Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό - Διάσπαρτα κλειστά κέντρα σ' όλη την επικράτεια


Αύριο «κληρώνει» εκτός απροόπτου για το κυβερνητικό σχέδιο που αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού. Βασικός άξονας του σχεδίου, όπως έχει γράψει το newsit.gr, είναι η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών
κέντρων, τα οποία θα είναι διάσπαρτα στην επικράτεια και συγκεκριμένα στις 11 από τις 13 συνολικά περιφέρειες (πλην Θράκης και Αιγαίου).

Επίσης, η καλύτερη φύλαξη των συνόρων με ενίσχυση του προσωπικού και των υλικοτεχνικών υποδομών του Λιμενικού, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή ασύλου με βάση τη νέα νομοθεσία και τέλος η ολοκλήρωση των 20.000 μετεγκαταστάσεων έως το τέλος του έτους από τα νησιά στην ενδοχώρα και η επιτάχυνση των επιστροφών στην Τουρκία, με στόχο 10.000 επιστροφές έως τα τέλη του 2020.
Την ίδια στιγμή, η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκης στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αντανακλά την προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει προ των ευθυνών τους και τους Ευρωπαίους εταίρους. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός μιλά για τα ασυνόδευτα ανήλικα, «καρφώνοντας» τους ακραίους και συγκεκριμένα την Ουγγαρία και την Πολωνία: «Θα τους έβλαπτε τόσο πολύ αν υποδέχονταν εκατό από αυτά τα παιδιά;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Το ίδιο είχε τονίσει, άλλωστε, στην πρόσφατη παρουσία του στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στιγματίζοντας την απροθυμία των Ευρωπαίων να ανταποκριθούν στο αίτημα για φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων.
Κατά τον ίδιο τρόπο αναμένεται να θέσει το ζήτημα στους Ευρωπαίους ο κ. Μητσοτάκης τόσο κατά το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αύριο και μεθαύριο στο Ζάγκρεμπ όσο και κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου (12-13/12).
Την ίδια στιγμή, το καθιερωμένο ραντεβού του πρωθυπουργού στο Μαξίμου με τους 13 περιφερειάρχες μπορεί να έβγαλε ειδήσεις ως προς την κατανομή και την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, αλλά αποτέλεσε αφορμή και για προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού προς τους περιφερειάρχες και δη σε αυστηρό τόνο. «Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη, όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού, αναφερόμενος έτσι εμμέσως στις αντιδράσεις που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες για τις μετεγκαταστάσεις και τα κλειστά κέντρα και οι οποίες συχνά υποκινούνται από τοπικούς παράγοντες.
Στην ίδια σύσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πλέον άλλη πολιτική και πως δεν μεγεθύνει το πρόβλημα, αλλά δεν το υποτιμάει κιόλας, ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι Έλληνες είναι και αισθάνονται ασφαλείς. Προανήγγειλε δε την πρόσληψη 400 νέων συνοριοφυλάκων στον Έβρο, 500 νέων υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και την ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και τη φύλαξη των κέντρων. Ενημέρωση υπήρξε και από τον συντονιστή για το προσφυγικό και υφυπουργό Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος τόνισε κυρίως την ανάγκη να υλοποιηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τις μετεγκαταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom