Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Επιστολή διαμαρτυρίας κατοίκων του Μώλου Μαρμάρων Πάρου


Κάτοικοι της περιοχής Μώλου Πάρου, έστειλαν επιστολή σε αρμόδιες υπηρεσίες με θέμα: «Μη επιτρεπτή θέση παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού, εντός προστατευόμενης περιοχής Δήμου Πάρου».

Την επιστολή τους τη στέλνουν προς:

α) ΥΠΕΝ, Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών,
β) Τμήμα Περιβάλλοντος Κυκλάδων
και γ) Δήμο Πάρου, ενώ την κοινοποιούν προς την Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων και το Λιμεναρχείο Πάρου.

Στην επιστολή τους -την οποία συνοδεύουν με φωτογραφικό υλικό, αποφάσεις νόμων και προεδρικών διαταγμάτων- οι κάτοικοι (τα ονόματα των οποίων είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας), υποστηρίζουν τα εξής:

«Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 55947/2040/09.10.2015 επιστολής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κυκλάδων, σχετικά με την εγκατάσταση δραστηριότητας ενοικίασης μέσων και εκπαίδευσης σερφινγκ στην παραλία Μώλου Πάρου, εντός ορίων προστατευόμενης περιοχής, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η παραχωρηθείσα από τον Δήμο Πάρου έκταση για την εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής εντοπίζεται σε διαφορετική θέση από αυτή για την οποία το ΥΠΑΠΕΝ παρείχε σύμφωνη γνώμη.

Καθώς στη συγκεκριμένη θέση απαγορεύεται η ανέγερση κατασκευών και η εκχέρσωση φυσικής βλάστησης, θα θέλαμε να ζητήσουμε τη συμβολή σας στην αποκατάσταση της βλάβης που έχουν υποστεί τα οικοσυστήματα της περιοχής και στη λήψη μέτρων για την αποφυγή παρόμοιων ενεργειών στο μέλλον.

Σύμφωνα με την 4/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου, η παραχωρηθείσα έκταση εντοπίζεται στο κέντρο της παραλίας και νότια του κεντρικού κέδρου (…).

Η παραχωρηθείσα έκταση για την οποία δίνεται σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΚΑ για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας κατά την Υ.Α. 24089/1095/29.06.2015, ορίζεται από τις παρακάτω συντεταγμένες (…)

Όπως διαπιστώνεται (επισυνάπτουν φωτογραφίες), η παραχωρηθείσα από τον Δήμο Πάρου έκταση εντοπίζεται περίπου 200μ βορειότερα της οριζόμενης από τις συντεταγμένες και εντός των ορίων του προστατευόμενου μικρού νησιωτικού υγροτόπου έλους Μώλου (Y422PAR004). Σημειώνεται ότι και η υπ’ αριθμ. 72/2014 απόφαση του ΔΣ Πάρου υποδεικνύει την ίδια θέση.

Η ασυμφωνία μεταξύ των αποφάσεων είχε επιπτώσεις στο οικοσύστημα της παραλίας και του υγροτόπου. Στο συγκεκριμένο τμήμα, η συνέχεια των θινών έχει διαταραχθεί και τμήμα τους εμφανίζεται ισοπεδωμένο.

Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, η επιχείρηση εκμίσθωσης των θαλάσσιων μέσων αναψυχής είχε εγκατασταθεί στην εντός υγροτόπου θέση, μηχανοκίνητα μέσα διέρχονταν συχνά στην περιοχή μεταξύ άλλων και για την εξυπηρέτηση της επιχείρησης (επισυνάπτουν φωτογραφίες), κατά παράβαση της νομοθεσίας .

Παρακαλούμε να διορθωθεί άμεσα η απόφαση του Δήμου Πάρου στο σκέλος που αφορά την παραλία Μώλου Μαρμάρων και να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον. Παρακαλούμε κρατήστε μας ενήμερους για τις ενέργειες των αρμοδιοτήτων σας.

Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία».

Φωνή της Πάρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom