Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Τι σημαίνει Brexit για τους Ελληνες: Τι αλλάζει για φοιτητές, εργαζόμενους, επιχειρήσεις


Με το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται και επισήμως πλέον εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα εννέα σημεία-οδηγίες για το τι πρέπει να γνωρίζουν για το
Brexit τόσο οι Ελληνες που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρετανοί στη χώρα μας όσο και οι επιχειρήσεις.

«Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάστηκε με εντατικούς ρυθμούς για να αντιμετωπίσει και να μετριάσει τις συνέπειες του Brexit», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιχάλης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας ότι το ΥΠΕΞ, από το καλοκαίρι, οργάνωσε τον θεσμικό διάλογο με πολίτες, επιχειρηματίες και κοινωνικούς φορείς για τη διαχείριση όλων των επιμέρους θεμάτων που προκύπτουν στις συναλλαγές με τη Μ. Βρετανία.

Με το Νόμο 4652/2020 που κατέθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, στις αρχές του έτους καθορίζονται ζητήματα διαμονής, ασφάλισης και περίθαλψης των Βρετανών πολιτών, διευθετούνται θέματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού, του τουριστικού, του ασφαλιστικού και του μεταφορικού τομέα, καθώς επίσης προβλέπεται η περαιτέρω στελέχωση των ελληνικών τελωνειακών αρχών, που αναμένεται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος αυτής της μετάβασης.

«Το Brexit, που αποτελεί ιστορικών διαστάσεων γεγονός, σίγουρα δεν αποτελεί μια εξέλιξη που μας χαροποιεί. Ούτε ως Ελληνες ούτε ως Ευρωπαίους», υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «η οριστικοποίηση της αποχώρησης ανοίγει, ωστόσο, και το δρόμο για να ξεκινήσει άμεσα, μέσα στην Ενωση, ένας ανοιχτός, ειλικρινής και θεσμικός διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης, τη διαδικαστική και ουσιαστική της μεταρρύθμιση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Τι πρέπει όμως να γνωρίζουν για το Brexit οι πολίτες της Ελλάδας στο Η.Β., οι Βρετανοί στην Ελλάδα και οι επιχειρήσεις;

Ελληνες πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο:

1. Η απόκτηση καθεστώτος μονίμου διαμένοντος (settled status) ή προσωρινά μονίμου διαμένοντος (pre-settled status) επιτρέπει στους πολίτες της Ε.Ε. να συνεχίσουν να κατοικούν, να σπουδάζουν, να εργάζονται, να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας και να δικαιούνται κοινωνική ασφάλιση.

2. Ολοι οι πολίτες της Ε.Ε. και τα μέλη οικογένειάς τους δικαιούνται να καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση για να αποκτήσουν το καθεστώς μονίμου ή προσωρινά μονίμου διαμένοντος.

3. Οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και αυτοί που αναζητούν εργασία μπορούν να παραμείνουν στο Η.Β. μετά την 31η/1/2020. Δικαιούνται να κάνουν αίτηση μετά από 5 συνεχόμενα έτη διαμονής για την απόκτηση καθεστώτος μονίμου διαμένοντος.

4. Οι φοιτητές της Ε.Ε. θα συνεχίσουν να έχουν ίση μεταχείριση σε σχέση με τους Βρετανούς φοιτητές, ίδια δικαιώματα εγγραφής, καθώς επίσης θα έχουν δικαίωμα να διεκδικούν φοιτητικά δάνεια υπό τους ίδιους όρους με τους Βρετανούς φοιτητές. Οποιεσδήποτε προσαρμογές προνομίων θα αφορούν όλους τους φοιτητές.

Βρετανοί πολίτες στην Ελλάδα:

5. Ο Νόμος 4652/2020 ρυθμίζει θέματα αναφορικά με την πρόσβαση στην εργασία, την κοινωνική ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη, την αναγνώριση επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προσόντων και τη χρήση αδειών οδήγησης που έχουν εκδοθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τη δυνατότητα να παραμείνουν, να φοιτούν και να εργάζονται στη χώρα όπως πριν οι Βρετανοί πολίτες.

Οι επιχειρήσεις

Η ενημέρωση και υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν εξάγουν σε χώρες εκτός Ε.Ε. και η εξοικείωσή τους με τις διαδικασίες εισαγωγών και εξαγωγών σε τρίτες χώρες αποτελούν άμεσες προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στη μετα-Brexit εποχή.

Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο:

6. Τα προϊόντα τα οποία εισάγονταν ελεύθερα, μετά το Brexit υπάγονται στη διαδικασία του τελωνείου.

7. Οι τελωνειακές αρχές ενδέχεται να απαιτούν εγγυήσεις για δυνητικές ή υφιστάμενες τελωνειακές οφειλές. Θα εφαρμόζονται δασμοί, χωρίς προτιμήσεις, για εμπορεύματα που εισέρχονται στην Ε.Ε. από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης ενδέχεται να ισχύουν απαγορεύσεις ή περιορισμοί για ορισμένα εμπορεύματα που εισέρχονται στην Ε.Ε. από το Ηνωμένο Βασίλειο και να απαιτούνται άδειες εισαγωγής ή εξαγωγής.

8. Οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαλλάσσονται από ΦΠΑ. Θα αλλάξουν οι κανόνες για τη δήλωση και καταβολή του ΦΠΑ. Για τη διακίνηση εμπορευμάτων προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαιτείται διασάφηση εξαγωγής. Αναφορικά με τα προϊόντα που υπόκεινται σε Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και διακινούνται προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ενδέχεται να χρειάζονται ηλεκτρονικό διοικητικό έγγραφο (e-AD).

9. Εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν στην υποβολή δεδομένων για ασφάλεια και προστασία για εισερχόμενα στην Ε.Ε. εμπορεύματα (συνοπτική διασάφηση εισόδου-ENS). Για τα εισερχόμενα σε λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου εμπορεύματα προκειμένου να μην καθυστερούν φορτία, ίσως χρειάζεται ειδική εκ των προτέρων γνωστοποίηση του φορτίου από τις Αρχές του Η.Β.

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελ. Τύπου 3/2/20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom