλοί ήταν αυτοί που επέλεξαν να εγκαταλείψουν το νησί μετά τα νέα έκτακτα μέτρα, φοβούμενοι μια όξυνση της κατάστασης.

Μάλιστα, προκειμένου να μπορέσει να φύγει το κύμα του κόσμου, υπήρχαν επιπλέον δρομολόγια για να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες.

Διασκέδαση μέχρι τα μεσάνυχτα

Μπαρ και εστιατόρια κλείνουν πλέον τα μεσάνυχτα μετά την αύξηση των κρουσμάτων. Επιχειρηματίες του νησιού πλέον το πήραν απόφαση ότι έχασαν την χρονιά.

«Τα νέα μέτρα έχουν ισοπεδώσει το νησί και τους επιχειρηματίες».

Τα περιοριστικά μέτρα στη Πάρο και την Αντίπαρο θα ισχύσουν έως και τις 24 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom