Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Δανειστές στον Κατρούγκαλο: «Δεν μπορείτε να πληρώνετε συντάξεις πάνω από 700 ευρώ»!

Το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου τελεί υπό απόσυρση

«Συντάξεις των 700-750 ευρώ. Αυτές μπορείτε να πληρώνετε με τις αντοχές του ασφαλιστικού σας συστήματος γιατί δεν είναι βιώσιμο». 

Με τις φράσεις αυτές οι δανειστές «έσκισαν» τις περισσότερες
σελίδες από το «νομοθετικό κατασκεύασμα» που τους παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας ως «ασφαλιστικό νομοσχέδιο» αφήνοντας την κυβέρνηση μετέωρη στην αξιολόγηση και τον Γιώργο Κατρούγκαλο να μιλάει παρ’ όλα αυτά, για κόκκινες γραμμές με άδεια τα ταμεία!

Οι συνομιλίες που διαμείφθηκαν ανάμεσα στις δυο πλευρές, μέρος των οποίων πληροφορήθηκε από διασταυρωμένες πηγές και αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, καταδεικνύουν ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν χειρότερα απ’ ό,τι τα περίμεναν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Η πιο χαρακτηριστική αναφορά-σύσταση που έγινε από την τετράδα των δανειστών ήταν η εξής: «Δεν μπορείτε να πληρώνετε συντάξεις πάνω από τα 700-750 ευρώ. Μέχρι εκεί αντέχει το ασφαλιστικό σας σύστημα. Βρείτε τρόπους για να το κάνετε βιώσιμο».

Στην ουσία έθεσαν το περίγραμμα των μέτρων που θα εισηγηθούν στο επόμενο διάστημα απορρίπτοντας τα περισσότερα μέτρα που περιλαμβάνει το λεγόμενο «ασφαλιστικό νομοσχέδιο».


Οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, που η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας τις αποκρύπτουν από την κοινή γνώμη, είναι στην πραγματικότητα το κύριο θέμα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, διαφορετικά η αξιολόγηση και όλα όσα συνδέονται με αυτή (εκταμίευση δόσεων, εκκίνηση συζήτησης για τους τρόπους ρύθμισης του χρέους, αποκατάσταση ρευστότητας στην οικονομία, προσδοκίες ανάπτυξης) θα αποτελούν ευσεβείς πόθους.

Αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου τελεί υπό απόσυρση. 
Οι δανειστές το έχουν απορρίψει από την περασμένη Τετάρτη αφού, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός, οι δανειστές είπαν όχι στο ύψος της εθνικής σύνταξης, αλλά και στην αύξηση των εισφορών κατά μιάμιση μονάδα στην επικουρική ασφάλιση.

«Αν δεν κόψετε συντάξεις, τότε βρείτε ισοδύναμα μέτρα που να αποδίδουν το 1,8 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος εξοικονόμησης από το ασφαλιστικό για το 2016» φέρονται να είπαν οι δανειστές.

Τα ισοδύναμα μέτρα βέβαια που προτείνουν οι δανειστές δεν περιλαμβάνουν αυξήσεις εισφορών, γιατί και αυτό το μέτρο έχει καεί με τις ενστάσεις που προέβαλαν, λέγοντας ότι επιβαρύνεται το κόστος εργασίας και αναζωπυρώνονται οι εστίες της εισφοροδιαφυγής ενώ δεν εξασφαλίζεται η αύξηση των εσόδων!

Με την πλάτη στον τοίχο το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να επαναφέρει την αρχική πρόταση για μειώσεις επικουρικών συντάξεων, καθώς διαπιστώνει ότι η λύση των εισφορών δεν περνάει από τους δανειστές. Το βασικό σενάριο αλλάζει και πλέον εξετάζονται περικοπές από τα 120 ευρώ και πάνω με ποσοστά από 8% ως 15% για να καλυφθεί ένα κενό της τάξης των 550-600 εκατ. ευρώ.

Στις κύριες συντάξεις εξετάζονται σενάρια για μειώσεις από τα 1.500 ευρώ και πάνω, από τα 1.000 ευρώ μέχρι τα 1.500, αλλά και κάτω από τα 1.000 ευρώ.

Στην πρώτη περίπτωση οι περικοπές θα είναι πάνω από 15%, αν τελικά υιοθετηθεί το μέτρο. Ενώ αν το ψαλίδι ξεκινήσει από χαμηλά, δηλαδή αν πιάσει και τις συντάξεις από τα 500 ευρώ και πάνω, η μέση μείωση δεν θα ξεπερνά το 8%.

Τα 5 σημεία διαφωνίας με την τρόικα που «δείχνουν» ότι έρχονται μειώσεις συντάξεων:

1. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μιάμιση μονάδα στην επικουρική ασφάλιση από το 6% που είναι σήμερα στο 7,5%. Οι δανειστές την απορρίπτουν γιατί αποτελεί αντικίνητρο για την αύξηση της απασχόλησης και δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει έσοδα 600 εκατ. ευρώ το 2016.

Η αύξηση στις εισφορές επικουρικής ασφάλισης μεταφράζεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 25% αφού από 6% που είναι σήμερα (3% για τον εργοδότη και 3% για τον εργαζόμενο) η κυβέρνηση θέλει να το πάει στο 7,5% (4% για τον εργοδότη και 3,5% για τον εργαζόμενο).

Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα θα πρέπει να αυξηθούν κατά 25% το 2016 όταν η ίδια η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση 0,7% φέτος!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom