Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Kρούσματα τηλεφωνικής απάτης στο Αγρίνιο και όχι μόνο - Τι συστήνει η ΕΛ.ΑΣ.


Η τηλεφωνική απάτη που έγινε γνωστή ως «Μicrosoft» είναι σε έξαρση και πολλά είναι τα κρούσματα που παρουσιάζονται και στο Αγρίνιο,αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Καλείται το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, να μην ανταποκρίνεται στις κλήσεις αυτές και να μην δίδει τα στοιχεία του στους διάφορους επιτήδειους, σημειώνει η αστυνομία.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία στο agrinionews.gr ατόμου που δέχθηκε σχετικό τηλεφώνημα: «Με πήραν τρεις φορές τηλέφωνο στο σταθερό από αριθμό του εξωτερικού (πρόθεμα 0046) μου μίλησαν στα αγγλικά με ινδική προφορά λέγοντας πως με παίρνουν από την Μicrosoft γιατί κάτι έχει πάθει ο υπολογιστής μου και θα πρέπει να τον ανοίξω ώστε να συνδεθούν μέσω ιντερνέτ.

Λόγω επαγγέλματος (Καθηγητής Πληροφορικής) γνωρίζω πως δεν υπάρχει δυνατότητα η microsoft να έχει τα στοιχεία μου και να με καλέσει σπίτι αλλά ούτε θα ζητηθεί να συνδεθούν στον υπολογιστή μου. Αμέσως έκλεισα το τηλ και πήρα την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος όπου ενημερώθηκα ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει έξαρση αυτού του είδους τηλεφωνημάτων ».

Θυμίζουμε πως το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας για αυτού του είδους την τηλεφωνική απάτη έχει ανακοινώσει τα εξής:

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχεται αρκετές καταγγελίες τηλεφωνικής απάτης.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες οι επιτήδειοι, εγκληματίες του κυβερνοχώρου από το εξωτερικό, διενεργούν κλήσεις σε συνδρομητές ως επί το πλείστο σταθερής αλλά και κινητής τηλεφωνίας.

Αυτοί παρουσιάζονται ως μηχανικοί του Κέντρου Υποστήριξης της Microsoft και προσφέρονται να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων του υπολογιστή για αφαίρεση δήθεν κακόβουλου λογισμικού (virus) ή ακόμα για να εγκαταστήσουν ειδικό λογισμικό για δήθεν προστασία των δεδομένων.

Προς τούτο ζητούν απομακρυσμένη πρόσβαση (Remote Access) στον υπολογιστή. Οι επιτήδειοι, αφού καταφέρουν να γίνουν πειστικοί για τις προθέσεις τους επιχειρώντας ακόμα και να «προβλέψουν» το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται στον υπολογιστή και να αποκτήσουν έτσι την εμπιστοσύνη του θύματος μέσα από την τεχνική του Social Engineering, οδηγούν τα ανυποψίαστα θύματα σε συγκεκριμένο διαδικτυακό ιστοχώρο, όπου αποκτούν δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης.

Αφ’ ότου αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή, δυνατόν να προβούν στα ακόλουθα:

-Παραπλανώντας το θύμα ζητούν την ενεργοποίηση συγκεκριμένου συνδέσμου (link), για να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό που θα μπορούσε να αποσπάσει ευαίσθητα δεδομένα όπως, όνομα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης, κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών κλπ.

-Αποκτούν έλεγχο στον υπολογιστή από μακριά και προσαρμόζουν τις ρυθμίσεις ώστε ο υπολογιστής καθώς και τα προσωπικά στοιχεία να καθίστανται ευάλωτα.

-Προσβάλλουν τον υπολογιστή με κακόβουλο λογισμικό, που μπλοκάρει όλες τις λειτουργίες του.

-Με ψεύτικες παραστάσεις και τη γνωστή τεχνική εξαπάτησης μέσω του ψαρέματος ζητούν πληροφορίες πιστωτικών καρτών, ώστε να μπορέσουν να χρεώσουν για τη δήθεν εκτέλεση εργασίας υποστήριξης ή πληρωμή κάποιου ποσού για ξεκλείδωμα του υπολογιστή.

-Οδηγούν τα θύματα σε παραπλανητικές ιστοσελίδες και ζητούν να εισαχθούν στοιχεία των πιστωτικών καρτών και άλλα προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία.

Καλείται το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, να μην ανταποκρίνεται στις κλήσεις αυτές και να μην δίδει τα στοιχεία του στους διάφορους επιτήδειους.

https://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom