Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Γαλλία: Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού - Μειώθηκε η παραγωγή ρεύματος λόγω της απεργίας


Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν εκ νέου στους δρόμους χθες Πέμπτη 9/1/2020 στη Γαλλία για να καταγγείλουν την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την τέταρτη ημέρα
κινητοποιήσεων στη χώρα, η οποία σηματοδοτήθηκε κυρίως από απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Από την έναρξή του πριν από έναν και πλέον μήνα, το μπραντ ντε φερ μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικάτων συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, ο αριθμός των διαδηλωτών έφθασε τους 800.000 στους δρόμους της Γαλλίας, εκτός του Παρισιού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, 452.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού σε ολόκληρη τη χώρα (περιλαμβανομένων 56.000 διαδηλωτών στο Παρίσι) έναντι 615.000 ανθρώπων (76.000 στο Παρίσι) τη 17η Δεκεμβρίου, 339.000 τη 10η Δεκεμβρίου και 806.000 την 5η Δεκεμβρίου.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, η συνδικαλιστική ένωση CGT, που ηγείται των κινητοποιήσεων, καταμέτρησε 370.000 ανθρώπους στη διαδήλωση.

«Μακρόν, απόσυρε το σχέδιό σου» έγραφαν μεταξύ άλλων τα πανό στην κορυφή της πορείας.

«Για εμάς, το προσωπικό στον τομέα της υγείας, στα νοσοκομεία... είναι αδύνατο να εργαζόμαστε έως τα 64 έτη» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μοργκάν Ενρί, ηλικίας 41 ετών, που διαδήλωσε στη Λιόν.

Προβλήματα στις μετακινήσεις αναμένονται και σήμερα Παρασκευή, με το 60% των περιφερειακών τρένων και 4 στις 5 υπερταχείες να πραγματοποιούν δρομολόγια, σύμφωνα με τη συνδικαλιστική ένωση SNCF.

Μειώθηκε η παραγωγή ρεύματος λόγω της απεργίας
Οι Γάλλοι απεργοί επέμειναν χθες, για 36η ημέρα, σε μία ακόμη κινητοποίηση κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. 

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις επηρέασαν ακόμη και την ηλεκτροδότηση, αν και με βάση τα επίσημα στοιχεία, στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα έλαβαν μέρος 450.000 άτομα – λιγότερα από τις 615.000 που διαδήλωσαν για τον ίδιο λόγο τον Δεκέμβριο.

Σε πολλές πόλεις σημειώθηκαν επεισόδια, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων. «Το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της κυβέρνησης», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ. «Είτε θα ακούσουν είτε θα κυβερνούν ενάντια στη θέληση του λαού».

Η κινητοποίηση είναι η μακροβιότερη των τελευταίων δεκαετιών στη Γαλλία, κατ’ αντιστοιχία με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που είναι η μεγαλύτερη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά τη χθεσινή απεργία, παρέλυσαν για μία ακόμη φορά σε μεγάλο βαθμό οι συγκοινωνίες στο Παρίσι, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε πανεθνικό επίπεδο μειώθηκε κατά 10%. «36η ημέρα και δεν τα παρατάμε», έγραφε ένα πανό στη διαδήλωση του Παρισιού, στην οποία γινόταν έρανος για την ενίσχυση κάποιων απεργών. «Αυτή η μεταρρύθμιση θα φέρει το τέλος των δημοσίων υπηρεσιών στη Γαλλία», δήλωσε ο δάσκαλος Αντουάν ντε Ρουιγί, που έλαβε μέρος στη διαδήλωση της Τουλούζης. «Αν δεν υπάρχουν συνταξιοδοτικά προνόμια, δεν έχει κανείς λόγο να μείνει στον δημόσιο τομέα».

Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να προσεταιριστεί συγκεκριμένους κλάδους, με παραχωρήσεις προς τον κάθε έναν, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι το «ενοποιημένο» συνταξιοδοτικό που υπόσχεται, δεν θα προσφέρει ακριβώς το ίδιο καθεστώς σε όλους.

Επίσης, η γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει με το μέρος της το πιο μετριοπαθές συνδικάτο (CFDT), το οποίο διαφωνεί με τις επιβαρύνσεις που προβλέπει η μεταρρύθμιση για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από τα 64 χρόνια.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom