Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Πειθαρχική έρευνα κατά της Τσατάνη διέταξε και θα κάνει η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

«Ξεσυρταρώνεται» η υπόθεση Βγενόπουλου
Μπλοκάρονται περιουσιακά στοιχεία και λογαριασμοί του Βγενόπουλου σε ύψος 3,7 δις

Πειθαρχική έρευνα κατά της Εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη για το χειρισμό της στην υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου που οδήγησε στην αρχειοθέτησή της, διέταξε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. Μάλιστα, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, την έρευνα θα τη διενεργήσει η ίδια η κυρία Θάνου.
Η εντολή για την πειθαρχική έρευνα που έδωσε εντολή να διενεργηθεί η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου αφορά στο αν και κατά πόσο είναι νόμιμη η αφαίρεση της δικογραφίας του Ανδρέα Βγενόπουλου από την κα Τσατάνη λίγο πριν το στάδιο των διώξεων και ενώ η δικογραφία βρισκόταν στα χέρια των εισαγγελέων Διαφθοράς.
Όπως είχε αποκαλύψει το HOT DOC (τεύχος 84), οι εισαγγελείς Διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος είχαν προχωρήσει την έρευνα για την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου σε σημαντικό βαθμό και βρίσκονταν στο στάδιο της δίωξης.
Η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη όμως, η οποία είναι σύζυγος πρώην «γαλάζιου» νομάρχη και μητέρα υποψήφιας στις τελευταίες εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία στο Ηράκλειο Κρήτης, ζήτησε να πάρει την υπόθεση υποστηρίζοντας πως θα τη συσχετίσει με μία άλλη που ερευνούσε η ίδια. Αξίζει να σημειωθεί πως η δεύτερη αυτή υπόθεση που επικαλέσθηκε η Τσατάνη, είναι μεταγενέστερη αυτής που εξέταζαν οι Δραγάτσης - Ελευθεριάνος.
Η εν λόγω πρωτοφανής πρωτοβουλία της κυρίας Τσατάνη είχε χαρακτηριστεί ακόμη και από τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, υπεύθυνο για την πάταξη της Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως πραξικοπηματική και δεν θα έπρεπε να είχε αφαιρεθεί από τους εισαγγελείς Διαφθοράς.
Όπως έχει αναφέρει σε δεκάδες δημοσιεύματά του το koutipandoras.gr αλλά και το HOT DOC, η αφαίρεση της δικογραφίας και μάλιστα στο στάδιο της δίωξης ήταν παράνομη καθώς σύμφωνα με τη διάταξη με αριθμό Πρωτοκόλλου 1360 του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή, ο οποίος είχε την εποπτεία των εισαγγελέων για το οικονομικό έγκλημα, κανένας άλλος εισαγγελέας πλην των εισαγγελέων Διαφθοράς δεν μπορούσε να διενεργήσει έρευνα για διαφθορά.
Η πειθαρχική έρευνα και οι αναφορές διαμαρτυρίας
Η απόφαση για τη διαταγή πειθαρχικής έρευνας από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ελήφθη μετά από αναφορές διαμαρτυρίας που δέχτηκε τόσο από τον υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου, κ. Ιωνά Νικολάου όσο και από τον Γενικό Εισαγγελέα Κύπρου, κ. Κώστα Κληρίδη.
Λόγω μάλιστα της σπουδαιότητας της υπόθεσης, την πειθαρχική έρευνα θα τη διενεργήσει η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Νικολάου μετά τη γνωστοποίηση της αρχειοθέτησης της υπόθεσης Βγενόπουλου από την ελληνική Δικαιοσύνη, είχε δεχτεί τα «πυρά» του επιχειρηματία.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Βγενόπουλος τον είχε χαρακτηρίσει ως το μόνο «υπουργό Δικαιοσύνης παγκοσμίως που διαπράττει συνεχώς ποινικά αδικήματα; Και καταργεί το Κράτος Δικαίου».
«Ξεσυρταρώνεται» η υπόθεση Βγενόπουλου
Λίγες ημέρες μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης του Ανδρέα Βγενόπουλου από την Εισαγγελέα Εφετών, η εντολή της Προέδρου του Αρείου Πάγου να ερευνηθεί πειθαρχικά η Γεωργία Τσατάνη, ουσιαστικά «ξεσυρταρώνει» τη δικογραφία εις βάρος του επιχειρηματία. Σύμφωνα με τα όσα είπε η Βασιλική Θάνου, η εν λόγω εντολή, λίγες ημέρες μόλις μετά το κλείσιμο του φακέλου, θέτει σε αμφισβήτηση εκ των ων ουκ άνευ την ίδια την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.
Το γεγονός της αρχειοθέτησης της υπόθεσης στην Ελλάδα την ίδια στιγμή που στην Κύπρο οι Αρχές ζητούν να τον ανακρίνουν ενώ έχουν ασκήσει ήδη ποινικές διώξεις εναντίον των στενών συνεργατών του στη Λαϊκή Τράπεζα, αποτελεί μια δικαστική σχιζοφρένεια.
Όπως έγραψε το koutipandoras.gr τη Δευτέρα, με την απόφαση 27/2016 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η Ελλάδα προχώρησε σε μπλοκάρισμα των περιουσιακών στοιχείων του Ανδρέα Βγενόπουλου και των συνεργατών του.

Το Πρωτοδικείο αποδέχτηκε και αναγνώρισε με αυτόν τον τρόπο σχετική απόφαση του δικαστηρίου της Λευκωσίας του Μαΐου του 2014, με την οποία επιβάλλεται το μπλοκάρισμα των περιουσιακών στοιχείων εντός και εκτός Κύπρου. 
Έτσι, τα ελληνικά δικαστήρια επισημοποιούν και αποδέχονται πως υπάρχει μια σοβαρή νομική διαδικασία και έρευνα για τον Βγενόπουλο στην Κύπρο. Λίγες ημέρες πριν όμως, η εισαγγελία Εφετών και ειδικότερα η κα Τσατάνη, δεν βρήκε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο, με αποτέλεσμα να αρχειοθετήσει την υπόθεση.
Διαβάστε επίσης:
Μπλοκάρονται περιουσιακά στοιχεία και λογαριασμοί του Βγενόπουλου σε ύψος 3,7 δις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom