Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Αντιβίωση διά πάσαν νόσον, αρνητική πρωτιά της Ελλάδας


Πρώτοι και με διαφορά στην κατανάλωση αντιβιοτικών παραμένουν οι Ελληνες μεταξύ των άλλων Ευρωπαίων, με το πρόβλημα να εστιάζεται κυρίως στην ανεμπόδιστη προμήθειά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, συνήθως για παθήσεις που δεν αντιμετωπίζονται με τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που δημοσιοποιήθηκε χθες με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά, η Ελλάδα και το 2018 ήταν στην πρώτη θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τη συνολική κατανάλωση αντιβιοτικών –στην κοινότητα και στα νοσοκομεία–, με 34 ημερήσιες καθορισμένες δόσεις (DDD) ανά 1.000 κατοίκους, έναντι 20,1 που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε. Ακολουθούν: Ισπανία (26 DDD ανά 1.000 κατοίκους ημερησίως), Γαλλία (25,3) και Ρουμανία (25), ενώ στη χαμηλότερη θέση είναι σταθερά η Ολλανδία με 9,7 DDD ανά 1.000 κατοίκους. Η κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη παραμένει σταθερή την τελευταία δεκαετία.

Την αρνητική αυτή πρωτιά οφείλει η Ελλάδα στη μη ορθολογική χρήση αντιβιοτικών σε επίπεδο κοινότητας (εκτός νοσοκομείου), όπου σύμφωνα με την έκθεση πέρυσι στην Ελλάδα η κατανάλωση ήταν 32,4 ημερήσιες καθορισμένες δόσεις ανά 1.000 κατοίκους, έναντι 18,4 που ήταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. και με τη δεύτερη κατά σειράν Ισπανία να καταγράφεται στις 24,3 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους.

Θετικά βήματα έχει κάνει η χώρα μας ως προς την ορθολογική χορήγηση αντιβιοτικών εντός των νοσοκομείων. Η Ελλάδα με χορήγηση 1,66 ημερήσιων καθορισμένων δόσεων ανά 1.000 κατοίκους, κατατάσσεται κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (1,79 DDD ανά 1.000 κατοίκους και πρώτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 2,47), με την κατανάλωση να κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2009 στην Ελλάδα η κατανάλωση αντιβιοτικών εντός των νοσοκομείων ήταν 3,02 DDD ανά 1.000 κατοίκους. Ωστόσο, στα ελληνικά νοσοκομεία χορηγούνται σε μεγάλο ποσοστό (48,4%) τελευταίας γενιάς αντιβιοτικά.

Η μη ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων σε αυτά, πρόβλημα που εντοπίζεται με ένταση στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πέρυσι περισσότερα από τα μισά περιστατικά (58,3%) λοιμώξεων από το μικρόβιο E.coli που καταγράφηκαν το 2018 στις χώρες της Ε.Ε. προκλήθηκαν από μικρόβιο που είχε αναπτύξει αντοχή σε τουλάχιστον ένα αντιβιοτικό, ενώ το ίδιο παρατηρήθηκε και στο 37,2% των περιστατικών κλεμπσιέλλας της πνευμονίας. Ειδικά για το τελευταίο μικρόβιο η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά αντοχής του (πάνω από 45%) σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες αντιβιοτικών.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά, οι ειδικοί γιατροί κρούουν για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι «το μέλλον των αντιβιοτικών εξαρτάται από όλους μας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ερευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Στάθη Σκληρό, το πρόβλημα της αντίστασης στα αντιβιοτικά μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν οι ασθενείς που απευθύνονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ενημερώνονται σωστά από τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς για τις σωστές θεραπευτικές επιλογές έναντι των ιώσεων.

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom