Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Παγκόσμια αγωνία για τον φονικό κοροναϊό - Κλείνει ακόμη και η εμβληματική Απαγορευμένη Πόλη στην Κίνα


Ρίγη τρόμου σε όλο τον κόσμο σκορπά ο κοροναϊός. Ολόκληρες πόλεις της Κίνας μπαίνουν σε καραντίνα η μία μετά την άλλη. Κλείνει και το διασημότερο ιστορικό μνημείο της χώρας, η Απαγορευμένη Πόλη.
Σε ειδικά αεροστεγώς κλεισμένα φορεία η μεταφορά των ασθενών. Νέο κρούσμα, αυτή τη φορά στην Σιγκαπούρη.

Με καταιγιστικό ρυθμό αλλάζει τα δεδομένα στην Κίνα ο φονικός κοροναϊός. Η χώρα βρίσκεται σε “κόκκινο συναγερμό” αφού τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, ενώ -παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες- επεκτείνονται και πέραν των συνόρων της χώρας.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι τρεις πόλεις σχεδόν 18 εκατομμυρίων κατοίκων μπαίνουν σε καραντίνα για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο κοροναϊός, ενώ αναβάλλονται ακόμη και οι εορτασμοί για την κινέζικη πρωτοχρονιά, ήρθε η δραματική ανακοίνωση ότι το εμβληματικότερο μνημείο της χώρας, η Απαγορευμένη Πόλη, κλείνει μέχρι νεωτέρας.
Το παλιό ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας θα κλείσει τις πύλες του από το Σάββατο «για να αποφευχθούν μολύνσεις που συνδέονται με τη συγκέντρωση επισκεπτών», αναφέρει το μουσείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Παράλληλα ανακοινώθηκε από την κινεζική κρατική τηλεόραση πως πλέον οι άνθρωποι που διαπιστωμένα προσέβαλε ο κοροναϊός έφτασαν τους 634.
Οι ασθενείς μεταφέρονται σε επιλεγμένα νοσοκομεία μέσα σε ειδικά αεροστεγώς κλεισμένα φορεία.
Τα μέτρα που λαμβάνονται για να τιθασευτεί η εξάπλωση του κοροναϊού είναι αυστηρά ειδικά στις πτήσεις που φεύγουν από την Κίνα. Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter φαίνεται ειδικευμένο προσωπικό να μετρά την θερμοκρασία των επιβατών, καθώς ένα από τα συμπτώματα που εμφανίζει ο κοροναϊός είναι ο υψηλός πυρετός.
 Ωστόσο τα μέτρα δεν φαίνονται αρκετά, καθώς η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού που έχει σκοτώσει 17 ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερους από 600 στην Κίνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Straits Times.

Ο 66χρονος άνδρας που έχει προσβληθεί από τον ιό είναι Κινέζος υπήκοος και κάτοικος της πόλης Ουχάν, όπου εκδηλώθηκε ο κοροναϊός, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι επίσης πιθανό να υπάρχει άλλο ένα κρούσμα.

Κίνα: Αυτή τη φορά δεν θα κρύψουμε την αλήθεια

«Οι κινεζικές αρχές εκφράζουν τη βούληση να συνεργασθούν με πιο διαφανή τρόπο και πιο γρήγορα απ’ ό,τι είχαν κάνει κατά την επιδημία του SARS», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντουάλ Φλαό, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης. «Είναι μια στάση ριζικά διαφορετική σε σχέση με το 2003, έστω κι αν εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός και το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να έχει υποεκτιμηθεί».
Την εποχή του SARS, οι κινεζικές αρχές είχαν χρειαστεί μήνες για να ειδοποιήσουν για τη νόσο και είχαν αρχικά εμποδίσει την πρόσβαση ειδικών του ΠΟΥ στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ, όπου αυτή είχε εμφανισθεί.
Το Πεκίνο, αντιλαμβανόμενο ότι η στάση του θα συγκριθεί με εκείνη που είχε τηρήσει τότε, φαίνεται αποφασισμένο να μην επαναλάβει τα λάθη του 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom