Αύριο Τρίτη η 24ωρη απεργία για την Κοινωνική Ασφάλιση, από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα. Απαιτούν να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου – Βρούτση και ενάντια στην
κυβερνητική προπαγάνδα που το συνοδεύει αλλά και στην απεργοσπαστική πρακτική της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, βάζουν στο προσκήνιο τη διεκδίκηση δημόσιας, υποχρεωτικής, καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία απευθύνει το ΠΑΜΕ τονίζοντας πως «η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά τη ζωή μας ολόκληρη» και «οι εργαζόμενοι δεν πρέπει ν’ αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Έχουμε ευθύνη απέναντι στην οικογένειά μας και στα νέα παιδιά που τα οδηγούν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των εμπόρων της Υγείας».
Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια (στις 10 π.μ. έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις). Στον Πειραιά, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από 60 πόλεις. Στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Αποφάσεις για την 24ωρη απεργία
Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου – Ανατ. Αττικής, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Άρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Κορίνθου, Λαμίας, Λάρισας, Λέσβου, Λευκάδας, Νάουσας, Πάτρας, Πύργου, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας και το Συνέδριο του ΕΚ Χανίων.
Οι Ομοσπονδίες: Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου Χάρτου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Οικοδόμων, Λογιστών (ΠΟΛ), Κλωστοϋφαντουργών – Ιματισμού – Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΑ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΟΣΝΙΕ), Ομοσπονδία Υπουργείου Γεωργίας, Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), Ενέργειας (ΠΟΕ), Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΠΠ).
Στον δημόσιο τομέα απεργία για τις 18 Φλεβάρη έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ καθώς και πλήθος από Ομοσπονδίες και Σωματεία του Δημοσίου.
Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ αποφάσισαν 24ωρη απεργία στις 18 Φλεβάρη, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, στα καράβια των λιμανιών Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου.
Σε 24ωρη απεργία την Τρίτη προχωρούν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αττικής. Συγκεκριμένα δεν θα κυκλοφορήσουν μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ.
Σε συγκέντρωση την Τρίτη 18 Φλεβάρη στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) καλούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
Στις απεργιακές συγκεντρώσεις καλούν, τοΜέτωπο Αγώνα Σπουδαστών η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η ΕΕΔΥΕ. Επίσης η Κίνηση Απόστρατων Αξιωματικών και η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα. Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλούν Ομοσπονδίες και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Στην απεργιακή απάντηση καλούν η ΟΒΣΑ, οι Ομοσπονδίες Ξύλου, Υποδηματοποιών, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΠΟΣ ΟΑΕΕ), Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ) και Βιοτεχνικών Σωματείων Μυτιλήνης.
Σε συγκέντρωση την Τρίτη 18 Φλεβάρη στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) καλούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
Επιπλέον εκατοντάδες Σωματεία και Συνδικάτα αποφάσισαν απεργία μεταξύ των οποίων:
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής, το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Χαλκιδικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας, το Σωματείο Εργαζομένων νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στην «First Data», το Συνδικάτο Εργατοτεχνικών Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, το Συνδικάτο Τύπου – Χάρτου Αθήνας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων Ν. Αττικής, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Νομού Ζακύνθου, ο Σύνδεσμος Οικοδόμων Ζακύνθου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου, το Σωματείο εργαζομένων Σούπερ Μάρκετ «Κρόνος» Ν. Αχαΐας, το κλαδικό Συνδικάτο εργαζομένων ποτών τροφίμων Ν. Αχαΐας, το Σωματείο εργαζομένων στα Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου και ΝΠΙΔ Ν. Αχαΐας, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας, το Περιφερειακό σωματείο Εργαζομένων «Lidl» (έδρα ΒΙΠΕ Πατρών), το Σωματείο εργαζομένων στην «Praktiker Hellas – Παράρτημα Πάτρας».
Ο Σύλλογος Εργαζομένων δήμου Χαϊδαρίου, το Σωματείο Εργαζομένων δήμου Ηλιούπολης, το Σωματείο Εργαζομένων «Olympic Royal», το Σωματείο Εργαζομένων «ΖΑΦΟΛΙΑ», το Σωματείο Εργαζομένων «Crown Plaza», το Σωματείο Εργαζομένων «Intercontinental», το Σωματείο Εργαζομένων «Stanley», το Σωματείο Εργαζομένων «Novotel», το Σωματείο Εργαζομένων «Athens Marriott» (πρώην «Metropolitan»), το Σωματείο Εργαζομένων «Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ», το Σωματείο Εργαζομένων «HILTON», το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΒΑΡΝΙΜΑ ΑΕ» («ATHENS PLAZA»), το Σωματείο Εργαζομένων «SOFITEL», το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής – Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού, το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «BOEHRINGER INGELHEIM ΕΛΛΑΣ ΑΕ».
Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Αχαΐας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών υπαλλήλων Ιωαννίνων, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Ημαθίας – Πέλλας, το ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρία «Κτιριακές Υποδομές», το Σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων Αργολίδας, το Σωματείο Ιδιωτικών Λιβαδειάς, ο Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείου, Φαρμακοϋπαλλήλων και Εργατοϋπαλλήλων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ηπείρου, η Ένωση Μηχανοξυλουργών Επιπλοποιών Ν. Λάρισας, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κορινθίας, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Φωκίδας, η Ένωση Υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Ιωαννίνων, το Σωματείο Σχολικών Τροχονόμων Αιτωλοακαρνανίας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΕ Καβάλας και Θάσου, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Λάρισας, οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και των Κέντρων Υγείας, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Τρικάλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων Τρικάλων, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Τρικάλων, ο Σύλλογος Λογιστών και Βοηθών Λογιστών Τρικάλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Τρικάλων, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου – Κέντρων Υγείας Τρικάλων, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝΕ «Θριάσιο», ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ), το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Κεντρικής Μακεδονίας.
Επίσης, ο Σύλλογος ΕΤΕΠ ΕΜΠ, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Πελοποννήσου (ΣΕΕΝΠ), ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, το Σωματείο Εργαζομένων στην ΑΕ «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων ν. Αχαΐας, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας ν. Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος», το Συνδικάτο Τροφίμων – Ποτών Εύβοιας, το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, το Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων – Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης – Βορείου Ελλάδος, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Πρέβεζας.
Σωματεία των εκπαιδευτικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα: Πρωτοβουλία Αναπληρωτών – Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών, οι ΣΕΠΕ «Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Γ. Σεφέρης» και οι ΕΛΜΕ Α’ και Δ’ Θεσσαλονίκης, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λήμνου – Αγ. Ευστρατίου, ο Σύλλογος Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού στο ΕΜΠ αλλά και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Ιωαννίνων «Ρόζα Ιμβριώτη», το Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων – Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης – Βόρειας Ελλάδας, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ν. Αιτωλοακαρνανίας, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας – Φούρνων. Το Σωματείο Εργαζομένων Ομίλου Νηρέας Ιχθυοκαλλιέργειες ν. Ευβοίας. Το Σωματείο Εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων Άβάθμιας και Β’ βαθμιας εκπαίδευσης των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας.
Επιπλέον στις απεργιακές κινητοποιήσεις καλούν:
Ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων – Επαγγελματιών κι Εμπόρων δήμου Αθήνας, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου, ο Σύλλογος Συνταξιούχων δήμου Καρύστου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζακύνθου, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ΠΕ Σερρών, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Λάρισας, η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων, ο Ενωτικός Δημοκρατικός Συνδυασμός Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών ΕΝ, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην ΟΤΟΕ το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων» Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας.
Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ), οι συνδικαλιστές και εκλεγμένοι σε ΔΣ από το Νομαρχιακό Τμήμα Κιλκίς της ΑΔΕΔΥ, τους ΟΤΑ Κιλκίς – Παιονίας, το ΣΕΠΕ Κιλκίς, το ΣΕΠΕ Παιονίας, την ΕΛΜΕ Κιλκίς, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ – Δημοσίου ΟΑΕΕ επ. Λιβαδειάς, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Χανίων, Αγροτικοί Σύλλογοι των πρώην Δήμων Κρυονεριδας, Βάμου, Άρμενων, Κολυμπαρίου, Βουκολίων, Μύθημνας και οι Σύλλογοι Καϊνάς, Μεσκλών, Παλαιών Ρούμματων, Έλους, Αμυγδαλοκεφαλιού, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύλλογος Γυναικών Χαλκίδας, ο Σύλλογος Γυναικών Πτολεμαΐδας, ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων, η Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η Ενότητα», η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, η ΔΑΣ ΟΤΑ Κέρκυρας, ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας.
Με πληροφορίες από 902.grhttps://www.imerodromos.gr/
Τι προβλέπει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο
Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η ΝΔ όχι μόνο δεν καταργεί τον νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διατεινόταν προεκλογικά, αλλά τον θωρακίζει από τα όποια «νομικά κενά», προκειμένου η λεπίδα της λαιμητόμου να ανεβοκατεβαίνει ανεμπόδιστα -σε σημείο που δικαιολογημένα πλέον μιλάμε για «νόμο Κατρούγκαλου – Βρούτση»- ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει το έδαφος για το επόμενο αντιασφαλιστικό χτύπημα που δρομολογεί εντός του έτους, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση των συντάξεων, με πρώτο θύμα τις επικουρικές.
Αυτά που πραγματικά προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση είναι τα εξής:
- Παραμένουν σε ισχύ οι τεράστιες περικοπές από το 2010 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, στις αναπηρικές, στις συντάξεις χηρείας και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων.
- Ενταφιάζονται οριστικά η 13η και η 14η σύνταξη, μαζί και το ΕΚΑΣ. Διατηρείται και η κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος 10% για σύζυγο και 5% για κάθε παιδί μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 αν σπουδάζει, όπως ήδη έχει νομοθετηθεί. Δεν υπάρχει καμία στήριξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ακόμα και η κουτσουρεμένη λεγόμενη 13η σύνταξη εξαφανίζεται… Διατηρείται η κατάργηση και των «κατώτατων ορίων» στις συντάξεις.
- H «εθνική σύνταξη» παραμένει στα 340 έως 384 ευρώ, με 15 και 20 χρόνια εργασίας αντίστοιχα, ενώ το κράτος εγγυάται μόνο αυτή. Όποιος λάμβανε πάνω από δύο συντάξεις θα λαμβάνει μόνο μία «εθνική». Ακόμα και αυτά τα μίζερα ποσά περικόπτονται για μεγάλο αριθμό αναπήρων (ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας) και για άλλους ασφαλισμένους οι οποίοι δεν έχουν 40 χρόνια παραμονής στη χώρα.
- Όλες οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης παραμένουν, όπως και το ανώτατο όριο στα 67 χρόνια, με προοπτική αύξησης ανάλογα με το «προσδόκιμο ζωής».
- Οι συντελεστές αναπλήρωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή για όσους έχουν από 4.500 έως 9.000 ένσημα, παραμένουν οι ίδιοι που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Σε συνδυασμό με τη μείωση του συντάξιμου μισθού (που πλέον υπολογίζεται ως ο μέσος όρος αποδοχών σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο) οδηγούν σε συντάξεις πείνας.
- Ακόμα όμως και γι’ αυτούς τους ασφαλισμένους που καταφέρνουν να συμπληρώνουν πάνω από 9.000 ένσημα, η αύξηση των συντελεστών δεν οδηγεί σε ικανοποιητικές συντάξεις ούτε σε αναπλήρωση των τεράστιων περικοπών που επέφεραν ο νόμος Κατρούγκαλου και οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι.
- Παραμένει σε ισχύ για τους παλιούς συνταξιούχους η θανατηφόρα «προσωπική διαφορά» του νόμου Κατρούγκαλου. Οι παλιοί συνταξιούχοι που έχουν συνολικά μέχρι 30 χρόνια εργασίας και 9.000 ένσημα, οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, δεν θα πάρουν ούτε ευρώ αύξηση. Η σύνταξή τους παραμένει ίδια, όπως επανυπολογίστηκε με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του Ν. 4387/2016. Ακόμα και σε όσους συνταξιούχους με πάνω από 9.000 ένσημα προκύψει μια μικρή αύξηση, αυτή θα αποδοθεί σε βάθος πενταετίας…
- Απάτη αποδεικνύεται ο ισχυρισμός για «ελεύθερη επιλογή» εισφορών από τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες και τους αγρότες. Το νέο σύστημα οδηγεί σε αύξηση εισφορών (με την αυξημένη υποχρεωτική 1η κλάση) για το 80% των ασφαλισμένων αυτών των κλάδων (πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ), ενώ οι μελλοντικές συντάξεις τους παραμένουν συντάξεις πτωχοκομείου.
- Για τις επικουρικές συντάξεις, σε όσους συνταξιούχους είχαν πρόσθετη μείωση από την απαράδεκτη περικοπή του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ήταν πάνω από 1.300 ευρώ (περίπου 250.000 δικαιούχοι), τα ποσά που έχουν περικοπεί δεν θα δοθούν αναδρομικά, από το καλοκαίρι του 2016 που έγινε η περικοπή, αλλά από τον Οκτώβρη του 2019. Σε ισχύ παραμένουν όλες οι υπόλοιπες περικοπές στις επικουρικές και στα εφάπαξ από το 2010. Ο υπολογισμός τους για το χρόνο ασφάλισης μετά το 2014 γίνεται με τη λεγόμενη νοητή κεφαλαιοποίηση και οδηγεί σε μειώσεις. Ο χρόνος ασφάλισης πριν από το 2014 υπολογίζεται με συντελεστή μειωμένο κατά 50%. Οι επικουρικές και τα εφάπαξ θα συνεχίσουν να μειώνονται.
- Όλες οι συντάξεις παραμένουν παγωμένες τουλάχιστον μέχρι το 2022. Μετά το 2022, η ονομαστική τους αύξηση δεν θα ξεπερνά τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (επίσημο πληθωρισμό).
- Για φέτος, η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις μειώνεται κατά 221 εκατ. ευρώ. Επίσης, υπάρχει δέσμευση πως η συνολική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται, από το 17,3% του ΑΕΠ το 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, στο 13% του ΑΕΠ το 2025 και στο 12,5% το 2030.
- Η ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ ανοίγει το δρόμο στην παράδοση της Κοινωνικής Ασφάλισης στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, αρχίζοντας από τις επικουρικές. Βάζουν στο χέρι και τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ, περίπου 8 δισ. ευρώ.
Πηγή: 902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου